Марик Стринг: Радваме се да научим, че правителството е задвижило

...
Марик Стринг: Радваме се да научим, че правителството е задвижило
Коментари Харесай

Марик Стринг: Европейците трябва да модернизират армиите си

Марик Стринг: Радваме се да научим, че държавното управление е задвижило своя проект да доближи 2% от Брутният вътрешен продукт за защита до 2024 година, което е условие към членовете на НАТО от няколко години

© Надежда Чипева Профил

Марик Стринг е зам. асистент държавен секретар на Съединени американски щати, виновен за политико-военните връзки. По-рано е заемал поста старши консултант на зам. държавния секретар Джон Съливан по външните работи, защитата, разузнаването, правните въпроси и парламентарните връзки. Преди да постъпи в Държавния департамент, е работил в юридическите адвокатски фирми Wilmer Cutler Pickering Hale и Dorr LLP. Там е съветвал интернационалните клиенти по въпросите на интернационалните наказания, засекретените държавни поръчки, следствията в областта на националната сигурност и непознатите вложения, изискващи утвърждение от държавната администрация. Още по тематиката
Избранa е политико-военната група за новите изтребители

По неофициална информация тя ще бъде управлявана от зам.министъра на защитата от квотата на ГЕРБ Атанас Запрянов
31 окт 2018
Изборът на изтребители e предупреден

След 13 изпратени запитвания борбата още веднъж се води сред " нормалните обвинени " и любимецът е явен
5 окт 2018
Швеция предлага на България най-малко 8 изтребителя с далекобойни ракети

В офертата на Saab се планува ремонтът на самолетите Gripen да е у нас и да се влага в най-малко четири български отбранителни компании
2 окт 2018
Борисов образува собствен екип за избор на изтребители (обновена)

" Политико-военна група ", назначена от министър-председателя, ще вземе крайното решение за избора на бойни самолети въз основата на неразбираеми критерии
1 окт 2018
Пепелянки против грифони

Щатската Lockheed Martin непосредствено влезе в борбата за превъоръжаване на бойната ни авиация с новопроизведени F-16 Viper
20 сеп 2018 Каква съгласно оценката на Съединени американски щати би била най-оптималната конструкция на българските въоръжени сили в актуалната обстановка?

България играе значима стратегическа роля в района и в НАТО. Имаме доста дълбоки двустранни връзки със страната ви, в това число около извършените през последните години взаимни военни интервенции и учения.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Радваме се да научим, че държавното управление е задвижило своя проект да доближи 2% от Брутният вътрешен продукт за защита до 2024 година, което е условие към членовете на НАТО от няколко години. Съединени американски щати са подготвени да поддържат България с всичко допустимо, тъй че да се подсигурява, че модернизацията ще продължи по подобаващ метод и в границите на бюджетните ограничавания, с които държавното управление би трябвало да се преценява.

България за следващ път задвижи процедура за придобиване на нов вид изтребители. Какви ще са резултатите за сигурността ни, в случай че решението отново бъде отсрочено?

Голяма част от визитата ми ще бъде отдадено навръх евентуалното придобиване на нови бойни самолети. Съединени американски щати и до момента са били ангажирани с разнородни начинания за подкрепяне в областта на сигурността през последните 25 години. Осигурили сме военна помощ на стойност над 300 млн. $ под формата на разнообразни дотации, в това число за базите " Граф Игнатиево " и " Ново село ".

Затова поддържаме процедурата за придобиване на нови изтребители. Убедени сме, че платформата F-16 в допълнение ще задълбочи двустранното военно съдействие сред страните ни и ще обезпечи характерни и съвременни бойни качества. Този вид самолети са взели участие в над 400 хиляди сполучливи бойни задачи.

В оферти модел F-16 са интегрирани доста технологии от пето потомство, които участват в изтребителите F-22 и F-35. Това е платформата, която е " работният кон " и на нашите лични въоръжени сили.

Друго нещо в интерес на придобиването на този вид самолети е възходящият брой F-16, които се употребяват в района. В Централна Европа има над 1000 сходни изтребителя, които са на въоръжение в страни - съдружници на България. Смятам, че България ще се впише добре в тази общественост.

Когато става дума за офертата на F-16, нормално се чуват няколко опасения. Основното е за цената, само че също и схемата за разсрочено заплащане, времето за доставка на самолетите и възможните и вложения в България.

Дискусиите за ценообразуването и индустриалния офсет е по-добре да се водят с компанията контрактор (Lockheed Martin – бел. ред.). Ние сме фокусирани върху смисъла, която F-16 ще има за по-активните ни двустранни връзки в региона на защитата. Съсредоточени сме върху политическата и геополитическата роля, която този вид изтребители ще играе.

А какво става с присъединяване на F/A-18 Super Hornet в процедурата?

Доколкото разбирам, държавното управление е взело решение за пресяване на офертите. Не съм осведомен обаче с процедурата на взимане на решенията във връзка с опцията за Super Hornet.

България се намира в размирна зона. Доколко милитаризацията на Крим и замразените спорове в Украйна, Молдова и Грузия крият риск от ескалация на напрежението в Черноморския район до действителен боен спор?

Геополитическата обстановка в Черноморския район еволюира през последните години. Политиката на Съединени американски щати сега е да уголемява и укрепва качествата на нашите натовски съдружници и да се противопоставяме на някои от най-агресивните ходове, които Русия подхваща. Разглеждаме НАТО като решение на доста от тези проблеми.

През последните години напрежението сред Русия и Запада се усилва непрестанно, само че главният инструмент на Москва, най-малко към този момент, е осведомителната война. Каква е защитната тактика на Съединени американски щати?

Виждаме по какъв начин Русия се пробва да посее неустойчивост в границите на западния съюз, в това число посредством дезинформационни акции. Правителството на Съединени американски щати обръща особено внимание на този проблем и отделя съществени запаси да разпознава и да се опълчи на съветската агитация - и в Съединени американски щати, и в границите на НАТО. Това е проблем, чието битие признаваме и одобряваме съществено.

Кой е най-хубавият курс на деяние за страни като България в сходни обстановки?

Ключовият фактор е да има стабилно гражданско общество и постоянни медии, които да разпознават акциите за оказване на въздействие и дезинформация. Те би трябвало да подсигуряват, че има инспекция на фактологията, с цел да разпознават посланията, които идват от Русия.

В кариерата ви на юрист отвън държавната администрация сте се занимавали с стопански наказания. Смятате ли, че те са ефикасен инструмент? Мислите ли да вземем за пример, че глобите против Русия работят?

Да, глобите са извънредно значим инструмент за американското държавно ръководство сега. Убедени сме, че те имат резултат във връзка с съветските политики. През предходната седмица също по този начин наложихме спомагателни наказания против Иран поради дестабилизиращото им държание в Близкия изток. Очаквам глобите да продължат да бъдат средство, което Съединени американски щати ще употребява по отношение на противниците си.

Какъв би бил резултатът от отрицателната реакция на доста европейски страни във връзка щатските наказания по отношение на Иран?

Да, Съединени американски щати взеха решение да възобновят наказания против Иран. Причината е, че Техеран се ангажира с опити за убийства в Близкия изток и оттатък него – единствено през последните седмици това се случи в две европейски страни. Освен това финансира радикални екстремистки групировки в целия Близък изток. Затова дадохме ясно да се разбере, че всяка компания, която има взаимоотношения с Иран, нарушаващи глобите, ще си понесе следствията.

Президентът Тръмп, от една страна, упорства европейските съдружници в НАТО да спрат да " ограбват " Америка и да си заплащат за защита. В същото време преди дни той се обиди на френския президент Макрон поради концепциите да има обща войска на Европейски Съюз. Какво в действителност желае Тръмп от Европа във връзка с защитата?

Настоящата администрация е извънредно ангажирана с НАТО като боен съюз. Отделили сме обилни запаси през последните години да подсилим европейските членове на алианса посредством " Европейската самодейност за въздържане ". Преди няколко години съдружниците поеха ангажимент да доближат равнище от 2% от Брутният вътрешен продукт за защита и актуалната администрация пламенно застъпва позицията, че задължението би трябвало да се съблюдава.

По отношение на европейската защита и европейското съдействие - ние ги преглеждаме като евентуално позитивна стъпка, доколкото е допълваща за НАТО и американската роля в Европа, а не в спор с тях.

Има ли прикрито обръщение от страна на президента Тръмп, че европейските водачи би трябвало да купуват американско оръжие?

Не, не считам, че има каквото и да било прикрито обръщение. Тази администрация желае да направи по този начин, че европейските водачи да изпълнят обещанията, които са създали преди доста години, и че има почтено и равностойно шерване на бремето в региона на защитата. Като имаме поради големите запаси, които Съединени американски щати отделят за НАТО, желаеме да забележим, че нашите сътрудници и съдружници поемат аналогични стопански и военни задължения за сигурността на целия съюз.

Как се отразяват обтегнатите връзки сред Вашингтон и Анкара на военното им съдействие? Има ли терзания във Вашингтон за надеждността на Турция като сътрудник в НАТО?

Турция е дълготраен член на НАТО. Имаме няколко значими аспекта на отбранително съдействие с тях и сме съсредоточени върху това да поддържаме Анкара като мощен съдружник.

Конгресът на Съединени американски щати изиска изпълнителната власт да направи обзор каква би била ролята на F-35, в случай че Турция закупи зенитните комплекси С-400 от Русия. Има доста терзания към тази зенитно-ракетна система и евентуалната й несъответственост с разполагането на F-35 в Турция. Това е нещо, което преглеждаме в елементи и се надяваме да намерим решение на тази обстановка.

Притеснена ли е държавната администрация на Съединени американски щати за събитията, свързани със Саудитска Арабия и убийството на журналиста Джамал Хашоги?

Както водачите ни ясно дадоха да се разбере, ще държим виновни всички евентуални причинители на убийството на господин Хашоги. Ще следим следствието, където и да ни води то.

Същевременно имаме дълготраен народен интерес в областта на сигурността във връзка с Саудитска Арабия. Той е обвързван с противодействието на иранските дестабилизиращи дейности в Близкия изток и съдействието ни в региона на антитероризма.

Би ли подкрепила американската администрация оръжейно ембарго по отношение на Саудитска Арабия, в случай че това ликвидиране е разпоредено от най-високо равнище?

Фокусирали сме се върху две линии на деяние – отговорност за евентуалните убийци, откакто бъде доказана тяхната роля, само че също по този начин и поддържане на стратегическите ни връзки със Саудитска Арабия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР