Мартин Димитров, основател на Novanor © Civi Още по темата

...
Мартин Димитров, основател на Novanor © Civi Още по темата
Коментари Харесай

Приложение улеснява подаването на граждански сигнали към отговорните институции

Мартин Димитров, създател на Novanor

© Civi Още по тематиката
Безплатно позвъняване на клик разстояние

Български стартъп създава програмен продукт за безвъзмездни позвънявания за дребни и междинни бизнеси
25 фев 2018
Paysafe провежда хакатон с общ награден фонд от 9.5 хиляди евро

Засилва се наклонността за провеждането на сходни софтуерни събития в България
20 фев 2018 Българската започваща компания Novanor, разработваща мобилното приложение Civi, получи финансиране в размер на 10 млн. $ от американски капиталови фондове. Новият капитал ще бъде употребен за разширение на екипа на компанията и предложение на продукта на американския пазар.

Социално зает бизнес

Компанията е учредена през 2014 година от Мартин Димитров и Лиляна Деянова - Лилана, някогашната тв водеща и певица. Двамата се срещат по време на образованието си във Англия и вземат решение да основат софтуерна компания, която да работи в интерес на обществото. Така те слагат основите на Novanor и продукта им Civi. Мобилното приложение има за цел да играе ролята на медиатор сред жителите и институциите, информирайки ги за проблемите в разнообразни градове и улеснявайки ги по-бързо да вземат съответните ограничения.

" Често разбирането на българските институции е, че подадените сигнали в обществени мрежи не се отнасят за тях и надлежно не стигат до тях, реакцията закъснява или в никакъв случай не идва. Със Civi обаче, когато бъде изпратен сигнал през приложението, той се внася публично в общината и тя е длъжна да даде отговор по кое време ще стартира премахване на казуса ", разяснява Мартин Димитров пред " Капитал ".

Още през 2014 година започващата компания получава инвестиция от фонда Eleven в размер на 50 хиляди лева против 8% дял от компанията. През годините компанията се разраства и броят консуматори на приложението се усилва. През 2016 година Novanor отваря и своя първи интернационален офис в Мичиган, а година по-късно изкупува каузи на капиталовия фонд, а към тази година екипът на компанията в София наброява към този момент 25 индивида.

Миналата седмица стартъпът разгласи, че е получил финансиране от 10 млн. $ пресен капитал от американски капиталови фондове в областта на общественото предприемачество. Сделката престои да бъде затворена и от компанията не разясниха детайлности на този стадий, като се изключи че притежателите ще продължат да имат мажоритарен дял. " Новият капитал ще бъде вложен тази и част от идната година според нашия бизнес проект, като част от средствата ще бъдат ориентирани за разширение на екипа по разработка в София и насърчаване на компанията американския пазар, където средата за налагане на приложения в категория " Социални мрежи " е извънредно конкурентна ", изяснява Димитров.

Как работи

През приложението Civi потребителите могат да подадат сигнал за нарушаване или проблем в някоя от осемте обозначени категории. Това са " Улици " " Транспорт и паркиране ", " Замърсяване ", " Съоръжения ", " Зеленина и природа ", " Детски площадки ", " Сгради и градежи " и " Обществен ред ", като всяка от тях има и съответните подкатегории, които спомагателни сегментират недоволствата. След това всичко, което би трябвало да създадат потребителите, е да снимат нарушаването, да отбележат местоположението и да оставят данни за контакт. От екипа на българската компания изпращат жалбите до съответните виновни институции и в действително време дават информация за обработването им. На началната страница на Civi пък всички консуматори могат да видят подадените недоволства досега и да ги поддържат или разясняват.

" Така да вземем за пример, в случай че има подадени сигнали за 2 разрушени улици, а общината разполага със средства за ремонт единствено на една - може да се проучва броят хора, които визира казусът, и какви са техните настроения по отношение на този проблем ", изяснява Димитров пред " Капитал " и добавя, че по този метод общините могат да преценяват къде са нужни по-големи вложения от бюджета и кои са значимите за жителите категории. " Когато даден проблем е отхвърлен, потребителите могат да дадат своята оценка за това дали са удовлетворени от резултата ", споделя още създателят. Мобилното приложение е гратис и е интензивно за операционните системи Android и iOS.

Добрият образец

От основаването на Civi досега има към този момент десетки позволени проблеми в резултат на подадени от жителите сигнали. Най-голям отзив получиха недоволствата на жителите на Бургас за нечистия въздух, което докара до сложени санкции на " Лукойл " от 100 хиляди лева и на завода за дървени плоскости " Кроношпан " от 40 хиляди лева Целите за развиване на Civi са да доближи до 50 млн. консуматори в България и Съединени американски щати.

" Втората фаза на развиването на платформата включва развиването на облачно основани принадлежности, които употребяват Machine Learning за разбор на данните. Тези принадлежности ще бъдат налични за държавни институции под формата на SaaS (Software as a Service) и PaaS (Platform as a Service), предопределени за B2G (Business to Government) бранша ", споделя още създателят Мартин Димитров. Novanor и публичните поръчки
През август предходната година стана ясно, че българската компания Novanor е измежду участниците в публичната поръчка за построяването на тол-системата. Фирмата участваше в консорциума " Телетол ", в който влизаха още БТК и Icom. Обединението обаче отпадна от търга на равнище механически предложения.
През септември 2015 година създателите на българската компания Novanor участваха на представянето на софтуера Lima, който дава информация за трафика, положението и ремонтите по пътищата. Тогава системата Lima беше показана точно от двамата създатели Мартин Димитров и Лиляна Деянова, въпреки публично да беше създадена от компанията " Декарт ", която завоюва част от тогавашната социална поръчка на Агенция " Пътна инфраструктура " за 5.837 млн. лева с Данък добавена стойност. На въпроси на публицисти към двамата презентатори по време на представянето през 2015 година, какво е присъединяване им в плана, те не дадоха съответни отговори, а на уеб страницата на Novanor не могат да бъдат открити продуктите на компанията. Компанията " Декарт " пък е благосъстоятелност на " Вабо систъмс " и " Видео Бет ", като първото сдружение е благосъстоятелност на " Нове интернал ", със 100% притежател на капитала - Васил Божков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР