Маркош Антонио Малашиас Жуниор, по-известен у нас като Маркиньос, е

...
Маркош Антонио Малашиас Жуниор, по-известен у нас като Маркиньос, е
Коментари Харесай

Маркиньос: Гарсес ще помогне на ЦСКА

Маркош Антонио Малашиас Жуниор, по-известен у нас като Маркиньос, е един от най-успешните задгранични играчи в историята на ЦСКА. С аления екип бразилецът изигра 115 мача, в които вкара 19 гола. Стана първенец през 2008-ма година, завоюва суперкупата през същата акция и оказа помощ за завоюването на купата на страната през 2011-та. Кариоката с български паспорт (има 6 мача и за националния тим) се съгласи да приказва за " Тема Спорт " преди финала за купата на България сред ЦСКА и Левски. Ето какво сподели той.

Марки, склонен ли си да приказваме на български?

- (смее се) Разбира се. Аз съм половин българин. Няма проблем да приказваме на български. Не съм го не запомнил.

В момента си в Бразилия. Как е ситуацията в родината ти? С какво се занимаваш?

- Вече е много по-добре. Общо взето пандемията отмина и всичко се връща към естествения живот. Аз работя доста, имам много задължения. От една страна се занимавам с моята организация. Мениджър съм, а от друга влязох в щаба на един локален политик. Той е кмет на града, в който пребивавам и се занимавам и с социална активност.

Не планираш ли да идваш до България?

- Със сигурност до края на годината ще го направя.

А помниш ли къде беше на 25 май 2011-та?

- (смее се) Чакай да помисля... Помня, помня... Всичко помня от този ден. Играхме финала за купата против Славия. Подадох на Спас Делев, който вкара победния гол. Бихме ги с 1:0 и взехме купата. Беше супер. Няма да не помни насладата на нашите почитатели, които бяха доста, доста повече от тези на противника и ни подкрепяха доста мощно. Само не мога да си спомня къде празнувахме след мача - дали беше в Студентски град или в заведението на Бозата (бел.авт. притежателят на Локо София Иван Василев) в центъра. Това бяха местата, където се събирахме с момчетата след победи.

Това ли ти е най-ценният трофей с ЦСКА?

- Не, не. Най-щастлив бях, когато спечелихме шампионата през 2008-ма. Това ми беше първият трофей и бях доста разчувствуван. Не мога да го опиша. Още помня последния мач на " Армията ", когато ни дадоха купата и почитателите слязоха при нас на терена. Бяхме страховит тим. Оставихме Левски доста зад нас.

Това е и последната купа на ЦСКА. В последните 11 години Лудогорец, където през зимата отиде и твоят някогашен съотборник Спас Делев е непроменяемо на върха...

- Ти по-добре от мен знаеш за какво е по този начин. Нещата не се вземат решение единствено на терена и на ЦСКА ще е доста мъчно да измести Лудогорец от първото място, само че не е невероятно. Вярвам, че скоро и това ще стане.

Поддържаш ли връзка с някой от старите ти съотборници?

- Да, слушам се с Тошко Янчев и Велизар Димитров. Знам, че Вили в този момент е шеф на Миньор Перник и очаквам да му заведа бразилци (смее се).

В интерес на истината преди няколко месеца някогашният треньор на ЦСКА Сашо Станков сподели пред нашия вестник, че на армейците му липсва гореща, бразилска кръв (изключваме Бусато, тъй като той е вратар)... Сега алените имат в редиците си твой съотечественик - Гарсес...

- Сашо Станков ми е добър другар и считам, че е прав. Ние от дребни се учим да играем с въодушевление и да го придаваме на съотборниците си. Знам, че Гарсес е в ЦСКА в този момент. Гледал съм му към 5 мача, до момента в който беше в Бразилия още. Много бърз и техничен е, само че не съм сигурен, че е привикнал към момента на живота в България. За нас е доста сложна тази адаптация, а в действителност се чака бързо да покажем какво можем. За мен беше по-лесно в ЦСКА, тъй като аз бях първо в Беласица, където имах време да опозная страната и мисленето на хората и чак тогава отидох на " Армията ". Убеден съм, че когато Гарсес се аклиматизира изцяло, че е доста потребен и ще свърши доста работа за тима.
 Борислав Михайлов за Левски, Бербатов, купоните и изкуствената коса
Борислав Михайлов за Левски, Бербатов, купоните и изкуствената коса

" По-важното е да бъдем по-отговорни, по-точни и по-добри "

Сега успяваш ли да следиш какво се случва в ЦСКА?

- Да, постоянно чета български уеб сайтове и виждам репортажи от мачовете. Часовата разлика и многото задължения не ми разрешават да виждам всички мачове, само че когато имам време наложително го върша.

Каза, че се чуваш с Тошко Янчев. Той беше част от щаба на Стойчо Младенов, с който ти стана първенец, само че неотдавна те се разделиха с тима...

- Да, знам. За страдание подобен е животът и ориста на треньорите. Аз имам вяра, че те можеха да реализират триумфи с ЦСКА и им искам доста победи отсега нататък.

В неделя ЦСКА се изправя против Левски във финала за купата...

- Да, знам. Чакам с неспокойствие този мач, тъй като това е огромният мач на България. ЦСКА не е доста безапелационен в последно време, само че имам вяра, че ще победим.

Какво очакваш от мача?

- Левски са във напредък. Станимир Стоилов е добър треньор и при тях има позитивна смяна, само че това няма да им помогне. Очаквам доста борба и ЦСКА ще победи с темперамент. Знам, че атмосферата ще бъде като на същинско дерби и футболистите ще усещат по какъв начин земята под краката им трепери. Това е мачът, в който могат да покажат за какво носят фланелките на тези тимове.

В Левски привлякоха също двама бразилци - Цунами и Велтон, които доста бързо се приспособиха и са измежду най-хубавите играчи на сините...

- Това също демонстрира, че Сашо Станков е бил прав за бразилската кръв (смее се). Не ги познавам, само че се веселя, че мои сънародници се показват добре, само че в този мач не им искам триумф.

Каква е твоята прогноза за прецизен резултат в този мач?

- 2:0 или 2:1 за ЦСКА.

Какъв съвет би дал на играчите, с цел да го реализиран?

- Да са спокойни, уверени и да дадат всичко от себе си, с цел да защитят името на клуба, своето име и да зарадват почитателите.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР