Марк Зукърбърг прекарва голямата част от пълнолетието си в извинения.

...
Марк Зукърбърг прекарва голямата част от пълнолетието си в извинения.
Коментари Харесай

Обвиняваме Зукърбърг, за да оправдаем себе си

Марк Зукърбърг прекарва огромната част от пълнолетието си в извинения. За чуването си в Сената във вторник наел екип от специалисти за "курс по примирение и обаяние " съгласно Times. Една от огромните иронии е, че изобретателят на най-голямата платформа за междуличностна връзка не може да се оправи с PR-а. Когато мълчи, светът се чуди какво крие. Когато приказва и пази компанията си, наподобява неоснователен. Когато признава грешките си, наподобява безконтролен.

Неприязънта към Зукърбърг демонстрира повишената неприязън към софтуерните водачи. В продължение на десетилетия нововъведенията се одобряваха единствено като преимущество. В следвоенната епоха сътвориха работни места и доведоха до напредък, от който се възползва междинната класа.Технологичната смяна обаче към този момент не е универсално потребна. И първичният й обществен резултат е раздробяването на тъканта, която поддържа обществената общественост.

Фейсбук е голяма машина за пристрастяване, която поражда меланхолия и популяризира дезинформация.
Форд и Едисон, както и другите индустриални пионери забогатяха, само че сътвориха и междинната класа, която от своя страна заздрави демократичните институции. Новите владетели на технологиите забогатяват, като в същото време унищожават междинната класа, отслабвайки и демокрацията. И наподобява, че се хвърлят в ролята си на злодеи с огромна ангажираност и визия.

Предишните най-малко бяха почтени за това, което вършат. На смъртното си легло стоманеният магнат Андрю Карнеги изискал среща с някогашния си сътрудник Хенри Фрик. "Кажи му, че ще го видя в пъкъла, където и двамата отиваме ", отвърнал Фрик. Встъпителните думи на Зукърбърг в Конгреса са други: "Facebook е идеалистична и оптимистична компания. През по-голямата част от съществуването й се съсредоточихме върху положителното, което носи свързването на хората. " Удивително е по какъв начин за него повишаването на персоналното му положение е неразличимо от приноса за публичното богатство. Това е изключително разрушителна форма на комфортна слепота.

Знаем за заплахите на Фейсбук от години - още преди обществените медии, с или без Cambridge Analytica, да деформират политическата информация. И по тази причина извинението на Зукърбърг е толкоз кухо. Той упорства, че силата остава при него, въпреки да е явно, че не може да я владее отговорно.

Няма значение какво споделя той или даже какво прави. Важното е какво вършат потребителите и държавните управления. Изследванията от дълго време са открили отрицателните резултати от потреблението на мрежата, в това число политическите. Ако ме излъжеш един път - позор за теб, в случай че ме излъжеш два пъти - позор за мен. Не е, като да не сме предупреждавани за сериозните последици за нашата цифрова цялост. Написаха го във Фейсбук. Какво мислехме, че ще вършат?

Но надали някой в Конгреса е в положение да разбере защо тъкмо се извинява Зукърбърг, камо ли да създаде смислена национална тактика за регулация на обществените медии.

Мечтата за един обвързван свят докара до невиждано отчуждение.Мечтата за непосреден достъп до знание - до нелепост и неистини.Обвиняваме Зукърбърг, тъй като не можем да понасем виновността си.Истината е, че сключихме контракт с Фейсбук. Предадохме информацията си гратис. И тъй като не можем да поемем личната си отговорност, трансформираме софтуерните водачи в чудовища, които да виним.

Зукърбърг има един необикновен взор, когато се извинява. Това е празнина, която по някакъв метод споделя, че е тъжно, че нещата се оказаха такива, каквито са. Неговата непорочност е вбесяваща и взаимозаменяема с думата tech, която се трансформира в нещо като бизнес камуфлаж - допуска интелектуална процедура, в която инженерите измислят едни чисти неща за възстановяване на света. Само че софтуерните компании са бизнес. И единствено това.

А това, което ни вбесява в невинността на Зукърбърг, е, че е огледалото на личната ни безнаказаност - персонална и политическа.Омразата към него е разследване от надълбоко безпокойствие за света, който построяваме.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР