Мартин Ангелов и Михаил Кленов, основатели на Колелиния © Цветелина

...
Мартин Ангелов и Михаил Кленов, основатели на Колелиния © Цветелина
Коментари Харесай

Колелото на успеха

Мартин Ангелов и Михаил Кленов, създатели на " Колелиния "

© Цветелина Белутова - Българската компания към този момент създава по 3 хиляди броя на година.
- Целта е да доближат до повече хора и да разширят общността към продукта. Историите на някои от най-големите компании в света стартират от дребен гаражен офис и огромна концепция, изменяща средата. Подобна последователност на развиване следва и българската Halfbike, която сглобява първите си бройки ексцентрични колела в дребна таванска работилница. Те обаче са задоволително, с цел да провокират огромен интерес към различния способ за напредване, и единствено няколко години по-късно младата компания към този момент създава хиляди " полуколелета " и провежда третата си акция за групово финансиране.

Архитектурно достижение

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Зад българската компания " Колелиния ", производител на велосипедите Halfbike, стоят младите бизнесмени Мартин Ангелов и Михаил Кленов, които се срещат по време на следването си по архитектура. Тогава Ангелов взе участие в редица студентски състезания, като на един от тях показва на схема и Halfbike. Той не му носи премия, само че концепцията за по този начин наречения изправен велосипед остава във времето и две години по-късно дружно с Михаил Кленов вземат решение да го осъществят. " Започнахме да сглобяваме съставни елементи на остарели колелета, само че крайният резултат не ставаше за каране. Въпреки това обаче с всеки идващ опит научавахме кое е допустимо да се направи в градивен аспект и кое не ", спомня си Мартин Ангелов. Двамата архитекти не се отхвърлят от концепцията си и макар първичните неуспехи идва миг, в който откриват точната формула за основаването на велосипеда, и през 2012 година първият същински първообраз към този момент е реалност. Той прилича колело без седалка, което се ръководи главно с тялото, с две по-малки задни гуми и една предна.

Уверени в постигнатото и с тъкмо един брой подготвен Halfbike в дребната работилница, те вземат решение да приготвят първата си акция за групово финансиране в платформата Kickstarter. Целта е да съберат 80 хиляди $, които малко след началото на акцията наподобяват съвсем непостижими. Няколко дни преди края й обаче с помощта на обществените мрежи и хора, припознали се в самодейността, двамата бизнесмени съумяват да доближат сумата. " Имахме поръчани 100 велосипеда, които трябваше да произведем в пространство от 12 кв.м единствено двамата за няколко месеца. Сблъскахме се с компликациите по логистика, поръчване на части и инженерни проблеми ", споделя Михаил Кленов.

Половин година по-късно и със забележителен опит зад тила си двамата бизнесмени вземат решение да надградят първия модел Halfbike и да изработят второ усъвършенствано потомство с изменен дизайн и нови материали. Така през 2015 година те провеждат втора акция за групово финансиране. Този път слагат за цел 50 хиляди $ и се надяват да удвоят продажбите си, достигайки 200 броя Halfbike 2. Очакванията им обаче десетократно са надминати. За интервала на акцията съумяват да съберат близо 1 млн. $, а поръчаните модели доближават 2 хиляди броя. " Следващите 6 месеца бяха отдадени напълно на производството. За задачата наехме по-голямо пространство, а наши близки и другари ни помагаха в процеса, с цел да доставим в точния момент бройките ", споделя Ангелов.

Бизнесът на колела

Към момента в компанията работи екип от 10 души, които създават сред 2 и 3 хиляди халфбайка на година. Голямата част от материалите за сглобяването им се създават в работилницата на Halfbike, а други се поръчват на подизпълнители още веднъж в България. " Правим велосипедите кампанийно, с цел да сме готови при по-големи поръчки, само че с годините оптимизирахме индустриалния развой и към този момент имаме огромен потенциал. Не е проблем да сглобим няколкостотин колелета в месеца, без да се губи качеството ", споделя Кленов.

Цената на Halfbike 2 е 499 $ и може да бъде закупен от уеб страницата на компанията, като по думите на създателите по-голямата част от тази сума са директни индустриални разноски, до момента в който третата версия ще бъде предлагана след края на Kickstarter акцията. " Още при първия халфбайк получихме редица оферти от дистрибутори да си партнираме и да го продаваме във физически магазини. При този модел на работа обаче за производителя остава едвам една трета от сумата, която заплаща клиентът, и с цел да можем да запазим същото качество, трябваше да продаваме за над 1000 евро един брой ", изясняват създателите.

Друго преимущество от директната работа с клиенти съгласно бизнесмените е и фактът, че могат да получават противоположна връзка за продукта и по този начин да вършат усъвършенствания. От компанията разказват главните си консуматори като дейни хора, които са отворени към изпробването на нови неща, като измежду тях има също професионални спортисти или хора над 55-годишна възраст. Именно поради разнообразието от клиенти при поръчка онлайн всеки може да уточни височината си, от която зависи и размера на халфбайка.

Над 85% от всички поръчки идват от Съединени американски щати и Западна Европа, само че интерес към ексцентричния велосипед има и от Япония, Сингапур, Хонконг и Южна Корея. В България се доставя под 1% от производството. " От приемането на поръчката до доставката й в Съединени американски щати да вземем за пример ни трябват не повече от два дни, като за задачата си партнираме с DHL ", изяснява Мартин Ангелов.

Продажбите на Halfbike с всяка година се усилват и през 2017 година компанията " Колелиния " регистрира доходи в размер близо 1.5 млн. лева и облага от 700 хиляди лева

Трето предизвикателство

Въпреки триумфите на втория модел халфбайк създателите са уверени, че той може да бъде усъвършенстван, и стартират усилена работа върху третата генерация на продукта, която е съпроводена и с трета акция в Kickstarter. Миналия месец Halfbike 3 беше показан в платформата за групово финансиране. Между него и предходния модел няма огромна образна разлика, само че по думите на създателите има промени в съвсем всички параметри. " По-малък е, доста по-маневрен, добавихме повече скорости и спирачната система е напълно възобновена. Всичко това се усеща доста в карането и всеки, който е тествал и двата модела, го удостоверява ", изяснява Ангелов.

Този път задачата на Мартин Ангелов и Михаил Кленов е през акцията в Kickstarter да наберат 100 хиляди $, които доближават още първите дни, а все още към този момент са събрани съвсем 230 хиляди $. Цената на Halfbike 3 в платформата за групово финансиране е 499 $, като след края на акцията ще се предлага на малко по-висока цена, а доставките ще се извършват през юни.

Двамата бизнесмени са уверени, че верният за тях метод на финансиране на бизнеса е през Kickstarter без съществуването на вложители, макар че нееднократно са имали оферти. " Така можем да отстояваме правилата си, ценовите политики, без да работим с дистрибутори, и да си запазим тактиката за развиване на продукта, както и към кои клиенти желаеме да го насочим ", споделя Кленов.

По думите на създателите огромна част от хората, които са си купили втория модел, си поръчват и третия. По-дългосрочната им цел обаче е да доближат до повече нови хора и да разширят общността към продукта. " В София има едно малко общество към халфбайк и дружно караме из града, което е доста прелестен обществен детайл на плана. Опитваме се да репликираме концепцията за тези общества и в чужбина и да мотивираме хората да намират други, които имат халфбайк, да карат дружно и да споделят тази страст ", споделят в умозаключение те.
Q&A
Колко бързо може да се научи човек да кара Halfbike?


Мартин Ангелов: В началото са нужни 10-15 минути, с цел да се подкара халфбайк, и по-късно към една-две седмици, с цел да се отпусне тялото и да се употребява интуитивно.

Михаил Кленов: В началото не е елементарно и научаването да се кара лишава време, тъй като не е велосипед. Хората вършат асоциация с велосипед и в случай че карат доста добре, си мислят, че и с халфбайк ще е по този начин, само че в реалност съвсем в никакъв случай не се случва.

Какви са преимуществата на Halfbike пред обичайния велосипед?

Мартин Ангелов: Сгъва се, по-малък е и елементарно може да се придвижва. Преживяването е радикално друго като каране. По-активно е като упражнение, тренира цялото тяло и има потребност от добър баланс. Трудно е да го съпоставяме с класическото колело, тъй като халфбайк е по-скоро добавка в екосистемата на напредването.

Имате ли съперници по света?

Михаил Кленов: Ние си създадохме тази ниша и към този момент нямаме съперници. Понякога се появяват китайски копия с концепцията, че щом халфбайк е известен артикул, би трябвало да го имитират. Те обаче съумяват да наподобят само формата му, ползвайки общоприети велокомпоненти, което прави карането му радикално друго.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР