Марио Бионди е от запомнящите се изпълнители. Не само защото

...
Марио Бионди е от запомнящите се изпълнители. Не само защото
Коментари Харесай

Марио Бионди, който отпреди 30 години знае на български "Мама ми купи днес"

Марио Бионди е от запаметяващите се реализатори. Не единствено тъй като гласът му е разпознаваем. Някой може би ще каже, че в случай че го слушаш със затворени очи не се разграничава от Бари Уайт, само че той носи и от чара на Рей Чарлз, на който е бил подгряващ артист. Тото Кутуньо го оприличава с котка – стилна, енергична, сицилианска котка. Вероятно е прав.

Бионди може както да запише напълно онлайн двоен албум с оркестър (като I Love You More), а издаденият през 2009 година If да стане три пъти платинен, само че също по този начин да пропътува континентите поради концерти и участия, а наред с всичко това да успее да отдели време за фамилията и осемте си деца.

За него музиката е мечтаене. Съединява джаз, соул, блус, фънк, италианска музика с речитативи, тънка подигравка. И несъмнено вълнува.

Малко преди срещата му с българската аудитория на 18 октомври в НДК " Дневник " беседва с изпълнителя за музикалната Италия, фамилията му и по какъв начин съумява на фона на всичко, което прави, да продължава да е толкоз работлив.

Какво е предизвикването за един артист да е роден в музикалната страна Италия? Какво му дава и какво изисква от него?

- Роден съм в Сицилия - в този хубав остров. Обичам го. Израснал съм наоколо до вулкана Етна, в музикално семейство. Баба ми беше певица през 20-те години на предишния век. Но с изключение на реализатор, беше и създател на песни. Така че с музиката съм още от дете. А в Италия тя е едно от най-важните неща за нашата просвета.

Очевидно атмосферата в фамилията Ви е подтикнала към пеенето, татко Ви е артист?

- Определено като цяло фамилията ми има много огромно въздействие върху избора ми. Но моите първи вдъхновители, в случай че мога по този начин да ги нарека, бяха Ал Жиро, Джордж Бенсън и един от пианистите, които работеха дружно с татко ми. И с помощта на тях в действителност открих своя усет в музиката.

Защо сингълът на This Is What You Are - песента с която пробивате, в началото е очакван единствено за Япония и чак по-късно се популяризира в Европа?

- Аз също доста постоянно си задавам този въпрос. Доста е необичайно. Първоначално беше публикувана и стана известна в Англия, пускаха я по BBC Radio и в Япония. Може би едвам след три години беше открита и от италианските радиа. Получи се необичайно " пътешестване " на тази ария по света.

Може ли да надникнем малко от вътрешната страна. Разкажете ни повече за това по какъв начин създавате една ария и какъв е работният развой?

- Зависи. Понякога мелодията нахлува в главата и душата ми и единственото, което върша, е да я чуя и да я " сложа на масата ". В някои моменти думите ме откриват, появяват се като в сън и аз последвам този сън. Но най-често върху цялостната мелодия на песните работя дружно с моя помощник, който ми оказва помощ. Странно е, тъй като аз имам вяра, че песните имат собствен личен живот и ние просто би трябвало да открием какво желаят да ни кажат те.

И въпреки всичко какъв е салдото музика-текст?

- Важно е да имаш мелодия, която да показва текста по верния метод. И е значимо текстът също по този начин по верен метод да показва музиката. Важно е да са свързани. Това е съвършената среда.

Сам ли си пишете музиката или се доверявате и на други?

- Понякога работя самичък, само че в този момент да вземем за пример, работя с Масимо Греко (Massimo Creco) – един от моите най-близки хора, с който си партнирам и дружно вършим мелодията и аранжимента на идващия ни план.

За да работя с някого, зависи от това, по какъв метод той приема и схваща музиката, дали е по същия, по който и аз. Ние не претендираме, че сме прави – ние просто се разбираме и споделяме между тях. Често, когато пресъздадем някакво възприятие в песента, се съмняваме дали това е правилият метод, по който показваме това възприятие. Странно е.

- А от голяма важност ли е времето, за което го вършиме? Имам поради, че сте много работлив.

- Музиката лишава много време сигурно. Но ние се опитваме да създадем по този начин, че мелодията да идва естествено. Ако усещаме, че работата не върви в точния миг, то тогава най-вероятно не е вярното време да издадем една ария. И тогава просто чакаме точното време за вярната ария. Понякога това може да отнеме няколко години, да вземем за пример 10 или 20, само че и след 20 години може да започнеш да работиш по тази ария и да усетиш, че това е точният миг. И тогава работата стартира да върви и всичко става напълно естествено.

Държите да пеете с едни и същи музиканти или Ви е прелестно да сменяте групите, които Ви партнират?

- От 6 години работя с моята тайфа, с която сме дружно и сега. За мен на сцената ние не сме просто музиканти и реализатори - ние сме и семейство. Не може да приказваме за Марио Бионди без неговата тайфа.

По мотив летния Ви шлагер Sunny Days казвате: " Това е моята концепция за музика ". Разшифровайте?

- Направихме Sunny Days взаимно с Кливланд Джоунс и Марио Фаници. И двамата са от Лос Анджелис и считам, че песента се получи необикновено. Първияt път, когато я чух, тя оказа много мощно въздействие върху мен. Като цяло Кливланд е доста покрай моята концепция за музика.

Кога решавате, че към този момент е време за албум?

- Понякога много бързам и хората към мене се пробват да ме накарат да забавя малко темпото. Аз обичам да работя в студио, обичам да върша нови песни и ставам доста въодушевен, когато работя по нов план. Но хората към мен ми споделят: " Недей, успокой се малко, забави темпото. Може би е по-добре да изчакаме няколко месеца ". В такива моменти напряко обезумявам и им споделям: " Не, не ме карайте да очаквам, имам песните и би трябвало да ги направя, би трябвало да отида в студиото. "

А какво Ви накара да създадете албума Brasil (2018)?

- Brasil е вследствие на работа ми с Марио Калдато (Mario Caldato). Беше много елементарно да създадем този албум, тъй като с него сме работили и преди дружно – в Рио де Жанейро, и с невероятни музиканти в студио. Имахме много пробен метод към песните, включени в албума. Беше необикновено преживяване.

Ще ни изпеете ли песента си " София ", когато дойдете в София?

- Не съм се замислял, само че ми давате добра концепция. (смее се)

Обичате ли концертите онлайн, по този начин, както работата в студио?

- Със сигурност мястото и връзката с публиката са доста значими. Зависи и от мен самия, несъмнено, от моята психика, сензитивност. Но при живите концерти се усещам в свои води, които ми помогнаха да израсна като реализатор.

Как избирате страните, в които да изнасяте концерти? Знаете ли освен това за тях?

- Честно казано, не съм аз този, който избира градовете, най-често те сами ме избират (смее се). Наистина се веселя да бъда в София напълно скоро. Чувствам се доста удобно и умерено в този регион на Европа. Смятам, че се развива сносно, с много бързи темпове.

България с какво Ви притегли?

- Много неща. Може би на първо време ь красивите дами (смее се), само че освен това. В България в действителност има обилие от обичаи, просвета, красиви места, които може да се посетят и любовта към музиката – може да се усети много мощно. Нямам самообладание да се срещнем и да споделя с българската аудитория своята музика.

А знаете ли нещо на български език?

-
(запява на български четири строфи от " Мама ми купи през днешния ден " ) Не я знам съвършено, само че имах добра другарка, която беше пианистка и тя ме научи на тази ария, когато бях млад. Това беше преди 30 години.

Концертът на Марио Бионди и неговата група е
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР