Марс е враждебно място за хората поради липса на кислород,

...
Марс е враждебно място за хората поради липса на кислород,
Коментари Харесай

Червената планета се оказа идеално място за опасни бактерии

Марс е враждебно място за хората заради липса на О2, излагане на радиация и липса на хранителни субстанции. Но, както се оказва, микробите, които хората могат да донесат със себе си на Червената планета, могат да процъфтяват в такива условия, в това число тези, които предизвикват заболявания, пише IFLScience.

Астробиолозите са разкрили захар в астероиди и са разкрили, че някои бактерии ще порастват, когато се хранят с такава " галактическа диета ". Най-вероятно бактериите не биха оживели на метеорити заради неналичието на атмосфера, галактически лъчи и така нататък Но нещата на Марс са разнообразни, тъй че екип, управителен от Томазо Закария от Германския аерокосмически център, взема решение да тества по какъв начин биха се държали земните микроби в марсианската среда. Оказва се, че микробите на Марс ще се усещат доста добре.

Най-задълбочената стерилизация няма да може да почисти изцяло галактическите кораби, това потвърдиха бактериите, които живеят отвън МКС. Освен това, когато хората стартират да летят в галактически полети до други планети, процесът на поддържане на стерилна непорочност ще стане неосъществим.

Факт е, че човешкото тяло значително зависи от потребните бактерии, изключително в нашите вътрешности. Много от тях няма да съставляват проблем, стига евентуалният марсиански живот да се схваща с тях. Но бъдещите астронавти биха предпочели да избегнат сепсис или дизентерия, породени от нежелани спътници от Земята.

По време на опита учените са сложили четири типа бактерии (Burkholderia cepacia, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa и Serratia marcescens) в среда с химичен състав на въздуха, почвата и излагане на UV радиация, сходна на тази, срещана от роувърите.

Изследванията демонстрират, че другите бактерии реагират друго на такива условия. Например B. Cepacian не е съумяла да пораства наоколо до натриев перхлорат, който постоянно се среща в марсианската среда. В същото време натриевият перхлорат въобще не тормози K. Pneumoniae.

Марсианската липса на вода е понижила броя на типовете много внезапно. Но и четирите типа бактерии са съумели да оцелеят дни или седмици и са се справили по-добре, когато са се хранили с неестествен марсиански реголит (почва), а освен със захар.

Микробите също били тествани за въздействието на фактори като светлина, почва, въздух и вода. Отбелязва се, че бактерията S. Marcescens е била подготвена за всичко, което Марс може да й предложи и даже без в допълнение време за еволюция. Най-често бактерията се появява при инфекции на пикочните пътища и гнойни формирания на рани.

" Първоначално си помислихме, че реголитът ще има отровен резултат върху клетките и ще ограничи растежа им. Но вместо това марсианската почва оказа помощ на бактериите да оцелеят ", споделя Zakkaria.

Учените подозират, че сходни резултати може да са свързани с обстоятелството, че почвените частици служат като уютно място за скриване от ултравиолетова светлина и други закани.

Ясно е, че патогените ще съпровождат хората до Марс в техните тела и по кожата им, а по-късно ще навлязат в почвата към основата. Изследването допуска, че бактериите ще порастват постоянно, когато имат достъп до вода, без значение какъв брой солена е тя. Без здравословна екосистема, която да ги управлява, рискът от заразяване на други астронавти с тези патогени е висок.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР