Марк Зукърбърг постигна много през годините, но не успя да

...
Марк Зукърбърг постигна много през годините, но не успя да
Коментари Харесай

Всичко, което загуби Марк Зукърбърг през 2022 г.

Марк Зукърбърг реализира доста през годините, само че не съумя да планува, че 2022 година ще бъде ужасна година за него стопански. От The Daily Digest се заемат да съберат информация тъкмо какъв брой е загубил Зукърбърг досега през актуалната година.

Сред най-богатите мъже в света, само че надолу в листата

Изпълнителният шеф на Meta, някогашен Фейсбук, е един от най-богатите хора в света. Той обаче пада по-надолу в листата. Според Forbes, по време на най-големия спад на Meta на фондовия пазар, Зукърбърг губи милиарди долари и се постанова да уволни хиляди чиновници от своята компания.

10-милиардна загуба

Цената на акциите на Meta се повишава по време на пандемията и доближава своя връх през 2021 година, което обезпечава на Зукърбърг положение от 136.4 милиарда $. Според Forbes софтуерният бизнесмен в този момент има единствено 36 милиарда $. Той губи 11 милиарда по време на краха през октомври и повече от 100 милиарда от положението си в пика му.
 Снимка 595332
 

И позиции..

В показателя на милиардерите на Bloomberg Зукърбърг е изгубил повече от 20 позиции през последните четири години. През 2018 година изпълнителният шеф на Meta е на трета позиция в тази ранглиста, тъкмо под Джеф Безос и Бил Гейтс.

Метавселена и конкуренция

Загубите на Зукърбърг имат пояснение. Създаването на метавселената, която неговата компания преследва, се оказва по-сложно от предстоящото. Meta също е изправена пред яростна конкуренция от TikTok, що се отнася до реклама.

Дълъг преход

Зукърбърг признава, че прекосяването към метавселената ще отнеме години, само че истината е, че сега всички опити за внедряване се провалят. Според Wall Street Journal, флагманът на компанията за потребителите - Horizon Worlds - VR приложение, в което можем да сътворяваме виртуални светове и посредством аватара си да взаимодействаме с други хора, се " бори с несъвършена технология, незаинтересовани консуматори и липса на изясненост какво ще е належащо, с цел да успее ".
 Снимка 595337
 

Загуба на пари

Зукърбърг признава че неговите старания в метавселената ще значат загуба на " обилни " пари през идващите пет години, написа Bloomberg. Forbes твърди, че подразделението, работещо по този план, е изгубило 9.4 милиарда $ тази година до 30 септември.

Под 100 $ за акция

Акциите на Meta падат с 25% до 97.94 долара на акция на 27 октомври 2022 година, откакто компанията регистрира 50% спад на облагите. Акциите губят 70% от цената си от началото на тази година, когато са над 300 $.

Най-ниската цена от 2016 г

Според Forbes цената на акциите на Meta е най-ниската от декември 2016 година
 Снимка 595334
 

Съкращения

През ноември компанията афишира редуциране на 11 хиляди чиновници, 13% от общата работна мощ. Forbes изясняват, че Зукърбърг поема отговорност за това деяние в записка: " Искам да поема отговорност за тези решения и по какъв начин стигнахме до тук. Знам, че това е мъчно за всички и скърбя изключително за засегнатите. "  

Молба за самообладание

Главният изпълнителен директор моли за самообладание вложителите. Според Bloomberg той споделя на акционерите, че метавселената в последна сметка ще печели пари от " стопанска система на основателите, защото хората построяват бизнеси, продаващи виртуални артикули и услуги ".
 Снимка 595336
 

Не е част от " огромните риби "

Докато метавселената си проправя път към бъдещето, Meta губи позицията си измежду огромните софтуерни колоси като Apple, Microsoft, Гугъл и Amazon. Това става 16 месеца откакто компанията мина пазарната капитализация от един трилион $, сочи информация на CNBC.

74% понижение

Стойността на акциите на компанията е намаляла със 74%, откогато доближи своя връх през септември 2021 година, възлизайки на общо над 730 милиарда $ загуба на пазарна капитализация.
 Снимка 595335
 

Вън от топ 20

Според CNBC Meta губи мястото си в топ 20 на най-ценните компании в Съединени американски щати. Технологичната компания към този момент коства по-малко от Home Depot и малко повече от Pfizer и Coca-Cola.

Бъдещето

Състоянието на Марк Зукърбърг зависи съвсем извънредно от триумфа на Мета. Той има към 13% от акциите на компанията.

Ако Мета се провали...

Тъй като Марк Зукърбърг има повече от 350 милиона в акции на Meta, в случай че Мета се срине и Зукърбърг пада с нея.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР