Марката Volvo е популярна в целия свят най-вече със сигурните

...
Марката Volvo е популярна в целия свят най-вече със сигурните
Коментари Харесай

Volvo S60 - шведска терапия за удоволствие и релакс

Марката Volvo е известна в целия свят най-много със сигурните и най-безопасните коли. През последните години шведите не изневеряват на имиджа си, а в противен случай – дават обещание, че през 2020 година няма да има умрял или съществено ранен човек в нов автомобил Volvo. Ако това не е задоволителен мотив да предпочетете новото Volvo S60, седанът има още с какво да ви очарова и притегли. Новото S60 наподобява зашеметяващо и без да пресилвам, бих споделил, че това е най-красивият модел на Volvo до момента. Зад привлекателния екстериор се крие първокласен и качествено изпълнен интериор, в който да пътуват и релаксират четири индивида. Ако обичате да шофирате, на драго сърце ще се наслаждавате на един от най-хармоничните бензинови турбодвигатели, комбиниран с 8-степенна автоматизирана скоростна кутия. Като за десерт, колата вози доста удобно, без да прави компромис със стабилността.

През 70-те и 80-те години на предишния век Volvo правеше скучни коли, които се отличаваха с ръбестите си форми, подложени на критика от доста специалисти. Години наред дизайнерите на марката се лутаха в съчетанието на форми и линии, само че от есента на 2014 година с появяването на второто потомство на Volvo XC90 поеха в вярна посока. Оттогава всеки нов модел на марката е все по-красив, а новото Volvo S60 е най-красивият модел на шведите, юридически до момента. Вижте го в галерията. Седанът превзема с предната си част, в която самоуверено са съчетани новата плоска радиаторна решетка.

От двете страни на решетката са модерните фарове със светодиоден автограф във формата на чука на скандинавския господ Тор, а над тях се простира релефният похлупак. В скъсената задница се открояват С-образните LED светлини, които акцентират широчината на седана, а от двете страни под бронята се подават двете хромирани ауспухови тръби на изпускателната система. Особено впечатляващо е Volvo S60 в спортното равнище R-Design с голям брой черни акценти – ламелите на радиаторната решетка и броните, капаците на страничните огледала и рамките на прозорците.

Стилният външен тип на новото Volvo S60 намира своето разумно продължение в елегантния интериор, направен типично по скандинавски – с най-високо качество на сглобка и от допустимо най-хубавите материали и тапицерии. Сядайки зад кормилото ще се озовете в комфортната седалка, която ще се погрижи да слезете от колата без отмалялост даже след няколко часа шофиране. В равнището R-Design седалките са тапицирани с черна кожа и имат изразителни странични опори, а кормилото е обшит с перфорирана кожа и носи логото R-Design. Точно пред погледа на лидера се намира 12,3-инчов цифров екран, който с изключение на най-важните индикатори като оборотомер и скоростомер, може да демонстрира и картата с указателите на навигационната система.

Централната подпора се състои от 9-инчов сензорен отвесен екран, наподобяващ таблет, който комбинира функционалностите на информационно-развлекателната система на Volvo Sensus Connect като навигация, съгласуваност и приложенията за развлечение. Системата е изцяло съвместима с Apple CarPlay и Android Auto, тъй че лидерът или пасажерите могат да свържат мобилното си устройство. От екрана на мултимедийната система Sensus Connect се ръководят всички функционалности на автомобила. Системата се ръководи посредством плъзгане по екрана като при смарт телефон или таблет и оказва помощ на лидера да не отклонява вниманието си от пътя, като търси бутоните на арматурното табло. В салона има 4-зонален автоматизиран климатик и електрически предни седалки с отопление, панорамен покрив и аудиосистема Harman Kardon с 13 високоговорителя. На задните седалки има комфортно място за двама пасажери, защото тунелът по средата лимитира сядането на трети човек. Багажникът на Volvo S60 е с размер от 442 литра, а при прегъване на задните облегалки в съответствие 60/40 се усилва доста.

За задвижването на Volvo S60 предлагам 2,0-литровия 4-цилиндров бензинов турбодвигател с показател Т5 с мощ 250 конски сили. Съчетан е с 8-степенна автоматизирана скоростна кутия и със система за задвижване на всички колела AWD. Седанът е невъздържан при ускоряване, комфортен е за шофиране и има задоволително мощ за бързо изпреварване на планински път и за високоскоростно придвижване по автомагистрала. Дори когато ускорявате в режим Dynamic, 8-степенната автоматизирана трансмисия поддържа до последно ниската предавка, моторът се развърта гладко, само че решително и седанът става дръзновен и радушен. Моторът разполага със сериозна двигателна сила от 350 Нм в необятния период от 1800 до 4800 об/мин. При всяко внезапно натискане на педала на газта новото Volvo S60 се форсира абсолютно, като спринтът от 0 до 100 км/ч лишава единствено 6,4 секунди. На междуселищен път разходът на гориво е 6,5 литра на 100 км, а в града е към 9-10 литра на 100 км, според от трафика и сезона.

Новото Volvo S60 е оборудвано опционално с интензивно шаси Four-C, което разрешава да изберете най-подходящия режим на шофиране - Comfort, ECO или Dynamic. На пътя седанът се ръководи доста елементарно и предсказуемо и в това време разрешава да се насладите на удоволствието от шофирането, като комфортът и сигурността са от първостепенно значение. Благодарение на добре настроеното уравновесено окачване, новото Volvo S60 се движи устойчиво в завоите, като макар спортните настройки на шасито в модела R-Design, вози доста удобно и гълтам неравностите на пътя безпрепятствено, даже и с 19-инчовите колела. Кормилното ръководство с електрически усилвател е много естествено, а в режимът Dynamic кормилото реагира по-директно. Задвижването на четирите колела AWD обезпечава чудесно сцепление изключително през зимата, когато по пътищата постоянно има сняг и хлъзгави сектори.

Новото Volvo S60 общоприетоо е оборудвано с най-новите системи и асистенти за сигурност, които са създадени в света на колите. Те вършат пътуванията доста по-безопасни, като пазят освен хората в автомобила, само че и пешеходците. В света на висококачествените и първокласни коли няма по какъв начин да очаквате ниска цена и новото Volvo S60 не прави изключение. Луксозният седан с изтънчен жанр, високо равнище на комфорт, спортна динамичност и цялостен набор от системи за сигурност коства най-малко 77 289 лв., а моделът Volvo S60 T5 AWD R-Design стартира от 94 109 лв..
Технически характерности

Размери
Дължина: 4761 мм
Широчина: 1850 мм
Височина: 1431 мм
Междуосие: 2872 мм
Собствено тегло: 1606 кг
Вместимост на резервоара: 60 литра
Двигател
Тип: 4-цилиндров редови бензинов с турбокомпресор
Работен размер: 1969 куб. см
Максимална мощ: 250 к.с. при 5500 об/мин
Максимален въртящ миг: 350 Нм при 1800-4800 об/мин
Скоростна кутия: 8-степенна автоматизирана
Динамика
Максимална скорост: 240 км/ч
Ускорение от 0-100 км/ч: 6,4 секунди
Среден разход: 7,2 л/100 км
Вредни излъчвания СО2: 164 г/км
Базова цена на модела: 94 109 лв. с Данък добавена стойност
 
Автор: Денислав Стоянов
Снимки: Пресиян Петров и Volvo
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР