Мариуш Блашчак ще остане министър на отбраната в новото правителство,

...
Мариуш Блашчак ще остане министър на отбраната в новото правителство,
Коментари Харесай

Новото полско правителство на Моравецки се закле пред президента

Мариуш Блашчак ще остане министър на защитата в новото държавно управление, Шимон Шинковски вел Сек, доскорошен министър по европейските въпроси, ще заеме поста министър на външните работи, а Марчин Вархол ще е министър на правораздаването.

Павел Шафернакер, доскорошен заместник-министър на вътрешните работи, в този момент ще оглави министерството. Анджей Костовняк, ръководител на Комисията по обществени финанси в предходния мандат на Сейма, долната камара на Народното събрание, ще стане министър на финансите.

Повече от половината от новото държавно управление ще бъде формирано от дами.

Марлена Малаг е новият министър на развиването и технологиите, Дорота Бойемска, обществен деятел и ръководител на Семейния съвет към Министерството на труда и обществената политика от 2019 година, ще оглави Министерството на фамилията и обществената политика, а Маржена Малек, общоприет шеф в Министерството на държавните активи, ще оглави министерството.

Анна Гембицка, доскорошен заместник-министър на вътрешните работи, ще поеме Министерството на земеделието.

Ева Крайевска, основен здравен контрольор от 2021 година, ще стане министър на опазването на здравето.

На 13 ноември Дуда одобри оставката на предходното държавно управление, също ръководено от Моравецки, след парламентарните избори през октомври. Впоследствие той натовари Моравецки със задачата да сформира идващото държавно управление, защото неговата партия " Право и правдивост " завоюва най-вече гласове на вота, макар че загуби парламентарното си болшинство.

Моравецки би трябвало да завоюва избор на доверие в Сейма, долната камара на Народното събрание, за препоръчаното от него държавно управление. Ако той не успее, Сеймът ще може да гласоподава за собствен претендент за министър-председател. Доналд Туск, водач на центристката партия " Гражданска платформа ", е претендентът за министър-председател на коалиция от три опозиционни групировки, които също се стремят да сформират идващото държавно управление.

Малко евентуално е Моравецки да получи поддръжка в доминирания от опозицията парламент. Критици от трите опозиционни партии, които се съгласиха да сформират държавно управление, упрекнаха президента, който е обвързван с ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС), че удължава предаването на властта на опозицията, с цел да завоюва време за ПиС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР