Мартин Орнас-Кубачи се присъединява към SES Astra в началото на

...
Мартин Орнас-Кубачи се присъединява към SES Astra в началото на
Коментари Харесай

Мартин Орнас-Кубачи: Сателитната телевизия не конкурира кабелната, а я допълва

Мартин Орнас-Кубачи се причислява към SES Astra при започване на 2003 година и в началото е бил ръководещ шеф на Astra за Централна Източна Европа (ЦИЕ), която по това време е основана във Виена. Той дава отговор за Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Хърватия и със своя екип следи за развиването на бизнеса, маркетинга и връзките с обществеността в сателитния оператор за района. След сливането на Astra CEE и Astra Polska, Astra оперира в района под марката Astra ЦИЕ, с районен офис във Варшава. От средата на 2010 година се разшириха и отговорностите на Astra ЦИЕ и в този момент варшавският офис обслужва полски, чешки, словашки, маджарски, румънски, български клиенти и балканския район, а Мартин Орнас-Кубацки, е нараснал във вицепрезидент и основен районен шеф.

Той има над 16 години опит в медийната промишленост (продуцентска, публицистична и дистрибуторска) със сериозен взор върху ЦИЕ: стартира кариерата си в EBN TV, в Лондон, след което е назначен от At Entertainment Inc., която започва и взаимно има първата платформа за телевизия до дома (DTH) в ЦИЕ (полска телевизия Wizja). Като ръководещ шеф на 1-ви тематичен, цифров състезателен канал (Wizja Sport), той и екипът му дават отговор за цялостното основаване на този план. По-късно работи в UPC Direct в Полша, където като се изключи че е ръководещ шеф на Wizja Sport, взе участие и в продуциране на наличие за цялата Wizja TV платформа. Става член на надзорния съвет на дъщерното сдружение за наличие Wizja TV Programming. Мартин учи образна връзка в HdK в Берлин и мениджмънт по просвета в Hagen University и има магистърска степен по образна връзка.

Г-н Орнас-Кубачи, какво прави сателитната телевизия по-добра от кабелната?

Не бих споделил какъв тип услуга е по-добра или какво прави спътника по-добър от кабела или назад. Но бих се позовал на опита на потребителя, което е значимо в края на краищата. Сателитната технология добавя кабела/влакното, а не го конкурира.

Едно значимо преимущество на разпространяването на телевизионни сигнали посредством спътник е способността да се обезпечи неотложно покритие за всички области в обсега му. Сигналът не е стеснен от никаква физическа преграда и по този метод няма зони без банкет. Нашите сателитни информационни услуги са ориентирани най-вече към излъчващи, телекомуникационни, корпоративни и държавни клиенти. В SES ние не просто продаваме сателитен потенциал на нашите клиенти, само че нашият ангажимент е да ги поддържаме посредством даване на експертиза, ноу-хау и маркетингова поддръжка, само че сме загрижени в същото време за преживяването на фена пред екрана.

Например през 2016 година организирахме изследване измежду българите, с цел да разберем техните желания във връзка с гледането на телевизия. Научихме, че за хората у вас качеството е главен фактор при избора на избран ефирен снабдител или тип телевизионна връзка и 70% от българите считат включването на HD за доста значимо при избора на снабдител на телевизионни услуги. И без подозрение можем да кажем, че няма друга инфраструктура, която да е по-подходяща от спътника, с цел да достави огромно многообразие от висококачествено наличие на публика по целия свят. Нейната световна досегаемост го прави изключително потребна за отдалечени места, където наземните инфраструктури не са налични.

Смятате ли, че ще бъде елементарно да преодолеете конкуренцията на кабелните оператори в България, чиито услуги са положителни, а имат и доста добре развита кабелна и оптична мрежа?

По отношение на техническите стандарти мисля, че потребителите избират платформата, която им предлага най-хубавото зрително преживяване и най-богатата оферта за HD. Технологията DTH значи повече канали, по-високо качество на приемане и по-добра изясненост на изображението. Това дава " поглъщащо преживяване " при гледане на телевизия. Сателитите на SES излъчват над 7000 телевизионни канала, което ги прави най-голямата платформа за медийно лъчение в света. С съвсем 1500 канала с висока резолюция и 25 канала в Ultra HD, SES спътниците образуват водещата в света HD и Ultra HD платформа за разпространяване.

Сателитните телевизионни услуги имат голямо преимущество, че обезпечават същото качество на всички места в страната и доставчикът може да доближи клиентите както в градските, по този начин и в селските региони, без значение от интернет инфраструктурата в съответните райони. Виждаме също, че технологията се развива бързо. HD ще продължи да пораства. Много е евентуално някои от каналите да могат даже да прекратят услугите за SD и да порастват единствено посредством HD в бъдеще. Ultra HD обезпечава сходен скок в подобрението на качеството, скок сходен на прехода от SD на HD.

Днес цялата телеком промишленост търпи световни промени, става по динамична и зряла. Компаниите би трябвало да потвърдят, че имат визия и тактика да отговорят на изменящите се потребности на клиентите. Вярвам, че сателитната технология обезпечава най-хубавото решения, тъй че една платформа с платено телевизионно наличие, да премине през всички тези промени.

Доставчиците на платена телевизия също по този начин би трябвало да се оправят с фрагментацията на ползите на аудиторията си. Хората желаят повече канали, повече избор. И тук спътникът още веднъж има преимущество пред кабела, защото с изключение на платените телевизионни канали, доставчикът има в своята оферта към клиентите и стотици безвъзмездни канали разполагаем на същата орбитална позиция. Това е механически допустимо посредством устройство наречено Duo LNB, с него се което стават налични свободните канали разполагаем даже на друга орбитална позиция.

Някои клиенти имат вяра, че от време на време качеството на сателитното лъчение може да се повлияе от климатичните условия. Как една стихия може да повлияе на сателитната услуга?

Радвам се, че питате за това, защото измежду преимуществата на спътника са сигурността и надеждността. Сателитите са предпазени от наземни бедствия като урагани и трусове, разстройства в електрозахранването, кабелни повреди, митинги и протести или терористични офанзиви. Към сегашния миг SES доближава над 1 милиард души в 325 милиона семейства с голям брой типове достъп. Включително 2 милиона домове с IPTV, които дават отговор на разнообразните информационни потребности на хората и бизнеса по света. Характеристиките на сателитното предаване са висока наличност на сигнала, който е на същото или даже по-високо равнище, в сравнение с при общоприетите кабелни връзки. Сателитите ASTRA, които имат висока предавателна мощ, реализират 99,9% или даже по-висока наличност, която постоянно се изисква при положение на ретранслиране.

Имате ли проекти да излъчвате българска телевизия и радио през вашите спътници?

Нямаме български канали на нашите спътници, само че разполагаме с доста немски, италиански, британски и съветски. Това не е инцидентно, защото всички основни канали в Европа (публични и търговски) са избрали нашите спътници както в свободно наличен вид, по този начин и в криптиран режим. Имаме удоволствието да съобщим, че неотдавна RTS (Сръбската социална телевизия) се причисли към листата с наши клиенти. Това потвърждава, че сателитното предаване е най-ефективният метод за разпространяване на телевизионни сигнали и сме подготвени и отворени да стартираме полемика с всеки излъчващ оператор или телевизия в България, които се интересуват от разрастването и разпространяването на своите канали.

Как могат българските фенове да се възползват от услугите на SES?

Благодарение на спътниците ASTRA, феновете в цяла Европа, в това число в България, могат да се любуват на гледането на стотици телевизионни канали, също в HD и Ultra HD формат, налични в свободен режим (FTA). Най-голямо многообразие от телевизионни канали се предлага, в случай че насочите сателитната антена към сателитен клъстър на орбитална позиция 19.2° изток. Тази позиция обгръща цялата територия на страната, което значи, че наличието е налично от всяко място в България. Има няколко " паркирани " спътника, които излъчват 24/7, стотици некодирани канали, от които 56 с висока резолюция (HD) и 3 с ултра висока резолюция (UHD или 4K). Налице са канали на 12 езика, измежду които най-вече са на британски, немски, френски, италиански, португалски и съветски език. Има канали на други езици като турски, арабски, датски или полски, както и някои редки езици като да вземем за пример келтски. Шест канала са напълно отдадени на документални филми и пътувания. С други думи, надали може да има по-лесен и на ниска цена метод да се практикуват непознати езици и да се срещат други култури, от сателитните канали за свободен достъп на 19.2° изток. Както виждате, SES към този момент е налична за българските телевизионни фенове.

Днес приказваме доста за цифровизацията. Каква е тактиката на SES за доставка на интернет съгласуваност? Можете ли да предложите сложни услуги като телевизия и достъп до интернет в пакет и по какъв начин виждате евентуалните си клиенти – най-много бизнес или домашни консуматори?

Ще стартира с тематиката за наземната цифровизация. България във връзка с това е водеща в района. Но кой сподели, че цифровизацията би трябвало да се реализира единствено посредством DTT? Дигитализирането само посредством наземно цифрово разпространяване не устоя изпита на времето в Западна Европа, а някои източноевропейски страни към този момент са осъзнали това. Например, в Чехия и Словакия, където обслужваме най-голямата DTH платформа – Skylink, цифровизацията е осъществена посредством успореден наземен и сателитен транспорт. Сателитната технология предлага цялостното покритие на страната, съвсем безкрайно пространство за нови канали и няма " бели петна ". Дигитализацията на сателитния сигнал е 100%.

Сега, като се върнем към услугите, предоставяни от SES, както беше казано по-рано, нашите директни клиенти са телевизионните оператори, DTH и кабелните оператори. С други думи, SES обезпечава отлична съгласуваност в четири съществени стълба: видео съгласуваност, бизнес съгласуваност, мобилна съгласуваност и услуги за държавните управления. По този метод ние предоставяме видео разпространяване в международен мащаб на телевизионни оператори, кабелни малките екрани, телекомуникационни и мобилни оператори и снабдители на интернет услуги (ISP). Също по този начин предлагаме диференцирано световно предложение за трансфер на данни, в това число профилирани VSAT услуги, ориентирани към бизнеса по целия свят.

Освен това спътникът е единствената архитектура, способна да обезпечи връзка с аеронавигационните и морските платформи, задоволявайки възходящите потребности на тези браншове, като подсигурява 100% покритие на сушата, морето и въздуха. Последните от стълбовете ни се отнасят до разнообразните потребности на държавните управления и многостранните организации по целия свят, а тук SES дава отговор на възходящото търсене на сателитни приложения с широколентов достъп.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР