Марсоходът на НАСА Кюриосити успя да заснеме две слънчеви затъмнения,

...
Марсоходът на НАСА Кюриосити успя да заснеме две слънчеви затъмнения,
Коментари Харесай

Кюриосити засне слънчево затъмнение на Марс /Видео/

Марсоходът на НАСА " Кюриосити " съумя да снима две слънчеви затъмнения, породени от луните на Марс - Фобос и Деймос. Учените от американската организация споделят, че точно затъмненията им разрешават да научат повече за марсианските луни.

``
реклама

От фрагментите се вижда, че до момента в който Фобос закрива забележителна част от Слънцето, то прекосяването на по-малката луна Деймос надали може да се назова затъмнение.

За пръв път сходно затъмнение е забелязано през 2004 година от роувърите " Спирит " и " Опортюнити ". Чрез осъществените тогава оптични измервания за пръв път е изчислена точната позиция на марсианските луни.

Орбитите на луните обаче търпят промени и всяко уловено затъмнение оказва помощ на астрономите да ревизират дали изчисленията им са правилни.

Учените разкриват, че разликата в размера сред двете луни в действителност не е толкоз огромна. Деймос има радиус от 6,2 километра, а Фобос от 11 километра. Но все пак Деймос наподобява доста по-малък от Фобос, преминавайки пред Слънцето.

Астрономите разкриват, че повода за това се крие в отдалечеността на двата обекта от Червената планета. Фобос има най-ниска орбита от всички други спътници в Слънчевата система. Луната обикаля едвам на 6000 км над повърхността на Марс. Деймос от своя страна има орбита на към 23 000 километра над повърхността.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР