Маркета Вондроушова и Онс Жабер се изправят една срещу друга

...
Маркета Вондроушова и Онс Жабер се изправят една срещу друга
Коментари Харесай

Вондроушова и Жабер определят новата шампионка на Уимбълдън при жените

Маркета Вондроушова и Онс Жабер се изправят една против друга във финала на Откритото състезание на Англия по тенис за дами. Сблъсъкът сред двете е през днешния ден, 15 юли, от 16:00 часа българско време.


Вондроушова е 42-а в международната класация. Чехкинята имаше баланс от 2-10 на трева в кариерата си преди Уимбълдън, само че изненада всички с представянето си в Лондон, в това число и самата себе си. Победата и над Елина Свитолина с 6-3, 6-3 в полуфиналите й подсигурява втори край в шампионатите от Големия шлем след този на Ролан Гарос 2019, когато отстъпи на към този момент отдръпналата се Ашли Барти.

Успехът над украинката означаваше и още нещо – за първи път на финала при дамите ще има непоставена тенисистка в Оупън Ерата. 24-годишната чехкиня надделя няколко сложени тенисистки, в това число четвъртата Джесика Пегула от Съединени американски щати в три сета на 1/4-финалите.

Срещу себе си Вондроушова ще има за съперничка тунизийката Жабер, която ще играе за втори следващ път на край на Ол Ингланд Клъб, откакто предходната година загуби от Елена Рибакина. В тазгодишното издание шестата в схемата взе реванш от казахстанката, детронирайки я в четвъртфиналите – преди този момент тя даде единствено три гейма на двукратната шампионка Петра Квитова, като записа и победи над Бианка Андрееску и Арина Сабаленка – носителката на трофея от Аустрелиън Оупън бе надиграна в три сета на полуфиналите.


Африканката се трансформира в първата състезателка с три победи над тенисистки от топ 10 на WTA в едно и също издание на Уимбълдън от Серина Уилямс, която го прави през 2012. Жабер ще спори за купата на шампионат от Шлема за трети път, откакто предходната година отстъпи и на Ига Швьонтек в Ню Йорк.

Нищо не разделя двете в директните конфликти – те са си разменили по три победи, като в главните схеми на шампионати са 2-2. Единственият им мач на трева бе в Ийстборн през 2021, когато Жабер повали Вондроушова с 6-3, 7-6. Двете им срещи тази година обаче отидоха на сметката на чехкинята – във втори кръг в Мелбърн и в трети на Индиан Уелс. Победителката ще си тръгне с чек за 2 350 000 $, а изгубилата – с 1 175 000 $. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР