Мария Нейкова, Снежана Дескова и Мария Жекова са трите номинации,

...
Мария Нейкова, Снежана Дескова и Мария Жекова са трите номинации,
Коментари Харесай

Три дами са номинирани за „Почетен гражданин на Стара Загора“

Мария Нейкова, Снежана Дескова и Мария Жекова са трите номинации , получени в открития период - 1 юли, за званието " Почетен жител на Стара Загора " за тази година.
Сред претекстовете, с която основателите издигат кандидатурата на Мария Нейкова, е позицията й на регионален шеф на област Стара Загора в интервала 2001 - 2009 година, активността ѝ като учител, теоретичен служащ и държавник. Посочени са и редица публични начинания, в които е взела участие или са били подкрепени от нея. В момента Нейкова е декан на Центъра по юридически науки на Бургаския свободен университет.
Втората номинация е за дългогодишната примабалерина на Старозагорската опера Снежана Дескова . Тя е и създател и началник на Школата за типичен танци към Народно читалище (НЧ) „ Родина 1860 “, която скоро чества своята 44-годишнина. Над 4500 деца са минали през единствената школа, работеща по каноните на класическия танц. На сцената на Държавна опера - Стара Загора, Дескова танцува 32 години, а заслугите си е наградена с медал „ Кирил и Методий “ и ѝ е присъдено званието „ Заслужил актьор.
Мария Жекова , която подари фамилна постройка в центъра на Стара Загора на Общината за Културен център за надарени деца, е третата получена в общинския съвет номинация за званието „ Почетен жител на Стара Загора “. Сред носителите на званието е и починалият ѝ брат Петър Жеков - държавник, композитор, учен-генетик.
Званието „ Почетен жител на Стара Загора “ се присъжда с решение на Общинския съвет и се връчва по време на честването на Празника на града - 5 октомври.
Предложенията и приложените писма за поддръжка за трите тазгодишни номинации могат да се прегледат тук.
Званието се присъжда за първи път през 1963 година, когато негови носители стават поетът Веселин Ханчев за заслуги към българската литература и трима руски жители - космонавтите Валентина Терешкова и Валерий Биковски, и участвалият в строителството на Азотно-торовия цех Василий Банников.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР