Мартин Михайлов © Creative Visual Solutions Нощните заведения - барове,

...
Мартин Михайлов © Creative Visual Solutions Нощните заведения - барове,
Коментари Харесай

Мартин Михайлов: Възстановяването на нощните заведения от коронавируса ще отнеме поне година

Мартин Михайлов

© Creative Visual Solutions Нощните заведения - питейни заведения, клубове и други, прекараха кооронавируса изключително тежко - затвориха първи и ще отворят последни. Макар и на малко места, преотварянето им стартира страхливо в някои страни в Европа, а в България по неофициална информация се чака това да се случи към 15 юни. Причините за бавното преотваряне са ясни и оправдани, само че ударът, който този бизнес пое, е голям, оцеляването им в идните месеци ще е мощно под въпрос, а в това време нощните заведения са значима част от обществения и културния живот на всеки град и всяко общество. Те обаче като че ли остават отвън дебата по какъв начин може да им се помогне да се оправят с компликациите, като фокусът е главно върху заведенията за хранене.

За тези проблеми беседваме с Мартин Михайлов, който стои зад два от известните нощни клуба в София - " Терминал 1 " и " Строежа ", и през годините е направил доста за развиването на клубната сцена у нас.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какви са упованията за бъдещето на заведенията за хранене и заведенията като цяло, както и какви ще са провокациите пред туристическия бранш тази година очаквайте в тематиката на " Капитал " на следващия ден.

Кога очаквате да отворят нощните заведения? Неофициално още се приказва за датата 15 юни.

- Все още за жалост никой не е коментирал публично многочислените въпросителни към нощните заведения и културно-масовите прояви, другояче формиращи една сериозна промишленост, която обаче постоянно остава подценена и забравена на съвсем най-заден проект. Надявам се въпреки всичко в действителност да стартираме скоро под някаква форма, даже и с понижен потенциал. Възстановяването няма да отнеме по-малко от една година обаче, тъй че се надявам този рестарт да не се отсрочва още дълго, с цел да не се трансформира в неосъществим. Пропуснатите изгоди са големи и в случай че няма изгледи за добър капацитет за наваксване в околните години, някои ще предпочетат да се откажат допустимо най-скоро.

Как оцелявате след два месеца и половина карантина?

- Единствената ни опция да оцелеем е обвързвана с сделки за заледяване на потоците на парични средства по отношение на контрагенти, към които сме длъжници - наемодатели, рекламни организации, в нашия случай да вземем за пример, както и още сътрудници, с които работим в задатък. За благополучие съответно при нас те не са огромен брой, а тези с по-солидните суми са сведени до най-малко, плюс съществени гаранции от наша страна към тях, че ще си осъществим уговорките напред във времето.

Ще успее ли секторът се възвърне от тази невиждана рецесия и по какъв начин?

- Не съм уверен дали множеството обекти в страната ще имат опцията да се спасят по сходен метод - въпрос на сделки, доверие и лоялни връзки, градени с години, плюс потребността от реален взор в вероятност. В една такава обстановка срокът на изключителното състояние е от значително значение, защото буферът от спестявания е най-малък, в случай че изобщо има подобен. Едни от най-големите отговорности на този отрасъл са към страната, защото попадаме най-вече в региона на микро- и дребните компании, където динамичността при реинвестициите е голяма и рядко се задържа свободен капитал. Често заплащанията се вършат с отсрочен падеж или разсрочено. В момента се натрупат и още настоящи отговорности. Допълнителна тежест идва и от сезонността на активността и надлежно огромни интервали от годината, през които компаниите са пасивни и натрупат главно загуби.

Тоест рискът в бранша " Хотелиерство и ресторантьорство ", където попадат и нощните заведения, е огромен и зависи от ужасно доста фактори, а редом би трябвало да се държи високо качество на услугата - и то на едни от най-ниските цени в Европа. Толерантното и търпеливо отношение на имащия да усвоява суми към длъжника, както и какъв брой време първият още може да издържи без или със мощно понижени доходи се трансформира в главен фактор за оцеляването на този тип бизнес в актуалната рецесия.

Да не забравяме, че тъкмо за нощните заведения и локациите, свързани с организирането на събития, възбраната продължава да важи. Артисти, реализатори, създатели, рекламни организации, рентиери, механически екипи, охранителни компании, снабдители, вносители и производители, компании за поддръжка и разчистване, таксиметрови и други транспортни услуги и така нататък, и така нататък също доста мощно усещат нашата липса на пазара.

Отстъпката за Данък добавена стойност за храните в заведенията явно няма да е от изгода за вашата ниша. Какви тласъци и ограничения биха ви били от помощ?

- Въвеждането на краткосрочна " данъчна почивка " щеше да бъде същинско избавление. Явно действителната обстановка в нашата страна не го разрешава. Въвеждането на мярка 60:0% за чиновниците на неработещи не по лично предпочитание, а съгласно заповед на Министъра на опазването на здравето компании, както и за самоосигуряващи се лица в същото състояние към момента би могла да бъде същински съответна мярка. Но, доколкото знам, сходно предложение от страна на сектора ни към този момент е било изрично отхвърлено. Както и 60:40% за подновяващи работата си компании за интервал от най-малко четири-шест месеца след рухването на съответната възбрана съответно за тази активност би била мярка в помощ.

За сметка на всичко това, което очевидно не се случва досега, компаниите държаха за малко чиновниците си в неплатен отпуск, до момента в който се ориентират кое е най-правилно и постижимо, след което всеобщо започнаха да ги редуцират и изпращат на борсата, където те сигурно не " костват " по-малко от 60% на страната. Вижда ми се напълно разумно, че можехме да си спестим тези извършения, като сумите, които тези чиновници в този момент ще чакат от бюрото по труда месеци наред, можеха да им бъдат изплатени през компаниите, в които са били назначени, без да се постановат тези съкращения и големият поток от непотребна документи. Дори би могло да се случи и без самите компании да се трансформират в медиатори, като по този метод да не пораждат подозрения за злоупотреби, а съответната сума да отива непосредствено при наетия.

Очаквате ли корона рецесията да докара до трайни и огромни промени в този бизнес?

- Очаквам го изцяло. В околните години ще има съществено преизчисляване на разноските и понижаване на упованията. Това няма да бъде в плюс за стопанската система ни, само че в дълготраен проект може най-малко избави маса бизнесмени, които по принцип най-често са моторът на всички рационални процеси.

Дори да получите позволение да отворите на 15 юни, хората надали ще бързат да се върнат в клубовете, а и условията за отдалеченост ще лимитират посетителите и ще създадат ситуацията много странна. Има ли някакви различни благоприятни условия и решения? Вие излъчихте няколко live стрийминга на празненства и концерти по време на карантината.

- Според мен съществуват такива. Има романтика и предизвикателство в търсенето на нови способи на мислене и практики. Вече имам няколко сюжета за спомагателни дейности, даже и при право на реализиране на активност при мощно понижен потенциал, само че се надявам да не опираме до тях. Освен това те освен че не са универсално използвани за всички в сектора, само че и няма да реализират освен това от частични резултати. Все отново съществуването на нощни и дневни обекти за забавление, в това число театрални изяви, физически зависи от наличието на хора, от тяхната моментна реакция и мъчно може да се пресъздаде пълноценно във виртуалното пространство.

При другите възможности ще става въпрос за повече труд и текучество на събития и гости, при в същото време потребление на съвсем еднакъв " индустриален " запас. Например реализиране на повече от едно събитие на една дата, на една локация и с еднакъв обслужващ екип, с оптимално изчистена разходна част. Ако имате поради решения от типа на " автокино " и " автоконцерт ", то аз не бих заложил на тази вероятност.

Интервюто взе Ани Коджаиванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР