Марина Голченко е родена на 23 юни 1978 г. в

...
Марина Голченко е родена на 23 юни 1978 г. в
Коментари Харесай

Марина Голченко, солист на Кубанския казашки хор: Дълго ще помните уникалното пеене и танци на казаците

Марина Голченко е родена на 23 юни 1978 година в град Луганск /по това време град Ворошиловград в Украинска ССР/. Заслужила артистка на Русия и на Украйна, заслужила артистка на Кубан, солистка на Кубанския казашки хор. Живее в Краснодар. За Марина споделят, че нейното сопрано с „ привкус на славей ” – високо, мощно, мощно, чисто и украсено с всички цветове на дъгата. Най-старият съветски хор ще гостува в пет български града от 18 до 22 юни.

Вие сте звездата на Кубанския казашки хор, само че по какъв начин да представим Марина Голченко на българската аудитория?

Това, че се приказва, че съм звезда, с нищо не трансформира същността ми на една елементарна жена, изрядна стопанка, любяща брачна половинка и майка. Мисля, че качества като тези вършат една жена доста по-звездна от всичко останало. В същото време боготворя работата си и евентуално тъкмо тази голяма обич към пеенето, към националните и казашки песни ме задържа от 2002 година в този прелестен казашки колектив. През 2001 година работех в Луганската филхармония. Пристигнахме в Кубан на един фестивал, който се беше трансформирал в невероятна приказка със своето разнообразие на национални костюми и песни. Запознах се с сътрудниците от Кубанския казашки хор – красиви и доста пеещи! Моментът беше решителен, тъй като управлението на хора ме предложения да работя за тях.

Вече сте била доста прочут реализатор в Луганск. Дълго ли мислихте да приемете предлагането?

Не, не се колебаех, защото да пееш в хор с 208-годишна история е единствено чест и авторитет. Дори съветски императори са обожавали този хор, отбелязвайки високото стойностно звучене на гласовете и многообразието на мъжките тембри. Исторически документи удостоверяват оценката на императорите.

Руските императори са били единни в изказванието си, че този хор би трябвало да бъде обезпечаван с всичко нужно, тъй че в бъдеще тези гласове в никакъв случай да не стопират да пеят и почтено да показват Руската империя, Кубан и казаците най-вече със служенията си в православните храмове на Кубан, както и на концерти. Ние и до момента продължаваме тази традиция.

Прави ми усещане, че съвсем постоянно пеете без микрофон. Как запазвате гласа си?

На камерни подиуми пея без микрофон. Но на огромните, пред стотици хиляди фенове, несъмнено, пея с микрофон. А за тайната по какъв начин запазвам гласа си ще препоръчам най-златното лекарство - мълчанието! През времето, когато не пея, мълча. Това е фантазията за всеки мъж. Но пък моят мъж не ме обича, когато мълча, а когато пея.

А другояче рекомендацията ми към всички пеещи е да пазят гласа си със успокоение. Трябва да сме оптимално спокойни и уравновесени в нашето време. Преди всичко ни е належащо душевно успокоение!



А по какъв начин да запазим душевно успокоение?

Във всичко търсете позитива. В най-малките заобикалящи ви неща. Дори в заобикалящите ви проблеми. Ако съумеете да намерите този позитив, вие безспорно ще сте здрави и това ще проличи в погледа, в очите Ви.

Така, намирайки позитива във всичко, аз излизам на сцената сияеща и радостна, като по този метод предавам моята психика и сила на публиката и зареждам хората. Не може една артистка да излезе на сцената без искра в очите! Това е неприемливо!

Всички ние би трябвало да се стремим да бъдем смирени, одухотворени, благи, радостни, вярващи и доста положителни!

Какво е за Вас Кубанския казашки хор?

Това е моята душа! Тук, в този хор, моята душа се построи професионално, тук тя населява в цялостен покой, берекет и хубост. Аз пея с душата си. Когато съм на сцената, аз се разгадавам напълно, изцяло съм разоръжена. Така че в моята работа преди всичко е душата, и една на второ – нотите.

И всичко това реализирах с помощта на Кубанския казашки хор, който възпита у мен експерт с дълбока душа.



Съжалявате ли, че не тръгнахте по различен път?

Ни минимум! Пък и в Кубанския казашки хор срещнах огромната си обич. Съпругът ми Андрей Иличев свири на флейта. Създадохме семейство и имаме прелестна щерка Диана, на 9 години.

Какво смятате да визиите на българската аудитория, която за първи път ще чуе и види Кубанския казашки хор?

Ще ви осъществим прелестни хорови осъществявания, както и хубостта на достоверни и пъстроцветни носии и костюми. Песните на казаците са извънредно мощни текстове – за любовта към обичаната, към родния край, за война и жертвоготовност в името на свободата и отечеството.

Репертоарът на хора е запечатал двувековна история и отразява традицията на един непослушен народ, чийто живот е обвързван със отбрана на границите и на императора.

Известно ми е, че графикът на Кубанския хор е претрупан и цялостен година напред.

Така е. Миналата година имахме грандиозно турне вътре в страната - от единия до другия завършек на Русия - от крайбрежията на Черно море чак до Тихия океан, и завърши в град Владивосток. Ако не се неистина, това наше турне е записано в книгата за върхове на Русия, нещо като нашия локален " Гинес ", като най-продължително турне в километри с най-вече изпети песни, с най-вече изнесени концерти и с най-вече актьори на сцената.

Кубанският казашки хор има и документ за този връх, който се смята и международен, поради територията на Русия и изминатите километри.



Какво ще пожелаете на българската аудитория?

На всички българи поисквам от сърце радостно и ведро въодушевление. Елате на нашия концерт, поканете другари, родственици, вземете цялото си семейство от дребни до остарели. Бих желала повече българи да видят неповторимото пеене и завладяващите танци на казаците – нещо, което ще помните дълго.

И още поисквам ви добрина в сърцата ви, мир и успокоение в душите ви, цялостна естетика на духа и съзнанието, любов към всичко, което ви заобикаля на всеки един гражданин на прелестната и слънчева България.

Аз ви усещам доста близки и родни. Все отново, ние сме славяни. Ние ви знаем и доста ви обичаме и ще се радваме, в случай че това е едно прелестно и трайно начало на нашето културно другарство.

Снимки: Оля Ал-Ахмед

Кубанският казашки хор ще изнесе концерти на 18 юни в София, на 19 юни – Велико Търново, 20 юни – Варна, 21 юни - Бургас, 22 юни - Пловдив. Билети – в системата на Ивентим и на касите на съответните зали.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР