Марко Поло е първият откривател на тази мечтана от пътешествениците

...
Марко Поло е първият откривател на тази мечтана от пътешествениците
Коментари Харесай

Шри Ланка – островът с дъх на чай и канела

Марко Поло е първият изобретател на тази мечтана от пътешествениците земя, 50 пъти по-малка от Индия, която събира на територията си хилядите разнообразни лица на Азия. Тук се срещат монаси в портокалени на цвят одежди, медитиращи пред каменните скулптури на Буда, учудване извикват просторните чаени платнации по планинските скатове, безкрайните плажове, обградени от редици кокосови палми, надвесени над кристалните тюркоазени океански води. На независимост край реките се разхождат слонове, риболовци с разноцветни чалми са накацали по чудноват метод върху забити в плитчините на морското дъно стълбове, шумни пазари, предлагащи обилие от тропически плодове, събират тълпите, любопитни маймуни скачат сред хората, хилядолетни монументи, свидетелстващи за антични култури, стоят като че ли на стража…

В някои обитаеми места в последно време се появяват и магазини с дрехи и електроника, създадени от известни международни компании, което демонстрира, че двадесетгодишният застой в икономическото развиване на страната последователно се преодолява. Днес тук разпореждат огромни очаквания на туризма – надяват се той да съживи стопанската система и да усъвършенства виталния стандарт.

Център на археологическите монументи е така наречен

културен триъгълник

– трите антични столици – Анурадхапура, Полоннарува и Сиджирия. Будят удивление пещерните стенописи от V век, изобразяващи сластни куртизанки, голямата скулптура на благославящия Буда, свещеното за будистите дърво, поникнало от кълн от това дърво, под което в Северна Индия Сидхарта е получил прояснение.
 Статуя на Буда в античната столица Полоннарува  В националния парк Удалаве  Древен храм в Шри Ланка  Добре укрепеният кралски замък  Анурадхапура – едната от трите антични столици  Храмът Дамбула
По на юг е град Канди, който от 500 година до 1815 година е бил столица на Средип, античното име на Шри Ланка, което на персийски значи „ да откриеш инцидентно нещо хубаво, без да си го търсил ”. Векове наред градът и покрайнините са били предпазени от нашественици посредством обкръжаващите ги гъсти гори. В края на ХVІІ век го превземат тамилите от северната част на острова, по-късно идват португалци, холандци, англичани. Те поредно колонизират страната, само че и придвижват тук по нещо от своята просвета.

В продължение на повече от век Шри Ланка е колония на Британската империя и

носи името Цейлон

Придобива самостоятелност през 1948 година, а през 1972 година става република. Икономиката на страната се основава най-вече на селско стопанство, като изключително значимо значение имат износът на чай и подправки, измежду които канелата е преди всичко.

Отглеждането на чай стартира през 1868 година Шотландецът Джеймс Тейлър инцидентно разкрил, че чаените шубраци не се въздействат от заболяването наслойка, която унищожила кафеените насаждения, посадени от англичаните на мястото на изпепелените от тях естествени гори. Много скоро ирландецът Томас Липтон се заел с експорта и търговията с цейлонски чай по света и с времето станал притежател на същинска империя.

Шри Ланка е известна като градината на подправките. Тук порастват най-висококачественият черен пипер, канела, джинджифил, индийско орехче, ванилия, шафран и доста други екзотични източни подправки, необятно употребявани по целия свят.

Седем от забележителностите в страната са предпазени от ЮНЕСКО

Най-значима сред тях е столицата Коломбо. В нея съжителстват доста етноси с техните разнообразни обичаи и традиции. А Храмът на Зъба на Буда е в град Канди, свещено място за локалните хора. Там се съхранявала една от най-ценните реликви за изповядващите будистката вяра – Зъбът на Буда. Местните имат вяра, че който го има, ще добие властта над цялата страна. Затова храмът е трябвало да бъде добре предпазен през вековете. Тук изцяло може да се потопите в атмосферата на мистична безкрайност и необяснима, като че ли галактическа тишина и покой. Всяка година се организира празник в чест на Зъба на Буда, който събира голям брой поклонници.

Страната е осеяна с антични манастири, които са вградени напряко в скалите, недостъпни за елементарните хора. Такъв е планинският манастир Сигирия с издялана форма на седнал лъв в скалата, а сред лапите му е стълба, отвеждаща към входа на двореца. Около него са голям брой руини, остатъци от минало великолепие. За да стигнете до него, преминавате през извънредно красиви екзотични градини, останали недокоснати от времето.

Част от свещените храмове на Шри Ланка са в голям брой пещери, скрити усърдно в скалите. Дамбула е най-високият от тях, с богата история от първи век на новата епоха, останал недокоснат и до през днешния ден, който притегля целогодишно голям брой туристи от целия свят. Всички тези храмове са обиколени от забележителна природа и вековни гори. Повечето през днешния ден са оповестени за резервати, като Сихараджа, със непокътната естествена среда, а името значи „ Царство на лъва “. Останал и до през днешния ден в мъчно налична зона, той е съхранен дом на голям брой тропически екзотични растения, бозайници, птици и инсекти, останал изолиран от всякаква човешка интервенция.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР