Мартин Чилев живее в Германия, завършил е образованието си там

...
Мартин Чилев живее в Германия, завършил е образованието си там
Коментари Харесай

Протестиращите в Кьолн: Ние сме част от българската демократична общност!

Мартин Чилев живее в Германия, приключил е образованието си там и се развива професионално в сферата на IT услугите. В момента работи в региона на осведомителната сигурност и администрирането на база данни. Женен е за европейка и както отбелязва той, фамилията му е в синхрон с концепцията на българите в Европа да се възприемат като част от Европейския съюз. 

Според него доста хора в чужбина се усещат изгонени, а не избягали. Те имат вяра в правото си да бъдат част от Европа, като работят, заплащат налози и демонстрират ангажираност към идеите на европейските институции. Чилев е уредник на митингите в Кьолн, като е неофициален водач на тези българи там, които упорстват за оставката на кабинета " Борисов 3 " и на основния прокурор Гешев. 

Как се роди концепцията за митингите в Кьолн?

Мартин Чилев : Идеята се роди непринудено. В Европейския съюз българите са си вкъщи. Ние сме част от Европа и отстояваме свободно позициите си. Като граждани настояваме за електронно или дистанционно гласуване. В Кьолн българската общественост е голяма, а ние сме принудени да пътуваме по два-три часа до Франкфурт, до Мюнстер, с цел да упражним правото си на глас. В 21.век светът е онлайн, а ние дори не можем да гласуваме гъвкаво. Искрата на демокрацията, която в този момент пламна в целия набор на обществото в България, се възпламени и тук. И ние сме съпричастни, солидарни! 



Това, че живеете в чужбина, прави ли Ви по-малко българи? 

Мартин Чилев : Не, несъмнено. Появиха се доста материали в пресата за митингите на българи освен в десетки европейски градове, само че и зад океана. Много хора реагират със подозрение към това, че българите, които живеем в чужбина, в действителност милеем за родината. 

Ние активно демонстрираме гражданска позиция и имаме право на изборен избор. За мен този скептицизъм противоречи на концепцията на Европейския съюз за свободно придвижване на хора. В последна сметка ние учим, развиваме се, работим в мултикултурна среда, както в Европа, по този начин и в Америка, като доста от нас на даден стадий или работят интензивно с сътрудници от България, или се връщат вкъщи. За мен това е благосъстояние – да се построяваме като персони и експерти отвън страната ни. И надлежно да бъдем насърчавани да се върнем. 

Какво би трябвало да се промени в България, с цел да се върнат част от емигрантите? 

Мартин Чилев : България би трябвало да се развива, а парите, които всички плащаме в Европейския съюз като данъкоплатци, би трябвало да стигнат до дребния и междинен бизнес, а не да потъват в офшорни сметки в данъчни оазиси. Държавата ни се задушава, а хората, с цел да не бъдат унижавани, избират да се развиват в по-свободни страни. В дълготраен проект Европа би трябвало да бъде обединена, с цел да сме конкурентноспособни по отношение на сили като Китай, Русия и Съединени американски щати. Ако приказваме за България, у нас години наред българите получаваха качествено обучение, само че не и възможности за развиване. И макар че в този момент има известни проблеми с обучението у нас, съм уверен, че нашите учители са актуалните ни будители. А доказателствата по тази причина са безспорни. Защото на всички места в Европа и по света има българи, млади и по-малко млади, които са се потвърдили като страхотни ерудити и експерти в разнообразни области. Българите като работна ръка са най-големият запас на България, само че за жалост, ги употребяват другите. 



   Вие непрекъснато говорите за България в подтекста на Европейския съюз. А самият Борисов твърди, че неговата оставка значи, че парите на Европа ще спрат да идват към нас. Съгласен ли сте с това изказване? 

Мартин Чилев : Това е доста несъстоятелно. Борисов от самото начало пропагандира, че в случай че държавното управление падне, ще спрат европейските пари. Че държавната машина ще се счупи. Това е популистко изявление. Европа няма да спре парите по планове, даже и при политическа рецесия. Ние сме част от Съюза и няма по какъв начин той да ни " накаже " поради митинга на жителите против ръководството на страната. Освен това, когато властта падне, в идващите пет месеца може да има служебно държавно управление и да се сътвори харта на предпочитаните задания – справяне с ковид, постоянна финансова рамка и подготовка за демократични избори. 

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР