Мария Габриел: Цифровата програма за Западните Балкани е фактПо време

...
Мария Габриел: Цифровата програма за Западните Балкани е фактПо време
Коментари Харесай

Мария Габриел: Цифровата програма за Западните Балкани е факт

Мария Габриел: Цифровата стратегия за Западните Балкани е реалност
По време на юбилейния 15-ти Виенски стопански конгрес във Виена, комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел организира работна среща с министър председатели на Западните Балкани по покана на австрийския канцлер Себастиан Курц. В срещата за разискване на районното съдействие и европейската интеграция на страните от района участваха комисарят по районната политика Йоханес Хан и министър председателите и на шестте балкански страни - на Сърбия Ана Бърнабич, на Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, оповестиха от Европейска комисия.

Централно място в срещата на високо ниво зае въпросът за напредъка по главните цели на Цифровата стратегия за Западните Балкани, която беше препоръчана от българския еврокомисар и показана на Срещата на върха за Западните Балкани през месец май в София. Всички се сплотиха, че цифровизацията е мост, който има силата да сближава и да служи като катализатор за рационализация на обществените услуги, стопанската система, обществото.

„ За няколко месеца превърнахме желанието в проект за деяние. Това е още един образец за районно съдействие. Цифровата стратегия за Западните Балкани е реалност и от напъните на всички ни зависи да продължим да вървим с ускорени темпове за нейното осъществяване. Регионално съглашение за роуминга, разрастване на широколентовия достъп до интернет, усилване на киберсигурността, рационализация на обществения бранш и вложения в цифрови умения са пет стълба на програмата, които би трябвало да използван с съответни стъпки “, съобщи по време на срещата българският еврокомисар Мария Габриел. Тя означи също значимостта да се направи повече за стартъпите от района, както и за дребните и междинни предприятия, и съответно деяние в тази посока е стартираната на Срещата на върха за стартъпите на 15 ноември Мрежа Startup Europe за Западните Балкани. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР