Мария Кюри е първата жена, удостоена с две Нобелови награди

...
Мария Кюри е първата жена, удостоена с две Нобелови награди
Коментари Харесай

Необикновената история на Мария Кюри

Мария Кюри е първата жена, удостоена с две Нобелови награди в две разнообразни области на науката.

Тя е толкоз е запленена от физиката и химията, че на гърдите си носела ампула с радий като амулет. Но най-после нейните фундаментални достижения й коствали живота.

Мария Склодовска е родена на 7 ноември 1867 година във Варшава, тогава във владенията на Русия. Тя е най-малкото от петте деца в семейство, където науката била на респект.

Баща й Владислав Склодовски преподавал математика и физика, а майка й Бронислава ръководела влиятелен лицей във Варшава.

Семейството живеело оскъдно, а когато Мария станала на 12 години от туберкулоза умряла майка й, а скоро по-късно от тиф и сестра й Зофия. -->

Мария била брилянтна ученичка, жадна за познания. Тя приключила Варшавската гимназия със златен орден, само че фантазията и да получи висше обучение рухнала. По това време в полските университети приемали единствено мъже . Затова тя решила да опита шанса си в Сорбоната в Париж.
 Мария Кюри Gulliver/Getty Images
Младата полякиня била призната във Факултета по естествознание в Парижкия университет . Животът й във френската столица обаче не бил по никакъв начин лек. През деня посещавала лекции, вечер давала уроци, от които се издържала, а през нощта учела френски.

На 27 години Мария Склодовска взела двете си дипломи по физика и по математика и почнала работа в лабораторията на професора по физика Габриел Липман. Именно там тя срещнала любовта на живота си - 35-годишния Пиер Кюри. 

Двамата с Пиер стартират почнали да изследват урановите лъчи. Двамата преработили на ръка няколко тона уранова руда и съумели да отделят микроскопични количества от два нови химични детайла с доста по-мощно лъчение от урана.

Мария дала на детайлите имената радий .

През 1903 година за проучванията си върху радиоактивността съпрузите Кюри дружно с Анри Бекерел са удостоени с Нобелова премия по физика . Така 36-годишната Мария става първата жена в света притежател на влиятелната премия.
 Мария Кюри Gulliver/Getty Images
През 1911 година тя получава втората си Нобелова премия - този път за химия .

По време на Първата международна война Мария Кюри провежда към 220 преносими и стационарни рентгенови апаратури във френските лечебни заведения.

Тя умира на 4 юли 1934 година, евентуално разследване от облъчването по време на проучванията с радиоактивни субстанции. Мария Кюри е заровена в Пантеона - там, където почиват най-видните френски деятели на науката и изкуството.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР