Маркиран в България лешояд стана заложник на армията в Йемен.

...
Маркиран в България лешояд стана заложник на армията в Йемен.
Коментари Харесай

Наш лешояд задържан за шпионаж в Йемен!

Маркиран в България лешояд стана пленник на армията в Йемен. Историята стартира през есента на 2018 година, когато лешоядът потегля на обичайна си есенна миграция. Прелитайки през Йемен, където се води война, обаче, е уловен от локални хора. След като управляващите схващат, че има и предавател, белоглавият лешояд, който е предпазен тип, е взет в плен.

След дълги дипломатически договаряния в последна сметка е освободен.

Лешоядът, упрекнат в шпионаж от армията в Йемен, най-вероятно е излюпен някъде в Хърватия, споделя Ивелин Иванов, отговорник за програмата за възобновяване на лешоядите в България. Дивата птица е маркирана в нашата страна, където и е комплициран и предавател. Миналата есен, неподозираща какво ѝ следва, тя се насочва на своята годишна есенна миграция.

„ Нашият воин е стигнал до Саудитска Арабия, откъдето получаваме последните сигнали за него, след което сигналите изчезват. Навлизайки в Йемен, ние губим сигнал с него, тъй като се оказа, че там съзнателно няма роуминг. Така два-три месеца нямахме връзка с него. Преди дни получихме известие на пощата със фотоси на птицата ни. Тя е със характерни крилни марки, откъдето разбрахме, че е тя”, описа Иванов.

Снимките са изпратени от локални поданици на Йемен, които решили, че щом някой си е направил труда да маркира птица и да остави контактите си на нея, ще бъде подготвен да заплати и съответния откуп, с цел да може тя да бъде пусната на независимост. Откуп не е заплатен, само че откакто се разпознава индивидът, който го е завладял, перипетиите за лешояда не престават: „ Армията конфискува птицата в съмнение, че лешоядът е разузнавач, защото си мислят, че предавателят е шпионско устройство. След изпратено от нас писмо, получихме подпомагане от посолството на Йемен в България. Те съумяват да убедят главнокомандващия на армията, където е била птицата, и той се съгласява първоначално да върне предавателя, а по-късно и птицата ", сподели още Ивелин Иванов.

И по този начин набеденият за разузнавач лешояд към този момент е в зоопарка в Йемен, откъдето следва още веднъж да бъде пуснат на независимост.

Какво ще се случи с нея по-късно, няма по какъв начин да разберем, тъй като предавателят ѝ към този момент е върнат в България.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР