Марк Зукърбърг ще посети следващата седмица Франция, където ще се

Марк Зукърбърг ще посети следващата седмица Франция, където ще се ...

Марк Зукърбърг ще говори пред евродепутатите и ще се срещне с Макрон.Марк Зукърбърг ще посети следващата седмица Франция, където ще се срещне с президента Еманюел Макрон и ще говори пред Европейския парламент в Брюксел, съобщи "Ройтерс".

На 23 май в Париж се събират повече от 10 лидери на световни технологични гиганти, включително ръководителят на "Фейсбук", обяви кабинетът на френския държавен глава. Сред другите поканени са Вирджиния Ромети, ръководител на Ай Би Ем, Браян Крзаник от "Интел" и Сатя Надела от "Майкрософт".

Макрон, която е на 40 години, се представя за симпатизант на младежта, непрекъснато свързана чрез социални мрежии и цифрови устройства. Той иска да превърне Франция в "стартъп нация", но и подкрепя усилията на Европа да бъдат облагани с данъци глобални - предимно американски - компании с данъци върху продажбите, според това къде са реализирани, а не къде са отчетени.

Срещата на световни цифрови лидери с Макрон съвпада с влизането в сила два дни по-късно (25 май) на най-строгите в света регулации за защита на личните данни (GDPR) и с разследването на скандала за злоупотреба с лични данни на потребители на "Фейсбук" от консултантската компания "Кеймбридж Аналитика". Източник на "Ройтерс" от кабинета на Макрон казва, че предстоят "трудни и много откровени разговори" между двамата.По същото време председателят на Европейския парламент обяви, че Зукърбърг ще отговори на въпроси на евродепутати по скандала с личните данни на десетки милиони потребители. Антонио Таяни потвърди, че той е приел поканата на Европарламента и ще се яви пред комисията за граждански свободи "възможно най-скоро, може би още следващата седмица".

Британският парламент също поиска ръководителят на "Фейсбук" да се яви пред депутатите, но вместо това бе изпратен високопоставен технологичен специалист от компанията.

Всичко, което трябва да знаете за:Кризата с "Фейсбук" (46)

Източник: dnevnik.bg