Марсоходът Кюриосити“ откри доказателство, че живот на Марс може и

...
Марсоходът Кюриосити“ откри доказателство, че живот на Марс може и
Коментари Харесай

Марсоходът „Кюриосити“ откри доказателство, че животът на Марс е бил… възможен


Марсоходът „ Кюриосити “ откри доказателство, че живот на Марс може и да е имало, но… преди няколко милиарда години, заяви Франс прес. Остатъци от тиня демонстрират, че е съществувал повтаряем климат и периодично повтаряне на сухи и влажни сезони.

Това значи, че средата е била сходна на тази на Земята.

Днес Червената планета е извънредно суха. Смята се, че в предишното, преди милиарди години, на Марс е имало реки и езера, които са се изпарили.

Анализът на скалите на Марс демонстрира, че там съществуват пукнатини от засъхнала тиня. „ Когато едно езеро пресъхне, калта се напуква, а когато още веднъж има вода, напукването изчезва “, изяснява Уилям Рейпин, водещ създател на проучването, оповестено в сп. „ Нейчър “.

Ако този развой се повтаря от време на време, пукнатините образуват шестоъгълници, сходно на тези в антични земни басейни със сезонно изсъхване. Подложена на сухи и мокри цикли, калта на Земята показва същата характерна шестоъгълна групировка.

За разлика от тектонските плочи на Земята, тези на Марс не се движат и по тази причина античният релеф е добре непокътнат.

Марсоходът „ Кюриосити “ изследва кратера Гейл от 2012 година насам. „ Разбрахме, че тук е имало реки и езера, само че не знаехме какъв е бил климатът “, сподели пред Агенция Франс Прес Рейпин.

Възможно е Марс да е бил ледена планета и вулканично изригване да е затоплило климата, като е довело до формиране на вода в течно положение.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР