Мариупол оживява и животът бавно се връща към мирното си

...
Мариупол оживява и животът бавно се връща към мирното си
Коментари Харесай

Ексклузивно за Поглед.инфо - Денис Пушилин - лидер на ДНР: Мариупол се завръща към живота

Мариупол оживява и животът постепенно се връща към мирното си русло. Страданието на локалните, които бяха на ръба на оцеляването, сълзите на тези, които са изгубили околните си, разрушени къщи, домове, фантазии - това е, което срещате всяка минута в Мариупол. Боли, когато го гледаш, мъчно е да се разбере, само че за жалост времето не може да се върне обратно. И това, което се случи и се случва, не може да бъде променено.

Всички поданици на Мариупол, останали по време на борбата за града, и тези, които занапред ще се завърнат, би трябвало да се научат да живеят в една нова, доста сложна действителност. Жителите си оказват помощ с каквото могат, някои с храна, а други споделят дома си с тези, които са изгубили своя. А Мариупол чака огромна и сериозна стратегия за възобновяване, както разгласи водачът на Донецка национална република Денис Пушилин.

Лидерът на ДНР Пушилин дойде в Мариупол с военна униформа, придружаван от свои сътрудници и огромен брой телохранители. Той дойде в Мариупол, с цел да следи работата на 11-ти градски благотворителен център, открит в Левия регион. Група задгранични публицисти имаха опцията да интервюират Денис Пушилин в учебно заведение, където се раздава филантропична помощ. Освен Пушилин, интервюирахме и новия кмет на града Константин Ивашенко. Говорейки пред съветски и задгранични публицисти, Пушилин сподели, че обстановката в града остава комплицирана, само че процесът на връщане към естествения живот продължава.

На въпрос за действителната обстановка в града и какви са проектите за възобновяване и връщане към естествения живот, Пушилин сподели: „ Ако приказваме за Мариупол, където се намираме в този момент, то се вършат първите стъпки за връщане към кротичък живот. Виждате какво е останало от високите здания, в които неонацистите от “Азов” правеха укрепления. Те изгониха хората в мазетата и принудиха някои цивилни да останат в домовете си като жив щит.”

Според Пушилин е доста значимо да се покаже, че в Мариупол е почнало възобновяване на домовете, както и на предприятия. Сега в Мариупол работят щабове за помощ и съответните отдели, всеки в своето направление. Това не е просто възобновяване, това не е единствено работа на специфичните служби за разминиране, сметоизвозване и електроснабдяване, а това след това ще разреши връщането на водоснабдяването в града, което ще усъвършенства обстановката. Осигурява се непрекъсната доставка на филантропична помощ. „ В Мариупол Руската федерация оказва огромна помощ, в целия град се провеждат филантропични щабове “, сподели Денис Пушилин. Пушилин акцентира нуждата от включване на всички поданици на града в процеса на възобновяване, с цел да се възвърне редът допустимо най-бързо. В момента се образува група от доброволци, която към този момент работи по съответни задания. Съставена е най-вече от младежи.

На въпрос кой ще помогне за възобновяване на Мариупол, Пушилин сподели: „ С поддръжката и съдействието на Руската федерация се възнамерява доста сериозна, в действителност голяма реорганизация, която ще можем да забележим в доста близко бъдеще. "

Попитахме Пушилин по какъв начин протича военната интервенция на територията на Донбас, какви са неговите прогнози. Той съобщи, че „ поради огромните доставки на оръжия от западните страни за Украйна, в този момент обстрелът на територията на Донбас се ускорява. Редовно се обстрелват региони на къщи в Донецк и пазарите, където постоянно има огромна навалица от хора. Цивилните страдат всеки ден. ВСУ нападат региони, където няма военна инфраструктура, употребявайки касетъчни муниции. В резултат на обстрел от реактивна артилерийска система " Ураган " с касетъчни муниции едно дете е убито, две деца са в тежко положение, а общо 18 са ранени. Що се отнася до референдума за влизането на Донбас в Русия, този курс, несъмнено, се резервира. Този въпрос обаче ще бъде разискван след освобождението на останалата територия на Донецка област. “Защо не можем да използваме по-рязка тактичност, с цел да освободим нашите територии? Защото там има цивилни и украинската войска употребява тактичност, когато нейните въоръжени формирования се крият зад цивилни, като жив щит”, сподели ръководителят на републиката.

Пушилин също по този начин означи, че формированията на съюзническите сили (Въоръжените сили на Руската федерация и ДНР) форсират оптимално осъществяването на главната задача - да унищожат вражеската военна формация, само че в това време би трябвало да се спасят оптималния вероятен брой цивилни, с цел да се подсигурява тяхната оптималната сигурност. „ Това са две несъвместими припокриващи се задания, които нашите елементи извършват сега “, изясни ръководителят на ДНР. „ Не е елементарно, само че към момента продължаваме напред”, добави той.

Пушилин благодари на задграничните публицисти, че не се опасяват да покажат различна позиция на тази, която е постоянно срещана в западните и украинските медии.

Новият кмет на Мариупол Константин Ивашенко даде малко изявление и изказване пред задгранични публицисти. Запитан за сегашната обстановка в града и какъв брой тежко е потърпевш градът по време на боевете за Мариупол, той сподели, че " към 15-20% от жилищния фонд на Мариупол не може да бъде възобновен, а към 60-70% от жилищните здания са развалени "., само че се възвръщат бързо. Ивашенко сподели, че сега се прави строителна експертиза, която би трябвало да дефинира периодите за реорганизация на града, на първо място на електрически подстанции, водопроводи и газопроводи. Ивашенко добави, че в този момент образува градската администрация и всички градски служби. Провежда се непрекъснат надзор върху обектите, които започнаха да работят в Мариупол. Правят се стъпки за погашение на пенсии и обществени помощи, както и за наемане на хора, с цел да стартират работа и да получават заплата, което ще съживи града. “Азовстал” няма да бъде възобновен, само че заводите “Илич”, “Азовмаш”, градското пристанище и летището бързо ще бъдат възобновени и пуснати в употреба. Според Ивашенко „ в Мариупол по време на борбите бяха убити към 5000 цивилни, към 250 000 избягаха от града, а към края на април останаха към 250 000 души”.

След изявленията с съветски и задгранични публицисти Пушилин и Ивашенко разговаряха с локалните, които ги чакаха в огромен брой, с цел да чуят какво ще се случи с града в бъдеще, по кое време ще стартира реконструкцията и по кое време естественият живот ще се върне.

Превод: В. Сергеев

* Дарко Тодоровски - Магистър по интернационалните връзки и боен аналитик

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР