Мароко е предало на Украйна танкове Т-72Б, модернизирани в Чехия

...
Мароко е предало на Украйна танкове Т-72Б, модернизирани в Чехия
Коментари Харесай

Танковете за Украйна: вместо германски от Европа, руски от ... Мароко

Мароко е предало на Украйна танкове Т-72Б, осъвременени в Чехия от компанията " Екскалибур Арми " (Excalibur Army), заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция, като се базира на основания в Алжир информативен портал " Менадифенс " (Menadefense), който е профилиран в отбранителна информация от Близкия изток и Северна Африка.

Според сведенията първата партида от към 20 танка към този момент е изпратена към зоната на бойните дейности. За момента няма удостоверение на тази информация.

" Менадифенс " оповестява, че през 1999-2000 година мароканската войска е купила от Беларус 148 танка Т-72, 136 Т-72Б и 12 Т-72БК.

Порталът написа, че решението на Мароко да достави оръжие на Украйна е било взето " под напън " по време на среща в авиобазата Рамщайн в Германия, извършена през април 2022 година и проведена от Съединени американски щати. На нея са били извършени съвещания за оказване на военна помощ на Украйна от Запада. Тунис и Мароко са били единствените страни от Северна Африка на срещата.

Заедно с това обаче немската министстърка на външните работи Аналена Бербок сподели в неделя пред френския новинарски тв канал LCI, че Берлин няма да попречи на страни, които имат на въоръжение немски танкове Leopard, като да вземем за пример Полша, да ги дават на Украйна. За да могат да реекспортират тези танкове, съответните страни би трябвало да имат позволение от Германия.

Френският президент Еманюел Макрон сподели, че страната му към момента изследва решението да достави на Украйна  тежки танкове.

Говорейки на взаимна конференция с немския канцлер Олаф Шолц в неделя, Макрон сподели, че е помолил Министерството на защитата да работи по това, като акцентира, че " нищо не е изключено ", съобщи " Дойче веле ".

Френският президент обаче акцентира, че изпращането на всякакво съоръжение в Украйна за отбиване на съветските сили би трябвало да бъде решено " групово "  и координирано със съдружниците, в това число Германия.

Макрон сподели още, че разполагането на тежките танкове в Украйна не би трябвало да отслабва отбранителните качества на Франция или да ескалира спора.

Американският щемпел обстойно разяснява неуспеха на съоюзниците да се споразумеята предишния петък за изпращането на натовски танкове на Украйна.

Подходът на Германия към изпращането на оръжия за Украйна се дефинира от нейното предпочитание да не се излага на заплаха, разяснява " Вашингтон пост ", представен от Българска телеграфна агенция. Преди Берлин обществено обясняваше, че избрани доставки не са вероятни, преди да отстъпи пред интернационалния напън. Що се отнася до доставката на танкове, немският канцлер Олаф Шолц нееднократно е заявявал, че не желае да ги изпраща " независимо " - позиция, която се пояснява в смисъл, че той желае Съединени американски щати да изпратят танкове първи.

От разгрома на нацизма насам Германия умишлено се е посветила на насърчаването на мира и консолидираното си в европейския и трансатлантическия ред за сигурност, където консенсусът е в основата на всичко, написа в. " Ню Йорк таймс ". Войната на Русия в Украйна в този момент принуждава Германия да премисли концепциите си за своето място в Европа, връзките си с Русия и потреблението на военна мощ, счита изданието.

Никъде дезориентацията не е толкоз явна, колкото в нежеланието на Германия да изпрати на Украйна своя главен военен танк " Леопард 2 " или да разреши на други страни да създадат това. Тази позиция може да докара до изолираност на Германия и да раздразни нейните съдружници, разяснява " Ню Йорк таймс ". Макар че германците в голямото си болшинство поддържат Украйна в нейната битка, съмненията за изпращането на танкове отразяват дълбоката амбивалентност в една нация с пагубна история на експанзия по време на Втората международна война и която остава надълбоко разединена по отношение на това дали би трябвало да бъде боен водач и да поема риск за директна борба с Русия, счита нюйоркското издание.

Американски висши представители са разкритикували Германия след отхвърли на канцлера Олаф Шолц да изпрати танкове на Украйна, написа в. " Телеграф ". Британското издание цитира немския в. " Зюддойче цайтунг ", който отбелязва, че въпреки американският министър на защитата Лойд Остин да отбрани обществено Германия в петък като благонадежден съдружник, той е взел участие в " напрегната " замяна на отзиви с началника на кабинета на Шолц Волфганг Шмид.

По-късно съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън, Джейк Съливан, отправил остри рецензии пред съветника на Шолц по външна политика Йенс Плотнер, оповестява още вестникът.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР