Марко Матераци, лошото момче на италианския футбол, издаде рецептата за

...
Марко Матераци, лошото момче на италианския футбол, издаде рецептата за
Коментари Харесай

Как се става световен шампион – 5 съвета от Матераци

Марко Матераци, неприятното момче на италианския футбол, издаде рецептата за триумф на международни финали. Бившият защитник, станал първенец през 2006 година с „ адзурите “, подсказа на участниците къде се крие разковничето към триумфа в дуела за купата. На международното състезание
в Германия тогавашният състезател на „ Интер “ в началото не бе измежду главните бойци на селекционера Марчело Липи. Но след контузията на Алесандро Неста опитният състезател оправда доверието на треньора, а също така и вкара два от най-важните гола за отбора – против Чехия (2:0) в групите, а по-късно и на финала против Франция (1:1).
Колективът
Да спечелиш мондиал е най-хубавото възприятие, което един футболист може да изпита – по този начин стартира своят роман създателят на две от попаденията в Германия, спомогнали за крайния триумф на „ скуадрата “. Това е нещо, за което аз, а и доста други хора, са мечтали като деца. Невероятна страст, която остава с теб до края на живота ти. Истината е, че не е елементарно да станеш първенец. Само 20 тима са го правили през всички тези години. Има няколко значими детайла по пътя към триумфа, само че една е по-специална – отборът би трябвало да бъде единен. Трябва да се работи като едно цяло, да се мисли като едно. През 2006 година ние бяхме тим от другари, а не просто цялост от положителни играчи. Бяхме уверени, че имаме качествата да станем първенци, а също така можеше да преодолеем дружно всяка спънка. Чувствахме се доста мощни дружно. Има и още едно значимо предписание, което би трябвало да го знаят играчи и треньори – тези, които не играят са по-важни от тези, които са на терена. Всеки ден футболистите би трябвало да се усещат част от тима, даже и тези, които не намираха място в стартовите единадесет. Това е същинското значение на думата „ тим “. Италия победи, тъй като титулярите и запасите бяха на едно равнище. Никой не се сърдеше и всеки бе подготвен да продаде душата си в името на фланелката.
Този дух прави тима по-силен. През 2006 година избухна абсурдът Калчополи. Цялата общност в страната говореше за това, а пресата искаше да види Фабио Канаваро тъкмо заради тази причина. Той бе нашият капитан, а капитаните са недосегаеми. Затова ние го защитавахме и предпазвахме и по този начин отборът стана още по-силен и обединен.
Близките
Семейството също са значима част от триумфа. Нашите съпруги и приятелки бяха дружно в различен хотел. Те също бяха задружни. Селекционерът Марчело Липи ни даваше да се виждаме с тях след мач. Но те не бяха типичните футболни половинки, които вървят по магазините. Нашите съпруги водиха децата в парковете.
Подготовката
Физическата подготовка, която предшества Световното състезание, е от главно значение. Трябва да отидеш в добра форма на шампионата. Играят се мачове на всеки четири дни, а за задачата би трябвало да си в чудесно положение. След мачовете има лека подготовка. А до идващия дуел заниманията са най-вече две. После отново си на терена против мощен съперник и цялостни трибуни. Няма време за отмора. Затова би трябвало да знаеш по какъв начин да използваш дребното време в навечерието на огромните мачове. Всеки един от нас имаше независима стая. Често разпусках с PlayStation. Часове преди финала с Франция бях в стаята си с телевизионната игра FIFA дружно с Франческо Тоти и Виченцо Якуинта – това е красноречиво.
Освен това нямаш време за празненства по време на шампионата. Тайната е в концентрацията. След като победихме Германия в Дортмунд бяхме щастливи, само че към този момент мислехме за Франция. Това е нрав.
Селекционерът
Накрая идва и ролята на треньорите. Да бъдеш самоуверен е главният признак по пътя към златните медали. Марчело Липи, нашият селекционер през 2006 година, беше тъкмо подобен. Той взе някои доста значими решения в хода на шампионата. Когато имаш мощна външност и темперамент, тогава великите първенци те слушат и почитат.
Психика
От психически аспект моят съвет е играчите никога  да не се обезсърчават. Сред незабравимите моменти за мен е, несъмнено, голът против Франция във финала. Но единствено няколко минути по-рано направих дузпа. Все още си припомням това отчаяние. Надявах се, че Зинедин Зидан ще пропусне. Това не се случи, само че отхвърлих да се предам и ориста ме награди с купата.
Признанието
След извоюваният шампионат Джиджи Рива, някогашният състезател на „ Каляри “ и легенда на италианския футбол с 35 гола в 42 мача за „ адзурите “, ми сподели: „ Марко, подготвен съм да разменя 100 от моите попадения в кариерата за един от твоите в шампионата. “ Чак по-късно разбрах какво съм постигнал. Тогава осъзнах силата на отборния дух. Мондиалът може да бъде извоюван от колектив, като този приказен тим на Италия от 2006 година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР