Марк Алън е най-постоянният играч по снукър от началото на

...
Марк Алън е най-постоянният играч по снукър от началото на
Коментари Харесай

Марк Алън – човекът във форма, който най-сетне намери постоянството в играта си

Марк Алън е най-постоянният състезател по снукър от началото на сезона. За това приказват освен резултатите му край зеленото сукно, само че в случай че обърнем внимание единствено на тях, „ Пистолетът “ в действителност рядко бърка при пукотевица. Северноирландецът загуби финала на Бритиш Оупън от Райън Дей, само че се реваншира за провалянето си със отбрана на купата на домашния шампионат в Северна Ирландия. Последва четвъртфинал в Шампион на първенците – конкуренция, която не е от ранкинг веригата, само че събира най-силните състезатели, а в неделя сграбчи и най-големия трофей в своята професионална кариера – този от Шампионата на Обединеното Кралство, след триумф над Дзюнхуей Дин с 10-7 фрейма, за втора купа от „ Тройната корона “ след Мастърса през 2018 .
" Пистолетът " от Белфаст има към този момент ранкинг трофеи през сезона.
Алън бе изгубил предходните два финала на Ю Кей Чемпиъншип, в които бе взел присъединяване – през 2011, от Джъд Тръмп с 8-10, и седем години по-късно от рекордьора по трофеи Рони О‘Съливан с 6-10. Северноирландецът се изправяше в неделния конфликт против трикратния първенец Дин – някогашен финалист от Световното състезание през 2016, и първенец на Мастърса от 2011. Китаецът бе решителен в първата сесия от мача за купата – преднина от 6-2, която бе опряла Алън до стената. Но „ Пистолетът “ сподели за какво е индивидът във форма от началото на акцията и откакто изоставаше даже с 1-6, той взе седем поредни партии, а по-късно довърши нещата против към този момент изгубилия чисто психически срещата азиатец. Алън не можеше да повярва, изключително откакто бе с единия крайник отвън шампионата на полуфиналите, където губеше от Джак Лисовски с 3-5, само че в последна сметка стигна до цялостен поврат и място в разногласието за трофея.

Трофей, който е кулминационната точка на мощните му изяви през тази година и от старта на сезона. Алън не разреши разочарованието от загубата от Дей на Бритиш Оупън да го афектира за прекомерно дълго време и се събра за купите в Белфаст и Йорк. Северноирландецът в реалност играе най-хубавия си снукър и резултатите са налице, откакто години наред всички знаеха какъв брой мощен брейкбилдър е той, само че и какъв брой нежен от психическа позиция може да бъде в решителните моменти. Алън в никакъв случай не е имал постоянството, което има в този момент – до известна степен и заради персонални проблеми отвън масата, само че самият състезател призна неотдавна (след купата на домашна почва), че нещата както край зеленото сукно, по този начин и отвън залата, са подредени – тази подреденост, която му дава опция да играе с изчистено схващане и седмица след седмица да бъде кандидат за купата. Алън не просто печели с чудесните точкови серии, на които постоянно е бил кадърен, само че и със своята защитна игра.

Изглежда все още всичко се получава за британеца, само че Рони О‘Съливан, който бе разрушен от Дин с 0-6 на четвъртфиналите в Йорк, предизвести Алън, че след купата му на Шампионата на Обединеното Кралство, северноирландецът към този момент има „ цел на гърба “. Напрежението и упованията към Алън в този момент са доста по-различни от който и да е интервал в кариерата му – играчът подреди живота си отвън масата, промени метода си на хранене, което също даде своето отражение в чисто физически аспект в дългите фреймове и мачове, и в този момент мнозина гледат в негово лице на един от любимците за постигане на заключителните стадии на даден шампионат, а и освен – на претендент за купата. Това, несъмнено, той си извоюва с резултатите досега. Но, сезонът е дълъг, занапред имат да се играят още доста съревнования и Алън ще даде всичко от себе си, с цел да продължи да се любува на снукъра си – нещо, което му носи и трофеите, извоювани до момента.

Апетитът идва с яденето. Алън към този момент има купа от Ю Кей Чемпиъншип, откакто победи на Мастърса преди четири години. Остана още една огромна цел в неговата кариера – Световното състезание. До тогава има много време, в което никой не може да бъде сигурен дали Алън ще продължи да играе по този метод и да печели огромните трофеи. Но, едно може да се твърди решително – в случай че северноирландецът е в сходно положение на духа, играе решително както в офанзива, по този начин и в отбрана, и най-важното, намира верния баланс, той може да бъде рисков за безусловно всеки в Тура. Това го усетиха както Лисовски, който продължава да търси първа ранкинг купа в кариерата, по този начин и Дин на финала в Йорк – Дин, който играеше въодушевено в първите осем фрейма, само че преклони глава пред индивида във форма Марк Алън.

Няколко думи и за китаеца, който сервира изненадата в 1/4-финалите, не толкоз поради успеха си над своя добър другар О‘Съливан, а по-скоро поради крайния резултат – 6-0. Дин игра превъзходно в съвсем целия шампионат, като изключим първите четири фрейма от дебютния мач против Бари Хоукинс и втората половина на полуфинала му с Том Форд. Разбира се, втората сесия с Алън би трябвало да бъде оптимално бързо забравена от азиатеца, който взе всичко на всичко един фрейм, само че трикратният първенец в Йорк върна годините обратно, в които геният му край сукното, изящната техника и превъзходен нюх за играта носеха на Дин огромни триумфи. Той обаче отстъпи позиции в последните 2-3 сезона и купа в този момент щеше да му се отрази в действителност ужасно, само че моментната класа на Алън, показана главно във втория сеанс от финала, просто не му остави доста шансове за реакция.

Алън е индивидът във форма и ще желае да продължи в това си положение. До края на годината предстоят два ранкинг шампионата – Скотиш Оупън и Инглиш Оупън. След това северноирландецът ще взе участие и на Мастърса при започване на януари 2023, където негов противник на старта ще бъде Хоукинс. „ Пистолетът “ е подготвен да стреля още веднъж в задачата, както го прави цялостен сезон. Без подозрение обаче играчи като Джъд Тръмп, Нийл Робъртсън, Марк Селби, Джон Хигинс, че даже и О‘Съливан, който победи на Шампион на първенците, ще се опитат да го спрат след неуверения старт на сезона от своя страна. Срещу себе си обаче те имат един въодушевен и най-много прероден противник, който най-сетне откри постоянството в играта, което търсеше толкоз години. До къде може да доближи тази версия на Алън, която всички негови почитатели са разчувствани да виждат колкото се може по-често, единствено времето ще покаже. Едно е несъмнено – в случай че той продължи в същия дух, Белфаст и Йорк могат да са единствено част от листата с сполучливи дестинации за него през този сезон. /БГНЕС

----------------------------------------------------------------------------------------

Стефан Игнатов, редактор отдел Спорт в БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР