Марсилия, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Opel

...
Марсилия, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Opel
Коментари Харесай

Тествахме най-мощната нова Insignia

Марсилия, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Opel мина в ръцете на Peugeot, само че това напълно не значи, че тази марка ще стане по-малко забавна за българите. Миналата година компанията показа много нови модели, само че най-интересен несъмнено е Insignia. Второто потомство на процедура е последният модел, създаван под шапката на GM и заради тази причина ще остане в историята.

Година след лансирането на модела към този момент е ясно, че общоприетите версии на новата Insignia са с чудесно съответствие сред цена, качество и предложение, само че в този момент ще стане дума за най-наточената нова Insignia. Тя носи обозначението GSI и ще се предлага на пазара в две разновидности - лифтбек и комби, както и с два мотора - бензинов и дизелов.



Insignia GSI беше показана статично през есента на предходната година, а в този момент от Opel организираха и първите динамични проби на модела. Те се организираха във Франция и наш екип беше на мястото на събитието. Ето и първичните ни усещания за най-мощната нова Insignia.

Екстериор


Със промяната на поколенията Insignia става по-дълга (4 899 мм) и малко по-широка. Височината обаче е понижена с 29 мм, което се отразява доста добре на аеродинамиката на колата. При версията GSI клиренсът е снижен с 10 мм, което макар че не е доста си проличава и образно. Останалите разлики във външния тип се откриват в другите в няколко съществени детайла.



Основен акцент са въздухозаборниците, интегрирани в долната част на предната ризница, в съществуването на спойлер откъм гърба вид антикрило, който има повече образни функционалности, както и по по-големите джанти и спирачки Brembo. С други думи Insignia GSI е много по-динамично изглеждаща и несъмнено притегля погледите.

Интериор


Вътре GSI версията също се отличава със спортни детайли. Наличието на алуминиеви планки е отлична гарнитура за спортното и в същото време стилно лъчение. Най-важната част в салона обаче са новите седалки, особено проектирани за GSI и сертифицираните от AGR Opel Performance.

Спортните седалки разполагат с всички авангардни системи и съоръжения, които са към този момент известни от най-висококласните седалки. Интегралната седалка на GSi предлага също и вентилация, отопление, функционалност за масаж и странични опори с конфигурация. В най-спортната версия на Insignia тези функционалности се съчетават с висока опора за гърба.



От останалите детайли в салона на очи се набива преднамерено уголемения централен тунел, който във отвесната си част е леко завъртян към лидера - същински Grand Sport! Новата мултимедийна система IntelliLink с голям екран също прави усещане в салона.

Важно е да отбележим още, че климатикът още веднъж е с бутони, както беше на първата Insignia преди фейслифта. Това решение несъмнено е по-удобно за ръководство. Уредите са информативни, като оригиналност измежду тях е така наречен прожекционен екран, който може да дублира на предното стъкло всички съществени данни за автомобила.



Като цяло салонът е състезателен, само че в това време удобен, което кардинално не се реализира елементарно. GSI-версиите са коли за ежедневна приложимост, само че доста по-спортно изглеждащи, както извън, по този начин и от вътрешната страна. Какво обаче се крие под капака на новата Insignia GSI.

Двигател и ходови характерности


Изпробвахме GSI, както по общоприетата пътна мрежа, по този начин и на писта. Състезателното трасе наоколо до Марсилия е тестови полигон на Michelin и разполага с много забавна писта с виражи в жанр "Инди 500 ". По цивилната пътна мрежа и двата разновидността (бензинов и дизелов) се държат доста добре - динамични, предсказуеми и интуитивни за ръководство.

На пистата обаче открихме някои разлики, които разбираемо са в интерес на бензиновата Insignia GSI. Тя разполага с двулитров битурбо мотор, мощността на който е 260 конски сили. Въртящият миг се предава през осемстепенна автоматизирана трансмисия към четирите колела. С този мотор, колата несъмнено се усеща в свои води.



По-ниският клиренс и втвърдените с 40 % пружини са другите предпоставки за чудесно ръководство. Крен в завоите има, само че той е най-малък. Возията е твърда, само че никога дискомфортна. Бензиновата Insignia Sports Tourer GSi 2.0 Turbo обаче харчи значително.

Средният разход при извънградско шофиране надвиши 12 литра на 100 километра пробег. Дизеловата Insignia Sports Tourer GSi 2.0 CDTi BiTurbo (210 CV) 4x4 е доста по-икономична, само че макар високия въртящ миг, мощността от 210 коня не е задоволителна за претенциите на обозначението GSI.



4х4 предаването оказва помощ за влизане в завои с висока скорост, само че тъкмо тогава се демонстрира и главния минус на Insignia GSI. Той е обвързван с кормилото. Воланът се усеща лек и "пуст " при ръководство с по-висока скорост и напълно не дава отговор на спортните искания на модела. Дори и в режим Sport остава неинформативен и на моменти даже рисков.

С други думи би трябвало да кажем, че Insignia GSI не е типично състезателен автомобил. Той е предопределен за ежедневна приложимост, удобен е и наподобява много динамично. Возията е по-твърда, мощността е допустима за наточена версия, само че ръководството не е предопределено за спортно каране, а за жалост от Opel все още не плануват поява на Insignia OPC.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР