Марс бе първата планета, за която учените заподозряха, че може

...
Марс бе първата планета, за която учените заподозряха, че може
Коментари Харесай

Живот на Плутон – мит или реалност?

Марс бе първата планета, за която учените заподозряха, че може да съдържа извънземни форми на живот. След като стана ясно, че и на Плутон има океан, теориите за живот там също разбуниха духовете.

Под ледената повърхнина на Плутон най-вероятно се крие океан. Не се знае каква е неговата консистенция, само че е евентуално в него да се крие извънземен живот. Астробиолози спорят дали това е допустимо.

Компютърните модели и топографски данни сочат, че скритият океан на Плутон се простира на 950 км. Разположен под сърцевидния район Спутник Планиция, той е в дълбочина повече от 80 км – това твърди професор Уилиям МакКинън от Университета Вашингтон в Сейнт Луис. Той е бил и помощник на НАСА по задачата Нови Хоризонти. Тя мина около планетата през 2015-та година и през днешния ден извършва други задачи в Кайперовия пояс.

Екипът на професора счита, че океанът има консистенция, сходна на сироп, мощно обогатена с амоняк. Сондата Нови Хоризонти е потвърдила, че точно амонякът е измежду главните елементи и на Харон, най-голямата луна на Плутон, както и на един от другите по-малки спътници на планетата. Поради това е прекомерно евентуални това да е същото и навътре в планетата.

По думите на експертите в дълбочина на Плутон се намира мразовит, солен и извънредно богат на амоняк океан. В тях може да има непознати за земните и много екзотични форми на живот.

Наличието на океан на Плутон несъмнено усилва шанса за сходен процес на събитията. Това, от своя страна, покачва опцията за съществуването на многочислени сходни океани и на други тела от Кайперовия пояс още веднъж с съществуване на живот.

МакКинън обаче разяснява, че даже да има живот в океана на Плутон, той ще най-вероятно ще бъде във формата на примитивни микроорганизми или предклетъчни. Когато бъде доказано изрично съществуването на океан, ще са нужни още наблюдения и изследвания, както и бъдещи задачи до Плутон.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР