Мария Синтрон ръководи кухнята за бедни "The HopeLine" в Южен

...
Мария Синтрон ръководи кухнята за бедни "The HopeLine" в Южен
Коментари Харесай

Ню Йорк: Цените експлодират, кризата удря най-бедните

Мария Синтрон управлява кухнята за небогати "The HopeLine " в Южен Бронкс, Ню Йорк. Казва, че обезпечаването на плодове и зеленчуци за нуждаещите се постоянно е било мъчно, само че сега се затрудняват да си набират даже съществени храни с висока продължителност като ориз, варива и консерви, пишат от " ".

Инфлацията в това време гони 9 % – най-високата в Ню Йорк от 40 години насам .

Високите цени удрят доста тежко таман кухните за небогати. Поскъпналите хранителни артикули усилват броя на нуждаещите се, защото от ден на ден хора не могат да си разрешат да пазарят в магазините. В същото време обществените кухни получават все по-малко артикули, защото доста дарителски организации също изпитват проблеми. В Съединени американски щати в този момент едновременно се демонстрират последствията от няколко рецесии – пандемията, неналичието на работна ръка, войната в Украйна и хаосът с доставките.

В Бронкс царува недостиг

Вече над 30 години "The HopeLine " оказва помощ на нуждаещи се нюйоркчани от южните квартали да оцелеят. Наричат тези небогати квартали „ пустини за храна “: региони, в които е мъчно да се откри здравословна и качествена храна, в това число плодове и зеленчуци. Малки магазинчета има, само че цените там са високи, а огромните супермаркети, предлагащи богат подбор от храни, са огромна необичайност.

Още преди пандемията доста хора в Южен Бронкс имаха проблеми да си обезпечават прехраната. Според проучване на United Hospital Fund и на Boston Consulting Group скоро всеки четвърти гражданин на този квартал ще изпитва огромни усложнения.

Веднъж месечно нуждаещите се могат да вземат пакет с храна от "The HopeLine ", само че единствено в случай че авансово са се записали. „ След началото на пандемията се записаха нови 3 000 фамилии “, споделя Мария Синтрон и прецизира, че нейната организация съумява да подкрепя най-вече по 1500 души на месец.

Още по време на пандемията в Ню Йорк породиха доста нови кухни за небогати, което не е неприятно. Но парите от общината, както и средствата, обезпечавани от спонсори, в този момент се разпределят всред доста повече организации, по тази причина не стигат за всички.

Цените порастват на всички места

Мария Ферера идва постоянно за пакет с артикули. В хода на пандемията тя е изгубила работата си, а цените в супермаркета я тревожат: „ Месото и олиото нарастнаха доста. Вече не мога да набирам нужните за фамилията хранителни артикули, уповавам се цените да стартират да падат, “ споделя тя.

„ Бензинът и наемите нарастнаха доста, също както детските храни и памперсите “, споделя Мария Синтрон. Така на хората им остават все по-малко пари за покупката на храна.

Марк Коен, професор от Училището по бизнес към Колумбийския университет в Ню Йорк, чака цените на питателните артикули да се задържат на това равнище най-малко още една година. Той напомня, че държавното управление подхваща нападателни ограничения за задържане на цените и оказва напън върху компаниите от петролната и газова индустрия за увеличение на добивите. Но до момента в който се усети резултат от тези ограничения, американците с най-ниски приходи ще разчитат на обществена поддръжка и на кухните за небогати. „ Ние в действителност компенсираме слабостите на градската и държавна политика “, споделя Мария Синтрон.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР