Маркус Вилиг е знаел, че иска да има своя технологична

...
Маркус Вилиг е знаел, че иска да има своя технологична
Коментари Харесай

Най-младият европеец, основал компания за милиарди?

Маркус Вилиг е знаел, че желае да има своя софтуерна компания още когато е 12-годишен. На 19 година той напуща колежа, единствено след един учебен срок, изучавайки компютърни науки в Тартуския университет, Естония. Това се случва откакто приложението му за споделено пътешестване Taxify (сега известно като Bolt) стартира да се радва на огромен триумф.

6 години по-късно към този момент е най-младият създател на милиардна компания в Европа, сочат изследвания на естонската мрежа за стартъпи Lift99, написа CNBC.

Eвропейският съперник на Uber e наличен в 100 града в 30 страни, като го употребяват 25 милиона клиенти и 500 000 водачи. Вилиг започва бизнеса със заем от 5000 евро от фамилията си, с цел да построи първообраз на приложението откакто приключва гимназия.
 След Uber Комисия за защита на конкуренцията спря и Обновена
След Uber Комисия за защита на конкуренцията спря и " Максим "

Това ли е краят на платформата у нас?

Той е бил въодушевен от Skype, която е учредена в родината му Естония през 2004 година, показвайки че софтуерният бизнес " може да бъде стартиран отвред ".

" Разбрах, че софтуерната е една от тези промишлености, в които можете да имате големи благоприятни условия и да постигнете огромни неща с дребен екип ", споделя той пред CNBC.

И даже, когато ползата към приложението стартира да се усилва, Вилиг споделя, че доста внимава с бизнес разноските си като заобикаля " да наема доста хора или да прави скъпи маркетингови акции. " В интерес на истината, той самичък излиза на улицата в Талин - столицата на Естония, с цел да притегли таксиметровите водачи в първите дни на започваща си компания.

" В последна сметка всичко се свежда до това си извънредно фокусиран към клиентите и спестовен ", споделя той. " Това е промишленост, в която хората в действителност са заинтригувани, в случай че получават добра стойност против парите си ". Шофьорите от Bolt могат да завоюват приблизително с 10% повече спрямо други платформи за споделен превоз, тъй като при тях комисионната е 15% на возене, в съпоставяне при Uber, където е 25%.
 Uber губи по $57 милиона всеки ден
Uber губи по $57 милиона всеки ден

Компанията регистрира най-голямата загуба в историята си, само че най-разочароващ бе слабият растеж на приходите

Фокусът върху основната концепция

Да останете фокусирани е най-големият съвет на Вилиг към всеки, който желае да има стартъп. " Като бизнесмен от време на време имате и получавате хиляди хрумвания, които наподобяват страхотни и желаете да постигнете всички, само че в завършек на сметка, в случай че желаете добър резултат, би трябвало да се ограничите ", споделя той като показва, че това е повода Bolt да се концентрира само върху споделеното пътешестване през първите му пет години.

Част от този фокус в тази ситуация на Вилиг включва схващане на транспортните потребности на локално равнище, нещо, което той счита, че е разграничило Bolt от съперниците.

След това компанията се уголемява, включвайки електрически скутери и доставка на храна като възнамерява и прибавянето на други услуги. Разширяването към разнообразни типове превоз е и повода за ребрандирането по-рано тази година от Taxify към Bolt, с цел да се отрази включването на други области на подвижност.

Стъпването на пазара в Лондон

През юни Bolt започва услугата си и в Лондон след повече от година в очакване за лиценз. Първоначално през 2017 година компанията е почнала да предлага своите услуги в града, само че транспортния регулатор в столицата (Transport for London - TfL) ги стопира, като декларира, че не са съумели да получат позволение за употреба. Вилиг споделя, че са подхванали изчерпателен метод към лицензионния развой като са работили в тясно съдействие с TfL, с цел да подсигуряват, че са изрядни освен от бизнес позиция, само че и от " позиция на сигурността и качеството ".
 Защо в бъдеще ще купуваме все по-малко коли?
Защо в бъдеще ще купуваме все по-малко коли?

Цените на транспортите и споделеното пътешестване ще падат
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР