Мария Антония Валпургис Симфороза Баварска е родена на 18 юли

...
Мария Антония Валпургис Симфороза Баварска е родена на 18 юли
Коментари Харесай

Звукови хроники Жените композиторки“: Мария Антония Валпургис

Мария Антония Валпургис Симфороза Баварска е родена на 18 юли 1724 година в Мюнхен, умира на 23 април 1780 в Дрезден. Тя е баварска принцеса от семейството Вителсбахи, посредством сватба става курфюрстиня на Саксония. След гибелта на брачна половинка си Фридрих Христиан е регент в продължение на 5 години до навършване на пълноправие на сина им Фридрих Август I, бъдещият първи крал на Саксония, получил прозвището Справедливи. Мария Антония Валпургис е уважавана като меценатка на изкуството, композиторка, художничка, поетеса, пианистка и певица.
Като първородно дете на Карл VII Албрехт, крал на Бохемия, курфюрст на Бавария и император на Свещената Римска империя (1742-1745) и Мария Амалия – щерка на император Йозеф I, австрийска ерцхерцогиня, баварска херцогиня, курфюрстиня на Бавария, кралица на Бохемия и свещена римска императрица, Мария Антония има политическа значителност, тя съставлява интерес за доста европейски князе. Разбира се, за образованието й няма и подозрение, че е допустимо най-хубавото за епохата в областите живопис, лирика и музика.
През 1747 година е призната в „ Академия дел’Аркадия “ в Рим и взема псевдонима „ ЕТПА “ (Ермелинда Талеа Пасторела Аркадия). И макар че разгласява под псевдоним двете й опери са задушевно признати в дворцовите театри на цяла Европа. Прочутият музикален критик Чарлз Бърни в книгата си „ Съвременното музикално положение в Германия, Холандия и Обединените провинции “ (1773) прави оценка и хвали втората ѝ опера „ Талестри, кралицата на амазонките “, както и певческото ѝ присъединяване в постановката. Философът и музикален теоретик Антонио Екзимено Пуядес включва песен от „ Талестри “ в своя етюд от 1774 „ За произхода и разпоредбите на музиката “, паралелно с музикални образци от Палестрина, Нанини, Клари, Перголези и Корели.

четвъртък, 4 януари, от 17.30 часа
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР