Маркетингът е основното предизвикателство на всеки бизнес. Една брилянтна идея

...
Маркетингът е основното предизвикателство на всеки бизнес. Една брилянтна идея
Коментари Харесай

Какво всъщност продавате?

Маркетингът е главното предизвикателство на всеки бизнес. Една брилянтна концепция може да се провали, в случай че не е представена правилно на аудиторията. Онлайн тактиките като оптимизация на търсещите машини (SEO) и обществените мрежи сътвориха евтини други възможности за дейно позициониране, употребявайки преимуществата на технологиите.

Тъй като потребителите от ден на ден приспособяват новите открития към всеки аспект от всекидневието си, задачата на маркетолозите би трябвало да е да открият най-хубавите канали да се свържат с тези хора. Маркетингът е непрекъсната смяна на играта и тези, които са най-напреднали, ще имат максимален триумф.

Преди да разгледате новаторските оферти за позициониране през 2020 година, какво в действителност продавате?

Тактиките, които ще бъдат прегледани по-долу, работят по друг метод в другите бизнес сфери. Модата да вземем за пример има доста изгоди от виртуалната действителност, до момента в който за B2B бизнеса по-подходящо може да се окаже стартиране на видео онлайн в LinkedIn. TikTok работи добре при B2C, а SEO е подобаващ за съвсем всеки бизнес.

Гласово търсене

Доклад на Гугъл от 2017 година откри, че 20% от търсенията през мобилни устройства са гласови. Тази цифра се чака да доближи 50% през 2020-а.

Оптимизацията за текста е друга от тази за гласа. „ Хората приказват на гласовите асистенти, като че ли приказват на човек. Това значи, че е доста евентуално да употребяват по-разговорен език, по-дълги основни думи и въпроси “, споделя бранд мениджърът на маркетинговата организация Udonis, Андреа Кнежович.

През 2019 година Гугъл обнови логаритмите си за търсене, като внедри BERT, машина за натурален език.

Потребителите са склонни да включват местоположения в гласовите търсения, тъй че включването на основни думи, свързани с местоположението ви, може в допълнение да усили видимостта ви. Значителна част от търсениятат включват думи като „ по какъв начин “, „ какво “, „ най-хубав “ и „ къде “.

ТikTok

Една от най-новите платформи за младежи дава доста благоприятни условия във връзка с позиционирането на марките. Тя е подобаваща за B2C бизнеса, изключително за храна, мода и облекло. В нея можете да организирате провокации, да употребявате инфлуенсъри, или пък да заложите на обичайна реклама.

Кнежович споделя, че през последните 6 месеца с инвестиция от 40 хиляди $ нейната компания е постигнала 200 млн. импресии, над 2 млн. клика и повече от 400 хиляди конверсии. Според нея, макар че аудиторията на TikTok е най-вече млада и към момента взема решения за покупки отчасти, построяването на положително отношение с нея в този момент е основно за продажбите на следващия ден.

Видеа онлайн

Лайвстриймингът притегля вниманието на аудиторията и превъзмогва някои провокации, които бизнесът може да има онлайн, като да вземем за пример все по-често употребяваните ad-blocker софтуери. Неслучайно водещите платформи YouTube, Фейсбук, Twitter, Twitch, LinkedIn и Instagram приоритизират видеата онлайн.

Много от статистиките, свързани със стрийминга, демонстрират, че той мощно ангажира потребителите. „ Да имаш опция да отговаряш на мнения и въпроси онлайн кара хората да се усещат, като че ли имат пряк диалог с вас. Това ще построи доверие сред вас и тях, което, от своя страна, води и до по-голяма преданост “, споделя Барбара Ернандес-Тейлър, шеф по продуктов маркетинг в Azuga.

Pinterest

Проучване на Statista демонстрира, че едвам 28% от маркетолозите в световен мащаб употребяват Pinterest за бизнеса си, само че в същото време хората считат рекламите там за 1.4 пъти по-релевантни, в сравнение с в останалите платформи.

Ако вашият бранд доста разчита на фотосите за триумфа си (например в случай че е обвързван с хранене, облекло, пътешестване или недвижими имоти), Pinterest наложително би трябвало да бъде включен в тактиката ви.

Изглежда, че видеото е едно от главните неща, с които експертите би трябвало да боравят тази година, а евентуално и в идващите. В тази наклонност има логичност и евентуално въздействието ѝ занапред ще се ускорява поради по-младите аудитории, които избират образното наличие по отношение на текстовото.

Освен върху видеото, имайте наблюдения и върху трендовете и новите технологии, които непрекъснато се създават, с цел да улеснят още повече хората в дилемите или почивката им. Умението да се адаптираш към смяната и да си осведомен е в основата на ефикасния маркетинг.

Дейвид Найки, маркетингов шеф на Innoware Advisory, за Entrepreneur.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР