Мария Магдалена е една от главните библейски фигури, свързани с

...
Мария Магдалена е една от главните библейски фигури, свързани с
Коментари Харесай

Коя е била Мария Магдалена

Мария Магдалена е една от основните древен фигури, свързани с Възкресението на Христос. Тя е и най-енигматичният облик, разказан в Библията.

Според ранното християнство Мария Магдалена е била развратница, на която Исус дава помилван и омиротворява душата ѝ. Според други източници обаче двамата са били доста по-близки, в сравнение с споделя тази история, и Мария Магдалена е била майка на Христовото дете.

Новият завет споделя, че Мария Магдалена е измежду главните фигури, популяризирали християнството след Възкресението на Исус. За нея в канонизираните текстове се споделя единствено, че е пристигнала от Галилия, пособия е на Христос и един път е била обладана от демони.

Други източници обаче, отхвърлени от църквата, споделят, че тя е била доста повече от това.

И в 4-те Евангелия се споделя, че Мария Магдалена е една от 4-те дами, участвали на Христовото разпятие и единствената, която остава до кръста, поемайки по този метод голям риск. За разлика от нея останалите апостоли са се скрили.

Мария е измила тялото на Христос и е взела участие в неговото заравяне. В евангелието на Марко и Йоан се споделя, че тя е била първият човек, видяла възкръсналия Исус. Тя оповестява новината за възкресението на укриващите се апостоли, след което изчезва от Библията.

Във вековете на ранното християнство Мария Магдалена е оповестена за развратница, която измила краката на Исус със сълзи, а по-късно ги подсушила с косите си. Този облик е разпространяван от папа Григорий, само че е реалност, че на никое място в Библията за Мария Магдалена не се приказва като за грешница.

Едва през XVII век католическата черква отхвърля тази версия и го афишира като опит за операция. Става ясно, че описаната блудницата е в действителност Мария от Витания, а не Мария Магдалена.

 Коя е била Мария Магдалена

Голяма мистерия е и второто име Магдалена. Във времената, в които е живяла, дамата носила името на брачна половинка или бащата, с цел да се покаже нейното фамилно състояние.

При Мария Магдалена обаче това не е по този начин. Смята се, че нейното второ име демонстрира родния ѝ град – Магдала, което в превод значи рибарска кула.

Единственото пояснение за включването на Мария Магдалена към учениците на Исус е обещано в Евангелието на Лука, където се споделя, че тя е бил обладана от 7 демони.

Съвременните експерти считат, че тя е страдала или от епилепсия или от шизофрения, което тогава се е приемало като демонично отнемане.

Интересно е обаче, че единствено в Евангелието на Лука се споделя, че Мария Магдалена е била захласната от демони. Според някои това е направено съзнателно, с цел да може да бъде показана в неприятна светлина и каквото и да каже или направи, да се слага под въпрос.

Мария Магдалена е била и главният човек, който финансирал Христос и сподвижниците му.

Първите открити исторически свидетелства, доказващи съществуването на Мария Магдалена, я показват като един от учениците на Христос. Смята се, че тези текстове са писани от христовите апостоли, само че не са включени в Библията.

Евангелието на Филип, чието наличие е много нарушено, споделя, че Мария Магдалена и Исус постоянно са се целували, само че заради изчезнали думи в текста и до през днешния ден остава цялостна мистерия дали двамата са били интимни.

В някои книги даже /като Шифърът на Леонардо/ се споделя, че по време на разпъването Мария Магдалена е била бременна с детето на Исус. Според историците обаче това е цялостна небивалица.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР