Маршрутът България – Сърбия – Унгария повтаря основната част от

...
Маршрутът България – Сърбия – Унгария повтаря основната част от
Коментари Харесай

Комерсант: Газпром тихичко съживи Южен поток

Маршрутът България – Сърбия – Унгария повтаря главната част от трасето на анулирания „ Южен поток “, който беше изцяло подготвен за строителството, само че беше спрян през декември 2014 година, написа съветското икономическо издание „ Комерсант “, представено от БГНЕС.

През последният месец „ Газпром “ без доста звук подписа с България, Сърбия и Унгария пътни карти за развиването на газопроводите за доставката на природен газ от бъдещата втора тръба на „ Турски поток “. По този метод компанията в действителност реанимира анулирания през 2014 година, по настояването на Еврокомисията, план „ Южен поток “, само че с четири пъти по-малка мощ, написа изданието.

Според " Комерсант " въпреки че този вид разрешава на „ Газпром “ да обезпечи Балканите с газ, той ще се конкурира с другия маршрут на монополиста за доставката на газ в Южна Италия – газопровода „ Посейдон “. Посочва се и че съгласно специалистите, след неуспеха на „ Южен поток “ компанията няма огромно доверие на България.

„ Газпром “ и унгарското държавно управление подписаха през вчерашния ден „ пътна карта “ за развиването на газотранспортната система на страната. Подобен документ през юни бе подписан с България и Сърбия.

Руската компания е доставила общо 10,5 милиарда куб.м. на България, Сърбия и Унгария през 2016 година Различното е в това, че плануваният газопровод по дъното на Черно море – този път „ Турски поток “ - няма да отиде непосредствено в България, а в Турция.

Освен това, за Балканите може да бъде предопределена единствено една от двете тръби на „ Турски поток “, т.е. 15,75 милиарда куб.м., което е четири пъти по-малко от планувания потенциал на „ Южен поток “.

Съдейки по изказванията на България и Унгария, новите мощности ще се основават от газотранспортните оператори на страните в сходство с Третия енергиен пакет на Европейски Съюз /отсечките на „ Южен поток “ трябваше да се построяват от смесени компании с присъединяване на „ Газпром “/. Но сръбският президент Александър Вучич /неговата страна не влиза в Европейски Съюз и не ползва Третия енергиен пакет/ съобщи на 2 юли, че се надява на „ помощта на Русия “ в строителството на директния газопровод.

Отделен плюс за „ Газпром “ може да се счита това, че тръбата може да се построи бързо с помощта на свършената работа по „ Южен поток “, в това число по трасето и подготовката за Оценка на въздействието върху околната среда. В същото време „ Газпром “ не може по едно и също време да насочи размерите от втората права на „ Турски поток “ на Балканите и да построи газопровода „ Посейдон “ за снабдяването на Южна Италия със същия този газ. По данни на „ Комерсант “ доставките за Балканите са по-важни за съветската компания, защото Италия може да се доставя с газ от север през „ Северен поток 2 “, въпреки това да е по-скъпо. Но Унгария и Сърбия в този момент могат да бъдат обезпечени единствено през Украйна, което принуждава „ Газпром “ да се контракти с Киев за преноса на газ след 2020 година

„ Мисля, че „ Газпром “ прелестно помни, по какъв начин България го хлъзна през 2013 година “, декларира пред " Комерсант " Виталий Крюков от Small Letters.

Според него умаленият " Южен поток "  ще се сблъска с политически проблеми, а измежду неговите участници няма авторитетни страни, които да го защитят от Брюксел, както това прави Германия в тази ситуация със „ Северен поток 2 “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР