Маринела Нинева грабна с 2:46:08 ч. държавната титла в най-дългата

...
Маринела Нинева грабна с 2:46:08 ч. държавната титла в най-дългата
Коментари Харесай

Маринела Нинева и Исмаил Сенанджи са националните шампиони в маратона

Маринела Нинева сграбчи с 2:46:08 ч. държавната купа в най-дългата лекоатлетическа дисциплинираност с успеха си на Маратон Варна. При мъжете народен първенец е Исмаил Сенанджи, който финишира четвърти за 2:29:03 ч., само че пред него бяха единствено кенийци. Най-бърз по трасето тази пролет бе Лабан Черийот с 2:20:49 ч., пред Езикей Кипкорир 2:21:04 и Матю Кибет 2.21:59 ч. В националното класиране среброто бе за Ивайло Вълев с 2:35:16, а бронзът за Александър Спасов с 2:38:00 ч. При дамите държавна вицешампионка е Таня Димитрова 2:57:51 ч., а трета остана Илияна Стефанова с 3:16:51 ч.

Осмото издание на конкуренцията още веднъж бе с приоритет стимулирането на българското присъединяване. С съществена заслуга за провеждането му е Община Варна, която даже и в най-трудните години не позволи да бъде нарушена традицията с едно от трансформиралите се в емблематични за града събития, живописен пролетен състезателен празник в морската столица. По време на днешния маратон в зоната на старт-финала бе обещано началото на Деня на предизвикването с самодейността „ 15 минути интензивност с Декатлон “, която приключи с теглена на лотария с награди. Много страсти имаше и към новия старт на 2 км, където най-активни бяха малчуганите. Преди началото на надпреварата с одобрение към участниците се обърна Анатоли Илиев, който е измежду главните мотори в организацията още през цялото време на конкуренцията.

Тази година Маратон Врана посрещна участниците с ново трасе. След старта бегачите се насочиха по централната пешеходна зона към основния вход в Морската градина, а след това се включваха за малко по пътя Варна – Златни пясъци.

Рекорден бе броят на участниците, стартираха над 1000 бегачи, измежду които спортисти от Германия, Румъния, Англия, водещите в дисциплината африкански народи и други Големият брой искащи да започват наложи уредниците да обезпечат спомагателни стартови номера.

Фактът, че Маратон Варна дефинира държавните медалисти обезпечи присъединяване на най-хубавите ни състезатели в тази дисциплинираност. Организацията бе подкрепена от доста доброволци и хора на реда, а конкуренцията се излъчи онлайн по спортно насочения канал на националната телевизия.

Парични награди бяха планувани за първите шестима при мъжете и дамите на 42.195 км и за първите трима в другите дистанции. Бонуси получиха и най-бързите във всички бягания измежду " ветераните “ над 45 година

Маратон Варна продължава веригата от атлетически надпревари в осмата година от самодейността под мотото " Бягането като метод на живот “. Учредена през 2016 година, за няколко сезона тя бързо увлече хиляди и се трансформира в незаменима част от модерния образ на няколко огромни български селища. Тази година веригата започва с конкуренцията в Стара Загора на 9 април, следвана в този момент от днешното съревнование във Варна на 14 май и обичайният край в София на 8 октомври.

Рекордите на маратона във Варна също са владеене на кенийски спортисти: при мъжете Осеа Тюей (Кен) с 2.16:35 ч. от 2019 година, а при дамите Джабет Наом (Кен) бяга преди две години за 2.33:08 ч.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР