Мариус Куркински е тазгодишният носител на наградата, учредена през 2018

...
Мариус Куркински е тазгодишният носител на наградата, учредена през 2018
Коментари Харесай

Мариус Куркински получи наградата `Азарян`

Мариус Куркински е тазгодишният притежател на премията, учредена през 2018 година от фондация „ Проф. Крикор Азарян “, която се връчва за блестящо достижение в театралното изкуство.

Награждаването е част от самодейностите, с които всяка година НДК отбелязва рождението на огромния режисьор.
Отличието беше връчено на сцената на спектакъл Азарян персонално от артиста Димитър Маринов, станал прочут в последно време като част от актьорският състав на „ Зелената книга “, който получи „ Оскар “ за най-хубав филм тази година.

Маринов, както и Куркински, са измежду учениците на проф. Азарян, които с любов и поклонение си спомнят за работата и скъпите уроци, научени от него:

„ Благодаря ви за тази чест! Знам, че той към момента ни гледа от втори балкон. Аз продадох вишневата си градина, взех си трите сестри – религия вяра и обич и отпътувах, с цел да схвана, че не съм нищо повече от една чайка. Истината е, че аз отидох, с цел да го направя по моя метод. Защото той ми сподели, че постоянно би трябвало да имаме нашия метод в себе си “.

Дълбоко разчувствуван и разчувстван, Мариус Куркински показа:

„ След това, което чух от професора довечера и след осъществяването на тези огромни артисти, които прелестно играха, тук, в център на театъра, който носи името Азарян, аз нямам право да кажа нищо друго с изключение на: „ Професоре, смирено благодаря! “, и до момента в който гледах представлението ми се прииска да се провикна: „ Вярвам, Господи, помогни на неверието ни! “ Благодаря! “.

Тази година с изключение на връчването на премията, публиката видя неповторимият театър „ Чехов х 3 “, основан особено за 85-годишнината на режисьора. Заглавието е обвързвано със популярната трилогия по А.П.Чехов, която проф. Азарян съумя да осъществя, макар напредването на заболяването си.

Едни от най-обичаните модерни български артисти пресъздадоха прочувствени моменти от “Чайка ” в Театър „ Българска войска “, “Три сестри ” в Младежки спектакъл “Н.Бинев ” и “Вишнева градина ” в Народен спектакъл “Иван Вазов “, по концепция и реализация на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов.

Във фоайето на Театър Азарян пък е ситуирана галерия с плакати от постановки на Крикор Азарян през годините, писма от негови другари, бележки от работата му по Чехов, както и фамозните 10 заповеди към учениците му.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР