Мария Грубешлиева е родена в София. Завършила е Актьорско майсторство“

...
Мария Грубешлиева е родена в София. Завършила е Актьорско майсторство“
Коментари Харесай

Само в ШОУ! Две къщи не могат да поделят Муки

Мария Грубешлиева е родена в София. Завършила е „ Актьорско майсторство “ във ВИТИЗ в класа на проф. Боян Дановски през 1974г. Играе в Младежкия, Пернишкия и Димитровградския спектакъл. Автор е на няколко книги, дълги години след актьорската специалност работи като публицист. Единствено дете на Стоянка Мутафова от брака й с Леонид Грубешлиев. Мария Грубешлиева или Муки, както й викат на галено, е единственото дете на легендата Стоянка Мутафова. Тя е осмаче, родена безусловно под светлините на прожекторите. „ Майка ми се върнала след един от многото нервни дни в Народния спектакъл и болките почнали. Баща ми повикал незабавно кола за спешна помощ. В болничното заведение съм била най-малкото бебе”, споделя през днешния ден Мария това, което е чула от родителите си. Когато баба й Мария отива в Руския клуб, с цел да почерпи, че има внуче, никой не вярвал - тъй като русокосата чародейка е родена точно на 1 април.

“Абе, Мери, това е първоаприлска неистина. Много бързо се роди това дете!” казвали на бабата.

Първите мемоари от детството на Мария пък са от пиесата „ Кралят потегля на война”, в която майка й играе кралицата. Налага й се да я гледа всяка вечер в театъра. Но най-ярък спомен има за една емблематична роля на майка си – като баба Гицка в „ Големанов” на Ст. Л. Костов. Това е и една от коронните функции в биографията на Мутафова, с която актрисата обикаля света. Изиграла я е над 400 пъти! Като най-голям фундамент в живота си обаче Муки слага „ Госпожа Стихийно бедствие”, по Алдо Николай.


От дребна е близка с майка си

„ Не единствено тъй като това е зрелище, което доста одобрявам, само че и тъй като създателят, сякаш, е имал поради нас двете със Стояна. Отношенията сред госпожа Стихийно злополучие и нейната щерка поразително наподобяват с нашите”, издава още Муки.

Продавала е билети за спектакъл

В спомените от своето детство Муки се сеща за времето, в което дружно със Стоянка се местят на ул. „ Славянска”. Къщата им е тъкмо до Сатиричния спектакъл (тогава той е на мястото, където в този момент е спектакъл „ Сълза и смях”) и всеки ден от там им идвали посетители. Срещу тях пък живеела актрисата Мила Павлова, която в най-силните си години играе с Апостол Карамитев в „ Ромео и Жулиета”. Грубешлиева си спомня, че колежката й е единствено на 36 години, когато умира от рак. Погребват я с костюма на Жулиета.

На „ Славянска” има прелестен двор, с доста дървета, растения, външна чешма. Там с деца от махалата Муки правела доста театрални постановки, в които по едно и също време била и актриса, и режисьор, и продавачка на билетите. Вадела всички облекла и обувки на майка си, слагала пердета...

„ Беше необикновено, бях попила доста неща от театъра и мечтаех да стана актриса”, връща лентата с усмивка Муки. По-късно отиват да живеят в „ Лозенец”, където през два етажа съседи са им фамилия Калоянчеви. Георги Калоянчев постоянно сравнявал Муки с актрисата Джоан Крауфорд и й казвал Джоана, а тогава още дребната Мария гордо вирвала глава.


...с огромната обич на майка си – артистът Нейчо Попов


Родителите й се разделят, когато е на 3

Стоянка Мутафова и бащата на Муки – Леонид Грубешлиев, се разделят, когато русокосата хубавица е едвам на три години. От този миг нататък тя стартира да живее в две къщи – при майка й, която доста обича и за която непрестанно страда, и при баба си – поетесата Мария Грубешлиева.

„ Бях извънредно раздвоена. Обикновено при бракоразвод всяка от страните се нахвърля против другата и едно дете мъчно може да разбере всичко това”, споделя актрисата и добавя, че извънредно мъчно е претърпяла ходенето на море лятото единствено с баба и дядо.

„ Разбира се, доста малко хора по това време можеха да си разрешат отмора в „ Дружба”, както Мария Грубешлиева и Людмил Стоянов, само че аз това тогава не го разбирах.

Страдах, че не съм с мама и татко”

разказва още Муки. По това време татко й, журналистът Леонид Грубешлиев, към този момент има друго семейство, а майка й Стоянка Мутафова е изгряваща звезда, която е непрекъснато на път. При всяка опция госпожа „ Стихийно бедствие” минавала около курорта „ Дружба”, с цел да взема Муки за по ден-два. Когато дребната виждала майка си, насладата била толкоз огромна, като че ли вижда ангел небесен.

Щом трупата с актьори си заминела обаче, Муки още веднъж оставала с баба си и дядо си. Плачела непрекъснато за майка си и на процедура проваляла цялата отмора. Вечер

ставала насън, вземала одеяла и потегля да търси майка си

„ Баба ми Мария доста ме обичаше, само че аз не желаех да изоставя майка и да остана да пребивавам при нея. Нещата по този начин се усложниха, че двете страни се настройваха една против друга. Бях извънредно добре обезпечена материално, само че страдах от тези взаимоотношения”, връща се в спомените си Муки. А огромната Стоянка Мутафова хем не можела без дъщеря си, хем все я пъдела. „ Взимай си куфарите, взимай си облеклата и отивай да живееш при баба си!”, по този начин й казвала. В същото време бабата реагирала с: „ Аз ще те осиновя, тъй като майка ти обича чичо ти Нейчо повече от теб!” (бел. ред. Нейчо Попов е третият брачен партньор на Стоянка Мутафова, бел. ред). Така Муки ходела ту в едната, ту в другата къща. „ Докато един ден чичо Нейчо се намеси и сподели, че повече детето не може да бъде разкъсвано по този начин. „ Ако нещо се е случило в живота ви, то не е отговорно. Това дете ще живее в една къща, и то с майка си, откакто нещата стоят така”, отсякъл Попов и с това въпросът при какъв да е Муки, завършил.


Муки с баба си – поетесата Мария Грубешлиева

„ Страничният човек, който не ми е кръвен татко, взе нещата в свои ръце, отбрани ме и реши всичките ми проблеми. От този миг аз безусловно бях под крилото му”, връща се обратно Грубешлиева. А това й се случва в интервал, в който Стоянка Мутафова напуща Народния спектакъл и взе участие в основаването на Сатиричния. За Нейчо Попов се омъжва, когато Муки е на шест. Малкото момиченце тогава все не можело да повярва по какъв начин по този начин чичо й Нейчо ще я обича като свое дете. Но той съумява да завоюва доведената си щерка с прям роман за своето лично детство – майка му умира, когато бил на 12, а татко му бяга с друга жена.

Отглежда го баба му. След това признание сред двамата настава същинска естетика. Всъщност Нейчо Попов е и единственият, който постоянно е вярвал, че Муки може да се развие като актриса. И единственият, който възпира Стоянка, когато тя е била подготвена да смачка самочувствието на щерка си.

„ Докато беше жив Нейчо Попов, нещата вървяха доста елементарно. Той беше извънредно тънък човек. И двете с майка ми имахме в негово лице доста огромна опора. Отиде си едвам на 49 години и оттогава нещата се обърнаха на 180 градуса. След загубата му търсих мъж, който най-малко малко да наподобява на него, само че подобен е мъчно да срещнеш. С годините съм го трансформирала в светец”, признава актрисата.
Муки и Стоянка остават сами и се хващат като удавници за сламка една за друга. Осъзнават, че би трябвало да са дружно, тъй като има и хора, които вместо да подадат ръка, се възползват от обстановката. На майка й коства големи старания да се върне на сцената след тежката загуба, само че по думите на Муки, някак намира сили след три месеца цялостна изолираност. И тогава изиграва най-хубавите си функции.

Името на майка й я стопира за огромната сцена

Според Муки името на майка й изиграва огромна роля върху нейната кариера на актриса, само че в отрицателен проект. „ Считам себе си за късметлийка. Нямах този шанс да ме снимат, харесват, да ме приветстват, само че имах шанса да имам тази майка и да шествам в нейната планета. В този смисъл аз имах непристойно доста шанс и е време да отдам дължимото на майка си и на хората, които срещнах по пътя си. А пред Стоянка Мутафова мога единствено да се поклоня. Не единствено поради гения й, а пред дамата – поради силата, която събра и с това сензитивно сърце се пребори сам-сама, при огромния удар, който получи със загубата на Нейчо Попов. Мога единствено да изпитвам удивление. Благодаря ти, мамо, за това, че ме роди и ми даде живот – прекомерно ексцентричен и извънредно забавен. Благодаря ти, че те има”, откровена е на финала Мария Грубешлиева.

Подготви Евгени БОЯНОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР