Марк Зукърбърг е до голяма степен едноличния представител на Facebook

...
Марк Зукърбърг е до голяма степен едноличния представител на Facebook
Коментари Харесай

Акционери във Facebook искат Марк Зукърбърг да се оттегли като председател

Марк Зукърбърг е значително едноличния представител на Фейсбук в публичното пространство и проблемите с имиджа на компанията се свързват директно с него

© Charles Platiau Още по тематиката
CogZum и нейният app за интелигентна кухня

Компанията предлага азбучник на провизиите, асистент за рационално извършване на покупки и система за следене периода на валидност на храната
12 окт 2018 Четири огромни американски обществени фонда, които са акционери във Фейсбук, оповестиха в сряда предлагането си изпълнителният шеф и създател на компанията Марк Зукърбърг да се откаже от поста ръководител на борда на шефовете, написа Reuters. Според фондовете това ще разреши на компанията да почисти неприятния си имидж след свадите, в които беше въвлечена компанията през тази година.

Предложението пристигна от страна на Trillium Asset Management и в следствие беше подписано от още три други, които имат акции в компанията. Подобна самодейност имаше и през 2017 година, когато беше препоръчано ръководител на борда на шефовете да бъде самостоятелен представител. Самият Марк Зукърбърг обаче държи 60% от акциите с право на глас в компанията и всички сходни решения би трябвало да станат с неговото категорично единодушие.

Внимание към проблемите

Според представители на фондовете, с сходно предложение ще се обърне повече внимание на проблемите вътре във Фейсбук. Компанията претърпя два големи труса през тази година – първият през март, когато стана ясно, че политическата компания за съвещания Cambridge Analytica е употребила данните на над 50 млн. консуматори във Фейсбук посредством приложение. Тогава компанията загуби 17% от пазарната си оценка и се наложи Марк Зукърбърг да направи първото си посещаване в американския Конгрес, а в следствие и в Европейския парламент, където даваше пояснения.

Вторият, още по-лош ден за акциите на компанията, пристигна в края на юли, когато пазарната оценка беше достигнала рекордно равнище, само че се срина с 25% поради по-ниски упования за напредък. В момента акциите на Фейсбук се търгуват с 10% под началната си точка за годината и 27% по-ниско по отношение на историческия връх от 24 юли.

Не на последно място, годината е изключително тежка за самия имидж на обществената мрежа. Освен поради абсурда с Cambridge Analytica, Фейсбук е под напън и поради въпроси към събирането на информация от потребителите и потреблението на персонални данни за ориентирана реклама. Смяната на Зукърбърг като ръководител на борда на шефовете, въпреки да остане изпълнителен шеф, би работила тъкмо в тази посока – по-малко фокус върху значително едноличното лице на Фейсбук в публичното пространство.

В търсене на поддръжка

Фондовете ще търсят поддръжка от външни вложители във Фейсбук. Сред тях са Vanguard Total Stock Market и Fidelity Contrafund, които са измежду най-големите акционери в компанията, само че гласоподаваха против сходното предложение през 2017 година Заради тежката година на борсата обаче, акционерите деятели се надяват да има смяна в отношението на останалите вложители към Зукърбърг. За момента външните вложители във компанията отхвърлят коментар за медиите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР