Марилуизе Флайсер е родена в Инголщат в семейството на ковач

...
Марилуизе Флайсер е родена в Инголщат в семейството на ковач
Коментари Харесай

Родена е Марилуизе Флайсер

Марилуизе Флайсер е родена в Инголщат в фамилията на ковач и търговец на железария. От 1920 година следва в Мюнхен театрознание и германистика. Запознава се с Лион Фойхтвангер, а посредством него и с Бертолт Брехт, който я предизвиква. От 1925 година живее още веднъж в Инголщат.
Още като студентка Флайсер написа първата си драма „ Измиване на нозете “. По време на националсоциализма получава през 1935 година частична възбрана за издание. Пиесата ѝ „ Пионери в Инголщат “ (1929) и романът ѝ „ Брашняното пътешестване на Фрида Гайер “ (1931) са включени в черния „ Списък на вредителска и нежелана книжнина “. Въпреки това Марилуизе Флайсер работи старателно над творбите си. Като резултат от тежките условия през 1938 година изпада в креативна рецесия. Съвзема се едвам по време на войната.
В края на 60-те години я преоткриват младите създатели Райнер Вернер Фасбиндер, Мартин Шпер и Франц Ксавер Крьоц.
През 1972 година писателката доживява до издаването на нейните събрани съчинения в берлинското издателство „ Зуркамп “.
Умира на 2 февруари 1974 година в родния си град Инголщат, където се съхранява литературното ѝ завещание.
Творчество
Централна роля в творчеството на Марилуизе Флайсер играе родният ѝ град. В Инголщат тя прекарва съвсем 60 години от живота си, тук се коренят сюжетите на най-известните ѝ пиеси, на нейния разказ и на доста от разказите ѝ. Провинцията с нейните поданици, дребнобуржоазният свят на занаятчиите, бойците, учениците и прислужничките е тематика и източник на доста от нейните пиеси.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР