Марк-Андре Тер Стеген създава външно впечатление на студен, дистанциран, пресметлив

...
Марк-Андре Тер Стеген създава външно впечатление на студен, дистанциран, пресметлив
Коментари Харесай

Интервюто с Тер Стеген: Не искам да мисля за Барса без Меси

Марк-Андре Тер Стеген основава външно усещане на леден, дистанциран, прозорлив – все може би жизненоважни за огромния вратар качества, с цел да не се срине след някоя неизбежна огромна неточност на терена. Отблизо обаче се демонстрира доста отворен като темперамент. Обича да приказва по всевъзможни тематики и се интересува от всичко, което още не знае. Ще се уверите в това от изявлението му за вестник „ Мундо Депортиво”.

- След като си върнахте водачеството в Ла Лига с успеха над Севиля, в този момент е ред на Интер в Шампионската лига и след това Ел Класико в неделя…

- Това са мачовете, които интересуват целия свят. Те са опция за всички нас.

- Защо показвате тези толкоз разнообразни свои версии в шампионата и в ШЛ?

- Защото всеки един мач е друг. В Ла Лига не направихме най-хубавите си мачове, само че това е ситуацията. Там тимовете ни познават издъно, за тях е мачът на годината и би трябвало да се бориш с това. Чакат ни доста такива дуели. Подготвени сме, мъчно е, само че желаеме да бием във всички. Трябва да се дозираме физически. На добър път сме.

- Как обяснявате това, че към този момент сте позволили повече голове в сравнение с в целия първи полусезон предходната година?

- Трябва да се съсредоточим върху идните неща. Знаем, че би трябвало да работим по всичко довело до това, само че съгласно мен имаме благоприятни условия да се подобрим до нужното равнище за нула време. За мен не са приятни сходни индикатори, защото съм последният човек пред вратата ни, само че ще работим екипно, с цел да решим бързо казуса.

- С травмите на Самюел Юмтити и Томас Вермален останахте с двама здрави централни бранители. По какъв метод това се отразява персонално на Вас?

- Всички наши играчи имат огромни качества. Да, най-добре е всички да сме здрави, само че това е ситуацията. Надяваме се те да се върнат скоро, въпреки че имаме и хора от други постове, които могат да ги заместят уместно. Имаме огромен тим и би трябвало да го потвърждаваме, каквото и да ни сполетява. Не можем да играем единствено с двамата здрави централни бранители дълго време. Да отбележим обаче, че Клеман Лангле изживява добър интервал, направи хубави мачове.



- В очакване на решението на клуба дали да се включва на януарския трансферен пазар, виждате ли помощ от филиала в това направление?

- Не е мое решението, но в Барса има доста гении, които знаем, че най-добре могат да се изградят, като ги оставят да играят. Нашата задача е да опитаме да ги накараме да се усещат в свои води към опитните хора и да бъдат съсредоточени оптимално, когато излязат на терена.

- Юмтити към този момент три седмици отсъства. Оптимисти ли сте за него?

- Сега тренира самостоятелно и е мъчно да проследявам положението му от самото начало, само че ми се вижда благополучен. Голям експерт е и това му оказва помощ в сложните моменти, какъвто е и актуалният. Надявам се да се възвърне на 100%, което е най-важното, а не да се връща пришпорен и да се утежни.

- Лионел Меси няма да играе нито против Интер, нито в Класиката. Как може да се компенсира отсъствието му?

- Лео е основно парче от мозайката в нашата игра и в действителност няма да е елементарно да компенсираме тази липса. Все отново имаме голямо качество в предни позиции и съм уверен, че всички определени да играят ще го сторят по извънреден метод.

- Какво почувствахте при овациите от трибуните на „ Камп Ноу” след спасяванията Ви против Севиля?

- Благодаря доста на всеки един от публиката за отношението, тъй като тя ме поддържа и в положителните, и в неприятните моменти!

- Каза го Меси и го повториха няколко ваши съотборници: огромната цел на този сезон в действителност ли е връщането на трофея от Шампионската лига?

- Всеки сезон влизаме с задачата да спечелим всички титли. През предишния ни се случи нещо, което не биваше да ни се случва – провалянето от Рома, но това е урок за нас. Във футбола стават от време на време такива изумителни обрати, както и самите ние показахме против Пари Сен Жермен. Трябва обаче във всеки един мач да потвърждаваме, че сме най-хубавите, без значение от противника и от шампионата. Искаме да спечелим всичко!



- Кой е най-хубавият Ви спомен от Класиките?

- Да биеш Мадрид е висшото нещо и за това се и борим постоянно. Всички сме готови за ослепителен мач. Забелязва се по какъв начин всички нямат самообладание да пристигна този ден от сезона, но първо ни чака Интер.

- И въпреки всичко кой спомен си избирате?

- Макар че в оня сезон не спечелихме купата, предпочитам оня Класико на „ Сантиаго Бернабеу”, когато бихме с гол на Меси в последната минута и той го отпразнува, издигайки фланелката си пред трибуните. Това бе един от тези моменти, които изковават обединяване в дадена съблекалня. Глазурата на тортата.

- Барса ще е без Меси, само че и Мадрид ще е без Кристиано Роналдо. Това прави ли противника по-малко Мадрид?

- До момента вървят по друг път – имат доста положителни играчи, но… Истината е, че не съм гледал доста мачове на Мадрид, защото и ние сме в доста сбит цикъл, само че е естествено неналичието на подобен футболист да се вижда. Говорих с Тони Кроос по време на лагера на националния тим на Германия и се съгласихме, че ние сме малко по-добре от тях, но би трябвало да се съсредоточим напълно върху нас си и нашата игра, тъй като тъкмо това ще ни изведе до 100% от капацитета ни.

- А хванахте ли някой бас с Кроос?

- Не, не обичам да залагам, а да демонстрирам каквото има да се демонстрира на терена. Зная, че можем да се доверим на 100% на нашите играчи и чакаме да си вземем трите точки на нашия стадион.



- Привържениците на Мадрид привикват с мисълта, че към този момент нямат Кристиано, само че Вие представяте ли си към този момент Барса един ден без своята „ десетка”?

- Не мисля за това и не ми се желае да е скоро. Лео е благополучен тук, усеща се уютно, както и желаеме да се усеща, и е изкарал съвсем целия си живот в Барселона. До травмата си, както постоянно, беше в отлична форма. Не желая да мисля за това какво ще е след него, остава ни още доста време да му се радваме тук.

- Не знаем какво ще се случи с Меси, нито с Неймар… Какво мислите за него?

- Хубавото е, че вие сте тези, които информирате. Аз нямам визия какво ще се случи с Неймар, мога единствено да кажа, че сме в положителни връзки. В последна сметка постоянно е добре да имаш най-хубавите в своя тим, но аз няма да се въвличам в сходен жанр неща.

- Значи бихте желали да се завърне в Барса?

- Отговорът е елементарен, тъй като всички тимове желаят да са най-хубавите, а съществуването на най-хубавите футболисти им оказва помощ за задачата. Всеки един и от наличните ни сега играчи обаче играе за да ни приближи към трофеите.

- Кои са огромните противници в шампионата и ШЛ?

- Много са и е мъчно да се каже това сега, защото е още прекомерно рано. Мислим единствено за нас си, би трябвало да играем прекрасен футбол като в двата мача от ШЛ. Сега имаме опцията да го сторим в трети подред и да продължим победната серия против Интер.



- Лайкнахте един пост на Артуро Видал в обществените мрежи и създадохте полемика…

- Лайкът ми не беше за написаното. Просто видях фотографията в поста и защото Артуро ми харесва като човек, лайкнах. Текста видях чак по-късно и, несъмнено, не беше хубаво. Лайкът ми беше за един съотборник, който е в сложна обстановка и желае да играе повече. Беше за фотографията, а не за текста.

- Какви препоръки бихте дали на едно дете, което желае да бъде добър вратар?

- Лесно е: най-важното е да се любува, да гори от предпочитание за игра и да се цели към това един ден да стане експерт.

- Случилото се с Лорис Кариус в последния край на ШЛ въздейства ли на вратаря?

- Случват се такива неща: когато си вратар и допуснеш неточност, без значение дали огромна, или не, си изложен на голям риск да донесеш гол във щета на тима си. Допускането на неточности обаче не е най-лошото – те се случват навсякъде и би трябвало да се приказва за тях на всеослушание. Най-важното е по какъв начин се справяш с следствията. Аз постоянно давам 100% от себе си и зная, че въпреки и да греша понякога, това са нещата от живота. Главата на един вратар е може би по-важна от дейностите му с топката. Ако се справяш добре и в двата съставния елемент, това е повече от идеално.

- Какво бихте предложили на собствен непосредствен, който идва да опознае Барселона?

- Със сигурност да направи туристическата обиколка – тя е доста забавна, изключително в град като Барселона, който предлага доста неща за виждане. Така можеш да слизаш, където си пожелаеш, с цел да опознаваш която част ти се доще. Мен ме интересуват дребните местенца, които имат необикновен дух и са доста топли – има доста такива. Живея с жена си в центъра, където е доста забавно, макар че един ден може и да се върнем на предходното си място.



- Какви мобилни приложения имате в телефона си?

- Много футболни, само че най-използваната е, както съгласно мен и от болшинството хора, е WhatsApp.

- Кои сериали Ви харесват?

- Наскоро започнах да виждам „ Къща от карти”.

- Какво вършиме тъкмо преди излизането си на терена?

- Може да върша и други неща, само че най-малко умишлено подрипвам два-три пъти, преди да пресека очертанията на игрището.

- Кое обичате най-вече да ядете и кое – да готвите?

- Към момента последвам макробиотична диета. Най-много обичам да хапвам и да сготвям рататуи – комбиниране от зеленчуци и провансалски подправки.

Роджер Торело, „ Мундо Депортиво”
Примера дивисион 9 кръг, събота 20 октомври  Барселона 4:2краен резулат  Севиля
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР