Марс е доста враждебно място за посетителите. Изгубила магнитното си

...
Марс е доста враждебно място за посетителите. Изгубила магнитното си
Коментари Харесай

Откриха тръби от лава на Марс, могат да са дом на астронавти

Марс е много враждебно място за посетителите. Изгубила магнитното си поле и по-голямата част от атмосферата си, повърхността на Червената планета е изложена на високи равнища на галактическо лъчение, от което на Земята сме предпазени от магнитосферата. В огромни дози мощно йонизиращите лъчи могат да обхванат в тъканите, което води до лъчева болест или даже гибел. Ето за какво, когато първите астронавти кацнат на Марс, би трябвало да има леговище, което да ги защищити от негостоприемните условия на планетата.

Учените са разкрили, че местообитанията, които биха могли да предложат тази отбрана, са подземни тръби, през които е прекосявала лава, написа БГНЕС. Тези тръби се образуват, когато каналите от лава се охлаждат и се втвърдяват, образувайки магматична канара. Когато потокът от лава под нея в последна сметка стопира и се оттича, естествена подземна пещера остава.

Докато на Земята тези тръби доближават единствено към 30 метра, на Марс, където има по-малка гравитация, те могат да бъдат с широчина до 250 метра.

Ново изследване, оповестено в arXiv, разпознава три такива тръби от лава, които могат да служат като дом за бъдещите гости, както и допустимо място за разкриване на предходен микробен живот на Марс. Разположени в южното полукълбо на Марс, тръбите са директно близо до античната вулканична планина Хадриак Монс.

Радиацията в този ниско ситуиран регион на Марс към този момент е измерена на равнища, доста по-малки от останалата част от повърхността на планетата. За да придадат привлекателност на тези пещери, опитите на създателите на проучването на сходни тръби на Земята допускат, че те биха могли да защитят от 82% от постъпващата радиация.

Лава тръбите по-рано бяха препоръчани от учените като вероятни местообитания на Луната, където тези лунни пещери са задоволително огромни, с цел да поберат историческия център на Рига. Но с цел да откри тези подземни кътчета на Марс, професор Антонио Парис и сътрудниците му е трябвало да търсят изображения от камери на борда на галактическия уред на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter.

Друг подарък от лава тръбите са “прозорците на тавана ” – отворените входове в тези пещери. На Земята учените ги употребяват за достъп при образование, само че на Марс създателите допускат, че тези отвори биха могли даже да бъдат запечатани, с цел да могат пещерите да се затоплят и да бъдат сложени под налягане, с цел да се обезпечи О2 за дишане.

Независимо от това, „ тези естествени пещери биха обезпечили отбрана на екипажа от прекалено излагане на радиация, ще ги предпазят от бомбардировките на микрометеорити и ще им обезпечат степен на отбрана от рискови температурни съмнения “, пишат създателите в своя документ. Той ще бъде оповестен в Journal of the Washington Academy of Sciences.

Въпреки че лава тръбите са много извънредно място, което да бъде наречено „ дом “, те могат да бъдат най-удобното място за престояване на Червената планета. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР