Маршът „Велик е нашият войник” 2001 г. вече 16 години

...
Маршът „Велик е нашият войник” 2001 г. вече 16 години
Коментари Харесай

Преди 16 години българската армия се сдобива с един от символите си

Маршът „ Велик е нашият войник” 2001 година към този момент 16 години е формален химн на Българската войска. Заповедта за това е подписана на днешния ден от тогавашния боен министър Бойко Ноев.

Воинският химн „ Велик е нашият войник” е композиран през 1916 година край Охридското езеро от Михаил Шекерджиев, редови войник в 23-и полк на Осма пехотна тунджанска дивизия. Текстът е на военния сътрудник подпоручик Константин Георгиев. По политически аргументи през другите исторически интервали истинският текст се преработва. Особено фрапантни промени текстът търпи след 9 септември 1944 година

Историята с официализирането на песента стартира на 11 август 2000 година Тогава известната измежду армейските среди общественичка Радка Чирпанлиева - брачна половинка и майка на офицер, написа писмо от Варна до министъра на защитата. Поводът е празненство на Военноморски сили. „ Беше тъжно, отбелязва тя, даже обидно, че на него не прозвуча нито един стих, нито една ария за армията, а беше празник на Военния флот”. И добавя: „ Помислих се, че в случай че нашата войска имаше собствен химн, най-малко той наложително трябваше да се извърши след националния”.

Нейното предложение е изборът да се направи сред военните маршове „ Велик е нашият войник”, „ Един завет” и „ Песен за цар Симеон” („ Край Босфора”). Лично тя подчертава върху „ Край Босфора”, като има поради, че през 2000 година се празнуват 150 години от рождението на Иван Вазов. Не получава отговор.

На 15 април 2001 година тя написа второ писмо по същия мотив, само че този път до началника на Генералния щаб на Българската войска ген. Михо Михов. „ Не е ли време най-сетне Българската войска да има собствен химн? Много Ви апелирам, помислете”, написа дамата. Месец по-късно на първа страница на в. „ Българска армия” с огромни зелени букви бе написано: „ Велик е нашият войник” ще бъде химн на Българската армия”.

Източник: " Марица "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР