Марсоходът на НАСА Curiosity откри това, което изследователите наричат най-ясното

...
Марсоходът на НАСА Curiosity откри това, което изследователите наричат най-ясното
Коментари Харесай

Curiosity доказа, че на Марс е имало много вода

Марсоходът на НАСА Curiosity откри това, което откривателите назовават „ най-ясното доказателство до момента “, че на Марс е съществувало антично езеро.

Марсоходът неотдавна откри скали, гравирани с талази от вода в подножието на марсианска планина, наречена Mount Sharp. В подножието на 18 000-футовата планина има район, който съдържа солени минерални залежи.

Това е място, на което откривателите споделят, че в никакъв случай не са очаквали да намерят доказателства за антично езеро, смятайки, че в региона ще има единствено доказателства за по-малки струйки вода.

Скалите са извънредно твърди, с цел да може марсоходът да извлече проби, само че преходът му продължава и откривателите се надяват, че Curiosity в последна сметка ще откри някои по-меки места, от които да извлече материал.

Марсоходът Curiosity изкачва основата на планината Шарп от 2014 година Изследователите считат, че районът съдържа улики за това по какъв начин и за какво Марс се е трансформирал от водна планета в замръзналото изсъхнало място, което е през днешния ден, и дали това значи, че някакви микробни форми на живот в миналото са съществували на планетата.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР