Марта Костюк е името, което най-често се среща днес в

...
Марта Костюк е името, което най-често се среща днес в
Коментари Харесай


Марта Костюк е името, което най-често се среща днес в заглавията на новинарските материали за те

Марта Костюк е името, което най-често се среща през днешния ден в заглавията на новинарските материали за тенис през днешния ден. Само на 15 години украинката доближи до третия кръг на Откритото състезание на Австралия. Такова нещо се случва за първи път от близо 21 години насам. Толкова млад квалификант не е достигал до сходно равнище в шампионат от Големия шлем от 1997 година

С днешната си победа над Олга Роговска тийнейджърката насочи прожекторите и камерите към себе си, а Женската тенис асоциация (WTA) я дефинира даже като „ феномен “.

Световната №521 завоюва с 6-3, 7-5 и ще се се изправи против сънародничката си Елина Свитолина.

За финален път толкоз млада тенисистка доближава трети кръг на шампионат от Големия шлем през 1997 година, когато Марияна Лучич-Барони прави това на Откритото състезание на Съединени американски щати.

Коя е Марта Костюк

Въпреки че е единствено на 15, Марта Костюк към този момент има биография в тениса. През 2017-а тя завоюва Australian Open за девойки и в случай че се съди по родителите ѝ, тенисът е в кръвта ѝ.

Родена е през 2002 година, в фамилията на Олег Костюк и брачната половинка му Талина.

Бащата на Марта е бил механически шеф на тенис шампионата Antey Cup, а майка ѝ – професионална тенисистка, представляваща Украйна през 90-те години. Достигала е до първите 400 в света в ранглистата на WTA. През октомври 1994 година печели ITF купа в родния си град Киев.

Марта стартира да играе тенис като 5-годишно момиченце в тенис комплекса „ Антей “ в Киев. Ето един от детските ѝ мемоари: „ Мама постоянно работеше доста като треньор и първия път, когато отидох да упражнявам, си дадох сметка, че в случай че се занимавам с тенис, ще мога да извозвам повече време с майка ми. Така че това беше мотивацията ми – в случай че играех тенис, щях да съм край нея по-често “.

Един от първите треньори на Марта е чичо ѝ Тарас Бейко, почитан тенисист, играл за Съюз на съветските социалистически републики и Украйна в края на 80-те и началото на 90-те години.

Подаръци

Преди идването си в Мелбърн за Откритото състезание на Австралия Костюк беше спечелила към 5000 паунда, само че двете ѝ победи тази седмица ѝ подсигуряват чек на стойност 82 000 паунда, отбелязва Би Би Си.

Преди всичко ще купя дарове на фамилията си, несъмнено, споделя тийнейджърката и прецизира, че има огромно семейство. А по-късно ще зарадва с подарък и себе си.

Няма свръх упования към себе си за идния мач със Свитолина. „ Ще се любувам – споделя Костюк. – Мисля, че още веднъж ще играя на огромен корт, ще се опитам да покажа най-хубавия си тенис. “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР