Маринован пъпеш с пистачо сладолед и прах от горски ягоди

Маринован пъпеш с пистачо сладолед и прах от горски ягоди ...

Маринован пъпеш с пистачо сладолед."Маринован пъпеш с пистачо сладолед и прах от горски ягоди" е пълното име на тази авторска рецепта на Станислав Котев. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече заСтанислав Котев - тук, а за проекта - в края на текста.

Във вряща вода сложете меда и джинджифила и след като охладите сместа, мариновайте пъпеша за 4-6 часа.

Измийте и подсушете горските ягоди, и ги оставете в дехидрататор (или фурна с вентилатор) на 40˚C за 36 часа. Изсушените ягоди блендирайте, докато станат на прах.

За да приготвите сладоледа, загрейте мляко, без да кипва. Разбийте яйце с пудра захар в отделен съд и постепенно добавете млякото при непрекъснато разбъркване. Излейте обратно в тенджерата от млякото и загрейте на слаб огън до сгъстяване, при непрекъснато бъркане. Сместа не бива да кипва. Разбийте сметана и я добавете към охладената смес с яйцата, заедно с пастата от пистачо. Разбъркайте всичко добре и поставете във фризера за 6-8 часа.

Декорирайте десерта със зрънца нар и цвят от виолетки.

Необходими продукти за 4 порции

480 г пъпеш
160 г сладолед от пистачо
(шамфъстък)
40 г акациев мед
40 г джинджифил

За пистачо сладолед
100 мл мляко
1 яйце
12 г пудра захар
50 мл сметана
30 г пистачо паста

За прах от горски ягоди
280 г горски ягоди

За декорация
60 г нар
15 г цвят от виолетки

В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (67)

Източник: dnevnik.bg