Марсоходът Опортюнити на НАСА е заплашен от гигантска пясъчна буря,

...
Марсоходът Опортюнити на НАСА е заплашен от гигантска пясъчна буря,
Коментари Харесай

Мегабуря на Марс заплашва марсоход на НАСА след 14-годишна мисия

Марсоходът " Опортюнити " на НАСА е застрашен от гигантска пясъчна стихия , която се развихря на планетата, написа " Гардиън ".

Официални представители заяви, че се надяват апаратът да оцелее при бурята , която към този момент е покрила ¼ от Марс и се чака да обхване цялата планета през идващите няколко дни. Може да отнеме седмици или месеци преди небето да се почисти задоволително добре , с цел да може слънчевите лъчи да доближат до повърхността на Червената планета и да презаредят батериите на сондата посредством слънчевите й панели.


" Опортюнити " оцеля осма зима на Марс

На Червената планета е зима

В момента най-старият работещ роувър на Марс е в средата на вилнеещата стихия и непрекъснато е на мрачно.

От НАСА са се пробвали да се свържат с " Опортюнити " във вторник вечерта, само че апаратът не е дал отговор. Бурята се разраства от края на май с невиждана скорост. Основното безпокойствие на организацията е, че пясъкът може краткотрайно да покрие оптичните принадлежности.

През 2003 година НАСА изпрати апаратите " Опортюнити " и " Спирит " за изследване на почвата и скалите на Марс. Те кацнаха на планетата през 2004 година " Спирит " не работи от няколко години.

Учените не са обезпокоени за по-новия марсоход " Кюриосити " , който е с нуклеарно зареждане. Той е от другата страна на Марс.

Пясъчните стихии, които се случват понякога на Марс, изпращат пясък на десетки километри в атмосферата и трансформират деня в нощ. Сондите в орбитата на Марс са прекомерно високо и не могат да бъдат наранени.

През 2007 година огромна пустинна стихия прекъсна контакта с " Опортюните " за няколко дни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР