Марин Киров е юрист, експерт по законодателство и съдебна реформа.

...
Марин Киров е юрист, експерт по законодателство и съдебна реформа.
Коментари Харесай

Марин Киров: Представяте ли си главният прокурор да посочи съдия като корумпиран при действителността, в която се намираме?

Марин Киров е правист, специалист по законодателство и правосъдна промяна. Работи като съветник при промените на Конституцията от 2015 година в глава "Съдебна власт " и е взел участие в Съвета по правосъдна промяна при изработването на измененията в Закона за правосъдната власт от 2016 година Киров даде коментар пред "Правен свят " по отношение на първия българин със възбрана за влиза в Съединени американски щати поради корупция.

- Г-н Киров, държавното управление на Съединени американски щати разгласи първия българин със възбрана да влиза в страната поради корупция и това провокира отзив у нас, какъв е Вашият коментар?


- Да, в свое изказване държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео разгласи имената на български жител и неговото семейство, които са със възбрана да влизат в Съединени американски щати.

Интересното в тази ситуация е, че имената са оповестени обществено, а не е употребена опцията за конфиденциалност, т.е. ясно се дава знак за непоносимост, когато имат данни за дейности, нарушаващи техния народен интерес.

Казвам го с отпратка, тъй като за мое огромно удивление ние сме склонни да подлагаме на критика личните си институции, когато подхващат сходни ограничения за отбрана на нашия народен интерес – и в акциите против престъпността, и тогава, когато има данни за шпионска активност на наша територия.

Също по този начин значимо е, че става въпрос за арбитър от Специализирания углавен съд и неговото семейство, а също и повода за тази мярка, изтъкната в известието – присъединяване в сериозна корупция, съгласно тях.

Може би данните, с които разполагат им дават съображение за такова коренно деяние

Това, което ми прави усещане за следващ път са разнопосочните реакции – анализатори, политици и медии, които от години внушават потребността от външна интервенция у нас, с цел да се решат дадени проблеми, в този момент като че ли не са удовлетворени от случилото се и неглижират или отхвърлят обстановката.

Но тя е такава, каквато е, без значение дали на тях им харесва – Съединени американски щати постановат възбрана на български жител и фамилията му да имат американски визи и афишират, че съгласно тях той е забъркан в корупция.

- Защо тъкмо този български жител и неговото семейство?

- Посоченият не е елементарен служител, а арбитър от Специализирания съд, който би следвало да правораздава и да въздава правдивост в тежки сфери като проведена престъпност, корупция и така нататък

Това е арбитър Андон Миталов от Специализирания углавен съд, който преди време стана прочут откакто пусна следствия за шпионаж в интерес на непозната страна господин Николай Малинов да напусне България, макар мярката за неотклонение и да пътува до Русия, с цел да получи медал за заслуги.

По това време имаше реакция и от тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, който изиска от Инспектората на Висш съдебен съвет да направи обстойна инспекция на работата на магистрата.

Сигурен съм, че след този случай, в случай че българската прокуратура има и получи данни за закононарушение, ще работи навременно и съответно. Не привързвам дейностите на американската и българската страна.

- Това не е ли вмешателство във вътрешните работи на България обаче и за какво Съединени американски щати би трябвало да го посочат като подкупен, а не основният прокурор, да вземем за пример?

- На първо място, съгласно мен, никоя друга страна не може да свърши работата на българските институции за битка с корупцията и престъпността, а и не би трябвало.

Забелязвам, че се бърза с оценките и се стига прекомерно надалеч от хора, които до момента в който са имали изгода са се обръщали непрестанно към непознати страни и институции за подпомагане.

Те като министри и политици пишеха писма до непознати посолства, до Европейската комисия и така нататък, а в този момент същите споделят, че щом сме стигнали до там Съединени американски щати да ни показват кои са корумпираните у нас, значи сме го закъсали.

На последващо място – това е политически и юридически акт с правни последствия на непозната страна. Не споделям дали е вярно или погрешно, дали го утвърждавам или не, а какво е като деяние, тъй като се спекулира.

Всъщност държавният секретар на Съединени американски щати заяви какви ограничения те като страна ще подхващат против въпросния арбитър и неговото семейство. Тези ограничения са съобразени с тяхното законодателство и се отнасят до недопускане на американска територия – като страна явно имат право на това.

След като са оповестени, тези лица към този момент не дават отговор на условията за приемане на виза и няма по какъв начин да пътуват до Съединени американски щати. Дали ще бъдат подхванати и други ограничения, по други актове от американското право по отношение на същия арбитър, следва да разберем.

Всичко друго по тематиката са спекулации и политическо отиграване съгласно интереса, а внушението, че някой ни споделя какво и против кого да вършим не е правилно.

По отношение на втората част от въпроса – аз го разбирам по този начин, за какво Съединени американски щати показват подкупен съгласно тях арбитър у нас, а не основният прокурор. И ще ви отговоря – тъй като това е техен политически и юридически акт, както към този момент споделих, и касае тяхната страна и също по този начин е по-добре, че Съединени американски щати показват на кой арбитър не разрешават да пътува до тяхната страна, тъй като в противоположен случай основният прокурор щеше да бъде упрекнат в принуда.

Представяте ли си основният прокурор да уточни арбитър като подкупен при действителността, в която се намираме - незабавно ще бъде упрекнат от съсловни организации и други грантови неправителствени организации и политици, че се намесва в правосъдната система, че репресира арбитър.

Кръговете, които от години упрекват прокуратурата, че не се бори с престъпността и корупцията, в този момент при първите решителни дейности против олигарси и политици се загрижиха за техните права и ползи и непрестанно нападат тези дейности, камо ли в случай че Иван Гешев каже, че се съмнява, че даден арбитър е подкупен.

Това не трябва да радва прекалено много магистратите обаче, надали основният прокурор ще разпъне чадър върху някой, единствено поради реакция от заинтригувани страни като съсловна организация или политици.

Мисля, че той демонстрира тъкмо противоположното като жанр на работа. Но в съответния случай е по-добре, че тази политическа и юридическа мярка на Съединени американски щати пристигна първа и преди възможни дейности на нашата прокуратура.

В последна сметка тя демонстрира тяхната позиция като страна, а не е и не изчерпва дейности на българските управляващи.

Ние и в този момент следим истерична реакция като питат основния прокурор за мнение по оповестената мярка и наложената възбрана, а не питат ръководителя на съдийската гилдия Лозан Панов, която гилдия дава отговор за кадровото развиване на съдиите.

Опитват се съзнателно да вкарат Иван Гешев в познатия сюжет – като основен прокурор да бъде виновен за всичко в страната. Но в случай че посоченият от Съединени американски щати беше прокурор, бъдете сигурни, че същите кръгове щяха да са във екстаз и от заран до вечер да разпъват на кръст прокуратурата и съответно прокурорската гилдия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР