Мармаладът представлява гъсто сварената месеста част и сока от избраните

...
Мармаладът представлява гъсто сварената месеста част и сока от избраните
Коментари Харесай

Как да си направим мармалад от шипки

Мармаладът съставлява гъсто сварената месеста част и сока от определените плодове. Той се подготвя със- или без захар. Обикновено се вари от един тип плод или от комбинацията на няколко.

При приготвянето на мармалад се употребяват най-много меките и презрелите плодчета. Употребяват се и полусмачкани. Преди да се употребяват, се отстраняват наранените и изгнили елементи, както и семената и семките.

Плодовата каша за приготвянето на мармалади се подготвя по два метода. Единият е, когато почистените и измити плодове се прекарат през машинка за месо. Другият вид е да се сварят задачите или нарязани плодове до омекване. Когато се поохладят, се прекарват през гевгир.

Мармаладите се варят най-бързо в разлати тави. Така изпаряването на водата се форсира и се подсигурява положителният усет и цвят на мармалада. По време на варенето се бърка непрестанно с дървена лопатка, с цел да се избегне загарянето.

Ето по какъв начин да си приготвите един от най-обичаните у нас мармалади - този от шипки:

Необходими артикули: 5 кг шипки, 1 кг захар, 4 л вода

Начин на подготвяне: Шипките се измиват, почистват от дръжките и черния цвят начело. Старателно се почистват от семките, като се разрязват на две. Когато всички са изчистени, се измиват още веднъж и се поставят в тенджера под налягане.

Шипките се заливат с 4 литра вода или едвам ги покрие. Слагат се да заврят. Когато това стане, огънят се понижа. Оставят се по този начин за към час. Когато се сварят, се прецеждат през гевгир и се минават през решето, с цел да им се отстранят всички люспи. Получената каша би трябвало да има приблизително гъста консистенция.

Шипковата каша се слага в тенджера и към нея се прибавя захарта. Мармаладът се оставя да ври към 3 часа. През цялото време би трябвало да се следи да не загори и да се разбърква навреме.

Мармаладът е подготвен, когато прави път след лъжицата, когато се бърка. Докато е още топъл, се разпределя в авансово готови буркани . Те се затварят усърдно, само че не се стерилизират.

От пет кг шипки би трябвало да се получи почти два кг мармалад от шипки.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР