Марио Драги вече не е премиер на Италия и засега

...
Марио Драги вече не е премиер на Италия и засега
Коментари Харесай

Марио Драги поема НАТО догодина?

Марио Драги към този момент не е министър председател на Италия и към този момент не е обявявал какви ще са бъдещите му " креативен проекти ". След една година, през септември генералният секретар на НАТО, норвежецът Йенс Столтенберг ще се отдръпна от високопоставения пост, с цел да поеме управлението на норвежката централна банка. Като се навържат тези две събития, се стига до въпроса дали Марио Драги няма да е идващият общоприет секретар на алианса, разясняват италиански медии.

Шансовете за това са огромни. Драги е много непосредствен с френския президент Еманюел Макрон, а Франция е една от значимите страни в Алианса, написа Българска телеграфна агенция. Макрон и Драги бяха част от групата европейски водачи, посетили групово Киев през юни и уверили Украйна в вероятността й за еврочленство. В последно време Макрон не престава да показва уважението си към Драги. Той го направи, откакто Драги разгласи, че подава оставка през юли, след това откакто Драги публично напусна поста си преди седмица и за министър председател на Италия бе одобрена лидерката на " Италиански братя " Джорджа Мелони.

Когато Макрон пристигна в Рим за присъединяване в конференция, отдадена на мира, той се видя с Драги. По време на същата аудиенция в Рим Макрон се срещна персонално и с Мелони. А преди към 15 дни френският президент е вечерял с Драги в Париж. По време на тази частна вечеря се е обсъждала точно опцията Драги да се кандидатира за общоприет секретар на НАТО, споделят осведомени източници, представени от " РАИ Нюз ".

Кулминацията на околните връзки сред Макрон и Драги беше подписването предходната година на Договора от Куиринале за засилено френско-италианско съдействие по образеца на Елисейския контракт, утвърдил засиленото френско-германско съдействие преди 60 години.

Евентуална кандидатура на Драги за общоприет секретар на НАТО би била подкрепена и от Германия, тъй като Драги поддържаше положителни връзки и с Берлин, до момента в който беше министър председател на Италия, а в предишното и началник на Европейската централна банка.

Кандидатурата му би била подкрепена и от страни от Средиземноморския район, като Испания и Португалия, тъй като тя ще даде опция на региона за изпъкне още повече, откакто посланик номер едно на Европейски Съюз е испанецът Жозеп Борел, а общоприет секретар на Организация на обединените нации е португалецът Антониу Гутериш.

Очаква се Драги да получи и поддръжка от Вашингтон, в случай че реши да се кандидатира. Причината за това се корени в заричане, обещано от американския президент Барак Обама на предходния италиански президент Джорджо Наполитано, когато италианският претендент за началник на НАТО - някогашният външен министър на Италия Франко Фратини, в последна сметка изгуби конкуренцията от датчанина Андерс Фог Расмусен, показва " РАИ нюз ". Тогава точно Наполитано настоял пред Обама Италия да бъде обезщетена поради това, че е изгубила борбата. Очаква се в този момент Вашингтон да си спомни за този случай и за поетия ангажимент.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР